Vullkanet

mali i lavës së zjarrit

Vetë fjala vullkan, vjen nga Vulcano Romake, tha pastaj Vulcanus. Ai ishte në të vërtetë një personazh nga mitologjia helene që romakët e përvetësuan. Lava atëherë lidhej me hekurin e nxehtë që dilte nga punimet e kryera nga Hephaestus, Zoti i zjarrit dhe metaleve në mitologjinë Greke. Ajo që të lashtë nuk mund ta kuptonin kurrë ishte pse ekzistojnë, nga vjen lava dhe çfarë do t'i linte ata më të shqetësuar, se ajo nuk ekziston vetëm në planetin tonë.

Pse ekzistojnë vullkanet?

shtresat e brendshme të magmës thelbësore të planetit tokë

Shtresa të ndryshme të planetit Tokë

Vullkanet (njësoj si tërmetet) janë të lidhura ngushtë me strukturën e brendshme të planetit tonë. Toka ka një bërthamë qendrore që është në një gjendje të ngurtë sipas matjeve sizmike me një rreze prej 1220 km. Shtresa e jashtme e bërthamës është një pjesë gjysmë e ngurtë që arrin deri në 3400 km në rreze. Prej andej vjen manteli, ku gjendet lava. Mund të dallohen dy pjesë, manteli i poshtëm, i cili shkon nga 700 km i thellë në 2885 km, dhe ai i sipërm, i cili shtrihet nga 700 km në kore, me një trashësi mesatare prej 50 km.

Edhe pse mund të mos duket kështu në dukje, planeti ynë është i përbërë nga pllaka të mëdha thirrjet tektonike ose litosferike. Kjo do të thotë që kore nuk është plotësisht e njëtrajtshme. Pllakat notojnë në mantelin e bazaltit, nga vjen lava, dhe ky fenomen quhet, zhvendosje kontinentale.

pllaka tektonike të ndryshme

Pllaka të ndryshme që ekzistojnë, si dhe drejtimi i presionit që ata marrin (Burimi: Wikipedia)

Ky lloj lëvizjeje, përmban çarje, dhe janë më të dukshme në nivelin e detit. Vargmale të mëdha vullkanesh kalojnë në fund të oqeaneve, ato janë kreshtat mes oqeanit. Këto vargje të mëdha malore formohen nga ana e tyre nga vullkanet e mëdha në formë çarjeje. Përgjatë këtyre çarjeve, shumë mijëra kilometra të gjata, materiali vazhdimisht del nga manteli. Ky material, po rrëshqet në dy breza gjatësorë, dhe gjeneron vazhdimisht kore të re të tokës. Ka vende ku boshllëqet midis pllakave tektonike janë në zonat e kontinentit, jo në oqeane, dhe këtu është origjina e vullkaneve. Në zonat më të ngushta të kores së tokës, ku takohen pllakat tektonike.

Si e kanë origjinën vullkanet?

Korja, nga ana tjetër, shkatërrohet rregullisht në të ashtuquajturat zona të nënshtrimit. Siç kemi komentuar, pllakat tektonike nuk janë "ngjitur" fjalë për fjalë. Kjo do të thotë se ka zona në të cilat disa pllaka zhyten poshtë të tjerave dhe bashkohen me mantelin. Këto zona bashkimi të pllakave kanë presione të mëdha, që i bën ato të kenë një paqëndrueshmëri e madhe sizmike, duke rezultuar në tërmete dhe vullkane.

Faji i San Andreas, Kaliforni

San Andreas Fault, California, Shtetet e Bashkuara

Kreshtat e nëndetëseve janë zonat më të paqëndrueshme. Përjashtimisht, disa nga këto vullkane të dhunshme që gjenden në fund të oqeaneve, mund të ngrihen mbi nivelin e detit. Ato formojnë ishuj me aktivitet të madh vullkanik, siç është për shembull rasti i Islandës. Zonat më të paqëndrueshme janë zonat ku një pllakë kalëron në një tjetër, ose edhe kur ato fërkohen anash me njëra-tjetrën, siç është faji i famshëm i San Andres në Shtetet e Bashkuara. Kjo është shumë e njohur me sy të lirë, për shkak të ndërprerjeve të thella që paraqet në tokë. Për shkak të aktivitetit të madh sizmik, shkencëtarët parashikojnë një tërmet të madh në atë zonë, të mbiquajtur Një i madh.

Pjesë të një vullkani

Pjesë të një vullkani

Diferencimi i pjesëve të një vullkani

 • Dhoma magmatike: Ajo korrespondon me zonën e brendshme të kores së tokës, ku gjendet magma. Kjo është ajo ku magma ndërtohet nën presion para se të rritet në sipërfaqe. Zakonisht është i thellë midis 1 dhe 10 kilometra.
 • Oxhaku: Kanali përmes të cilit del magma që ngrihet në shpërthime, llava. Pas shpërthimit, ajo mbyllet me shkëmbinj të ftohtë, domethënë me ngurtësimin e magmës që ka qenë atje.
 • Kon vullkanik: Formationshtë formimi i konit të cunguar që lind rreth kraterit. Formohet nga akumulimi i materialeve të prodhuara dhe të emetuara nga shpërthimet.
 • Koni vullkanik dytësor: Formimi i një oxhaku të vogël ndihmës përmes të cilit del magma.
 • Krater: Isshtë vrima përmes së cilës del magma drejt sipërfaqes së tokës. Në varësi të vullkanit, dimensionet dhe format e tij do të jenë shumë të ndryshme. Mund të formohet si një hinkë ose kon i përmbysur dhe të matet nga disa metra në kilometra.
 • Kupola: Shtë akumulimi i lavës shumë të trashë që rrjedh nga magma që, kur të ftohet mbi vetë grykën shpërthyese, mund ta mbyllë atë.
 • Uji i ngrohjes: Ata janë si vullkane të vegjël, por të bërë nga avujt e ujit të valë. Shumë tipike në zona si Islanda.
 • Skunks: Fumarolët e ftohtë që japin dioksid karboni.
 • Fumaroles: Emetimi i gazrave nga lava në krate.
 • Hapja e ajrit: Ajo korrespondon me pikën e dobët të kores së tokës ku magma ka qenë në gjendje të ngjitet nga dhoma për të arritur në sipërfaqe.
 • Solfataras: Emetimet e avujve të ujit së bashku me sulfur hidrogjeni.
 • Llojet e vullkanit

Temperatura, lloji i materialit, viskoziteti dhe elementët e tretur në magmë, të gjitha së bashku krijojnë llojin e shpërthimit, vullkanin. Së bashku me sasinë e produkteve të paqëndrueshme që e shoqërojnë atë, ne mund të dallojmë llojet e mëposhtme:

Vullkani Strombolian

Vullkani që shpërthen

Vullkani Paricutín, Meksikë

Ajo fillon kur ka një alternim të materialeve që shpërthejnë. Ata formojnë një kon të shtresuar me shtresa të lavës fluide dhe materialeve të ngurta. Lava është e lëngshme, ajo lëshon gazra të bollshme dhe të dhunshme, me parashikime të bombave, lapillave dhe skorjeve. Për shkak se gazrat lëshohen lehtësisht, nuk prodhon hi ose llak. Kur lava vërshon rreth skajeve të krater, zbret shpatet dhe përroskat, pa zënë shumë shtrirje, gjë që ndodh në vullkanet e tipit Havai.

Vullkani Havai

Vullkan Havai

Kilauea, vullkani më i famshëm i tipit Havai

Ashtu si Strombolian, lava është mjaft e lëngshme. Nuk ka çlirime të gazta shpërthyese. Në këtë rast, kur lava vërshon mbi skajet e kraterit, ata zbresin lehtësisht në shpatet e vullkanit duke zënë zona të mëdha dhe duke udhëtuar në distanca të mëdha. Vullkanet e këtij lloji kanë shpate të buta dhe kur disa mbetje të lavës fryhen nga era ato formojnë fije kristaline.

Artikulli i lidhur:
Gjithçka që duhet të dini rreth vullkanit Kilauea

Vullkan vullkan

Vullkan i tipit vullkan

Vullkan vullkan

Emër që vjen nga vullkani Vulcanus, me kone shumë të pjerrëta dhe të pjerrëta, karakterizohet nga emetimi i madh i gazrave. Lava e lëshuar nuk është shumë e rrjedhshme dhe konsolidohet shpejt. Në këtë lloj shpërthimi, shpërthimet janë shumë të forta dhe pluhurizojnë lavën. Prodhon shumë hi, i cili kur hidhet në ajër shoqërohet me materiale të tjera fragmentare. Magma që lëshohet në pjesën e jashtme, lava, ngurtësohet shpejt, por gazrat që çlirohen thyejnë dhe copëtojnë sipërfaqen e saj. Kjo e bën atë shumë të përafërt dhe të pabarabartë.

Vullkani Peleano

luftimi i vullkanit mont pelé

Mont Pelée, ishulli Martinique, Francë

Në këtë lloj vullkani, llava nga shpërthimet e saj është veçanërisht e trashë dhe shpejt konsolidohet. Ajo vjen për të mbyllur plotësisht kraterin, duke formuar një lloj pitoni ose gjilpëre. Kjo shkakton a presion i lartë i gazrave duke mos qenë në gjendje të shpëtojë, duke i dhënë shkas një shpërthim i madh ngritjen e pitonit ose grisjen e majës së kodrës.

Një shembull i një vullkani Peleano gjendet në shpërthimin kolosal që ndodhi më 8 maj 1902 në malin Pelée. Forca e jashtëzakonshme e gazrave të grumbulluar në një temperaturë të lartë, e përzier me hirin, shkatërroi muret e vullkanit kur i dha vendin një shtyrje të tillë. Ai preku qytetin e Shën Pierrit, në ishullin francez të Martinique, me një ekuilibër fatal të 29.933 viktima për shkak të reve të zjarrtë që filloi.

Vullkani Phreatomagmatic

Island Island Surtsey

Ishulli Surtsey, Islandë. Rrjedhin nga një shpërthim phreatic. Foto nga Erling Ólafsson

Janë gjetur vullkanet freatomagmatike në ujë të cekët, të quajtur ujëra të cekëta nga Organizata Hidrografike Ndërkombëtare. Ata paraqesin një liqen brenda kraterit të tyre dhe nganjëherë formojnë atole, ishuj koralesh oqeanikë. Energjisë së vullkanit i shtohet zgjerimi i avullit të ujit që ishte nxehur shpejt, duke bërë shpërthime jashtëzakonisht të dhunshme. Ato zakonisht nuk paraqesin emisione lavash ose nxjerrje shkëmbinjsh.

Vullkani Pliniano

Vullkani Teide Ishujt Kanarie

Teide, Ishujt Kanarie, Spanjë

Në këtë lloj vullkani, i cili ndryshon nga shpërthimi tipik vullkanik, presioni i gazrave është shumë i fortë, duke prodhuar shpërthime të dhunshme. Ajo gjithashtu formon re të zjarrta që, kur ftohen, gjenerojnë reshje hiri. Ata mund të varrosin qytete.

Përveç kësaj, karakterizohet gjithashtu nga alternimi i shpërthimeve piroklastike me shpërthimet e rrjedhave të lavës. Kjo rezulton në një mbivendosje në shtresa, gjë që prodhon se këto vullkane kanë dimensione shumë të mëdha. Një shembull i mirë i kësaj, ne e kemi atë në Teide.

Tani që kemi parë se çfarë është një vullkan, duhet të theksohet se ata nuk ekzistojnë vetëm në planetin tonë. Ky fenomen është një nga ato që planeti ynë Tokë gjithashtu ka të përbashkët me planetët e tjerë në sistemin diellor dhe të gjithë universin. Për të gjithë atë magmë që përmbahet brenda kësaj një ditë nën presion shpërthen. Kudo që të shohim, ne mund të shohim ngjashmëri, me planetin tonë, madje edhe me veten tonë. Dhe është se "të gjithë kemi një vullkan brenda: ne mbajmë kaq shumë gjëra që, një ditë, i nxjerrim të gjitha menjëherë", Benjamin Griss.

A e dini se çfarë vullkanet aktive ckemi?


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.