Rryma e avionëve

rryma jet përcakton klimën globale

Në qarkullimin global të erës ka shumë rrymat që transportojnë të ftohtin dhe nxehtësinë dhe e shpërndajnë atë në të gjitha cepat e planetit. Shumë rryma ushqehen me ndryshime në ndryshimet e presionit, të tjerët në dendësinë e ajrit, disa nga ngritja e avullit të ujit nga oqeanet, etj.

Sot kemi ardhur të flasim për të famshmen lumë jet Këto janë flukse ajri që qarkullojnë shumë lart me shpejtësi të madhe dhe rreth planetit, nga perëndimi në lindje, duke përfituar nga ndërprerjet që ekzistojnë midis qelizave konvektive. Dëshironi të dini se si funksionon rryma e avionit dhe çfarë efektesh ka rryma e avionit në mot?

Rrjedhat e avionëve

rryma e avionëve ndodh në hemisferën veriore dhe jugore

Shpesh referohet si një rrjedhë e veçantë jet, por ka katër rryma të mëdha avionësh që rrotullojnë planetin, dy në secilën hemisferë.

Së pari kemi rrymën e avionit polar, i cili gjendet në gjerësinë 60 °, si në hemisferën veriore dhe atë jugore, dhe është përgjegjës për dinamika e përgjithshme e atmosferës në gjerësinë mesatare.

Ne gjithashtu kemi një lumë jet subtropikale që qarkullon rreth 30 ° dhe është më pak e rëndësishme në meteorologjinë e zonës. Për shkak se ka më pak ndikim në klimë, rryma polare e avionit është më pak e emëruar dhe konsiderohet vetëm e rëndësishme dhe e kushtëzuar.

Këto rryma pothuajse po arrijnë kufirin e troposferës, rreth 10 kilometra të larta në mes të gjerësisë, ku mund të arrijnë shpejtësi të jashtëzakonshme prej rreth 250 km / orë, madje edhe gjetja e erërave deri në 350 km / orë. Për të kursyer në karburant dhe për të ulur kohën e udhëtimit, shumë aeroplanë komercial fluturojnë në këto rryma për të përfituar nga rritja nga shpejtësia e erës.

Avionët kanë një gjerësi tipike rreth 200 kilometra dhe një trashësi që lëkundet midis 5.000 dhe 7.000 metra, megjithëse erërat maksimale arrihen vetëm në pjesën e tyre qendrore, e cila njihet si thelbi i avionit. Avioni që prek Gadishullin Iberik është ai polar.

Kur u zbulua kjo rrymë?

lëkundjet e rrymës jet

Këto rryma ajrore filluan të studiohen gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe studimet e para u bënë publike në fund, pasi që gjatë luftës, ky studim ishte një sekret ushtarak. Japonezët ishin të parët që zbuluan se një rrymë e madhe ajri po qarkullonte nëpër hemisferën veriore dhe jugore që kishte shpejtësi të jashtëzakonshme dhe përfitoi prej tij për të lëshuar bomba me tullumbace drejt amerikanëve.

Në fillim, Shtetet e Bashkuara nuk kishin frikë se Japonia mund të planifikonte një sulm ajror duke u vendosur rreth 7.000 km nga njëri-tjetri dhe i ndarë nga oqeani. Ajo distancë për avionët që ekzistonin ishte pothuajse e paarritshme. Sidoqoftë, zbulimi i rrymës së avionëve i lejoi japonezët të bënin fluturime zbulimi në bregun perëndimor të Shteteve të Bashkuara dhe ata gjithashtu krijuan një metodë të zgjuar sulmi. Nga Japonia ata po lëshonin balona gjigande letre nga të cilat vareshin eksplozivë të bollshëm. Kur balonat arritën të arrinin avionin ata kaluan Paqësorin në një kohë rekord dhe me ndihmën e një kohëmatës ata hodhën ngarkesën në shenjën e tyre. Ata arritën të shpërthejnë më shumë se 1000 eksplozivë duke shkaktuar zjarre në të gjithë perëndimin e Shteteve të Bashkuara.

Karakteristikat e Rrymës Jet

jet lumë verë dhe dimër

Avioni polar formohet pikërisht në zonat ku masat e ajrit të ngrohtë që vijnë nga Ekuatori bashkohen me rrymat e ftohta që vijnë nga Poli i Veriut. Këto rryma rrethojnë Tokën dhe lëkunden, duke formuar valë që duken të ngjashme me gjarpërinjtë e një lumi.

Varësisht nga koha e vitit në të cilin jemi, avioni nuk është gjithmonë në të njëjtën gjerësi gjeografikeNë vend të kësaj, ka një lëkundje sezonale. Gjatë muajve të verës dhe pranverës ndodhet në rreth 50 ° gjerësi gjeografike veriore dhe në dimër është rreth 35-40 ° gjerësi gjeografike.Në dimër fuqia e avionit është shumë më e madhe se në verë dhe arrin shpejtësi më ekstreme. Gjatë muajve të verës masa e ajrit të ngrohtë tropikal është më e fuqishme, duke shtyrë kështu rrjedhën e avionëve më në veri. Nga ana tjetër, në dimër, masat polare të ajrit janë më të forcuara, kështu që ato janë në gjendje të zgjerohen më shumë në gjerësitë më të ulëta.

Avioni Polar korrespondon në sipërfaqe me Frontin Polar dhe valëzimet e tij, të quajtura Valët Rossby, japin presione të larta në të djathtë të rrjedhës dhe presione të ulëta në të majtë, të cilat në sipërfaqe reflektohen si anticiklone (anticiklone subtropikale, të tilla si anticikloni i Azoreve, e cila ka një ndikim të madh në Gadishullin Iberik) dhe stuhitë (përkatësisht stuhitë e Atlantikut).

Prandaj, rruga e rrymës përcakton rrugën e stuhive të Atlantikut që lidhen me Frontin Polar. Trajektorja e rrymës jet varet tërësisht nga shpejtësia e tij. Kur shpejtësia është më e lartë, rryma e ajrit ndjek një shteg nga perëndimi në lindje dhe lëkundet butësisht. Kur bëhet ky lloj qarkullimi quhet zonale ose paralele.

Nga ana tjetër, kur shpejtësia e rrymës zvogëlohet, valët theksohen dhe gjenerohen koritë të thella në jug dhe kreshtat në veri, të cilat burojnë në zonat sipërfaqësore me presion të ulët dhe të lartë. Kur bëhet ky lloj qarkullimi quhet azonal ose meridian.

Korridore dhe dorsale

rryma e avionit prodhon koritë dhe kreshta

Korrat që formohen nga qarkullimi më i ngadaltë i rrymës së avionit polar janë depërtime të ajrit të ftohtë në jug të rrugës zonale të rrymës. Këto korrje kanë dinamika ciklonike kështu që ato shfaqen në sipërfaqe si stuhi.

Numrat janë të kundërt. Ato lejojnë depërtimin e ajrit tropikal në veri, natyre anticiklonike, dhe lë gjurmë të temperaturave më të larta dhe motit të mirë. Kur korridoret dhe kreshtat përzihen dhe alternohen, ato japin ndryshueshmëri e madhe në motin me gjerësi të mesme.

Ndonjëherë, këto masa ajrore të zhvendosura nga gjerësitë e tyre të zakonshme mund të shkëputen nga avioni kryesor, duke u izoluar prej tij. Nëse ajo masë ajri e shkëputur nga pjesa tjetër e avionit vjen nga një koritë, ajo quhet një depresion i izoluar në nivele të larta ose më shumë i njohur në mënyrë bisedore si një rënie e ftohtë.

Anticikloni i Azoreve

anticikloni i Azoreve prek gadishullin Iberik

Siç u përmend më lart, anticikloni i Azoreve ka një ndikim të madh në klimën tonë në Gadishullin Iberik. Prandaj, është e rëndësishme të dini se çfarë ndodh gjatë gjithë vitit me të.

Ata e kanë origjinën në zonat intertropikale pranë ekuatorit. Në këtë zonë, për shkak të izolimit të madh, një zonë e konvergjencës intertropikale karakterizohet nga prania e stuhive. Rreth kësaj zone ka një zonë të madhe të anticikloneve që prodhojnë, për shembull, shkretëtirën e Saharasë.

Një nga anticiklonet është ajo e Azoreve. Kur arrin vera dhe sasia e rrezatimit diellor incident është më e madhe, anticikloni fryhet. Antikikloni vepron si një mburojë dhe nuk lejon që frontet të arrijnë pjesën më të madhe të Spanjës, prandaj nuk do të ketë shira. E vetmja zonë që është më e pambrojtur është veriu, kështu që është e mundur të vjedhësh në frontet që përshkojnë Evropën Qendrore. Për këtë arsye, vera jonë regjistron shumë pak shi dhe shumë ditë me diell, dhe vetëm në veri mund të gjejmë reshje më të bollshme.

Në dimër, ky anticiklon bëhet më i vogël dhe tërhiqet në jug. Kjo situatë do të lejojë hyrjen e fronteve nga Atlantiku dhe vetëm diçka nga jugu dhe ishujt Kanarie do të mbrohet. Do te iki gjithashtu kalim i lirë në hyrje të erërave të ftohta nga veriu.

Nëse disa burime apo vjeshta janë më me shi ose më pak varet nga lëkundjet e anticiklonit të Azoreve, i cili zakonisht nuk lëviz mirë, por kërcej lart e poshtë. Kur anija kthehet, lejon që frontet të hyjnë në Gadishullin Iberik dhe kur të kthehet, parandalon që frontet të afrohen në gadishullin tonë, duke na dhënë ditë me diell dhe mot të mirë.

Rryma e avionëve dhe ngrohja globale

përmbytjet e mëdha të borës dhe thatësira

Vazhdimisht përmendet në media se ngrohja globale dhe ndryshimi i klimës rrisin frekuencën dhe intensitetin e thatësirave dhe përmbytjeve. Sidoqoftë, pse nuk përmendet. Relatedshtë e lidhur me ndryshimet që prodhon në rrjedhën e avionëve.

Vetëm në 15 vitet e fundit, thatësira shkatërruese në Kaliforni, valët e nxehtësisë në Shtetet e Bashkuara dhe Evropën Perëndimore, përmbytjet vdekjeprurëse në Pakistan, u përkeqësuan kur ndryshimi i klimës i bërë nga njeriu prishi këto rryma të mëdha ajri.

Duhet të kihet parasysh se nëse modifikojmë këto modele dhe mekanizma të lëvizjeve në masat e ajrit të ngrohtë dhe të ftohtë, ne do të jemi duke shkaktuar më shumë valë të nxehtësisë, thatësira dhe lagështi shtesë në ajër duke çuar në më shumë përmbytje. Ndryshimet e vogla në këto rryma mund të gjenerojnë ndikime në klimën globale, siç janë ngadalësimet në masat ajrore. Por çfarë mund të bëjë që masat e ajrit të ftohtë dhe të ngrohtë që qarkullojnë në rrjedhën e avionit të ngadalësohen? Në rregull një ndryshim më i vogël i temperaturës midis ajrit tropikal dhe ajrit polar. Ky ndryshim më i vogël po ndodh për shkak të ngrohjes globale, pasi që i gjithë ajri në planet po ngroh.

Pas disa studimeve, është arritur në përfundimin se qenia njerëzore, pas revolucionit industrial, ka shkaktuar zvogëlimin e 70% të shpejtësisë së rrymës jet. Kjo mund të çojë në një rritje të ngjarjeve ekstreme të tilla si thatësira dhe përmbytjet.

Siç mund ta shihni, klima e planetit është përshtatur me këto rryma dhe ato janë një mekanizëm që duhet të mbetet i qëndrueshëm nëse duam që fenomenet meteorologjike të vazhdojnë të ndodhin në mënyrë korrekte.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.