Biogjeografia

studime biogjeografie

La biogjeografia Është një disiplinë shkencore që na lejon të kuptojmë shpërndarjen e jetës në planetin tonë. Në thelb, është një kombinim i biologjisë dhe gjeografisë, ku hulumtohen ndërveprimet midis qenieve të gjalla dhe mjedisit në të cilin ato zhvillohen. Shumë njerëz nuk i njohin mirë karakteristikat dhe objektin e studimit të biogjeografisë.

Për këtë arsye, ne ia kushtojmë këtë artikull për t'ju treguar gjithçka që duhet të dini për biogjeografinë, karakteristikat, objektivat dhe rëndësinë e saj.

Çfarë është biogjeografia

biogjeografia

Kur shikojmë Tokën, vërejmë se speciet e ndryshme nuk janë të shpërndara në mënyrë të barabartë. Përkundrazi, mund të gjejmë një larmi të madhe organizmash që janë të grupuar në rajone të ndryshme, secili me karakteristika të veçanta. biogjeografia kërkon të kuptojë modelet dhe proceset që shpjegojnë këtë ndryshueshmëri.

Për ta bërë këtë, ai përdor mjete dhe qasje të ndryshme. Nga njëra anë, ata analizojnë historinë evolucionare të specieve, duke hetuar se si ato janë shfaqur dhe shpërndarë me kalimin e kohës. Ata gjithashtu shqyrtojnë faktorët fizikë dhe klimatikë që ndikojnë në shpërndarjen e gjallesave, të tilla si temperatura, rrymat oqeanike ose lartësia. Përveç kësaj, të marrë parasysh proceset ekologjike dhe ndërveprimet ndërmjet specieve, pasi këto mund të ndikojnë edhe në shpërndarjen e tij.

Kjo disiplinë ka aplikime të rëndësishme në ruajtjen e natyrës dhe në kuptimin e efekteve të ndryshimeve klimatike. Falë biogjeografisë, ne mund të identifikojmë zona me diversitet të lartë biologjik që kërkojnë mbrojtje, si dhe të kuptojmë se si ndryshimet në klimë mund të ndikojnë në shpërndarjen e specieve.

Historia dhe objektivat e studimit

shpërndarja e specieve

Disiplina u rrit nga puna e natyralistëve në shekullin e XNUMX-të, të cilët filluan të regjistrojnë shpërndarjen e specieve dhe të spekulojnë rreth faktorëve që mund të shpjegojnë këto modele.

Fusha me të vërtetë u ngrit në shekullin e XNUMX-të, kur teoria e evolucionit të Darvinit nga seleksionimi natyror ofroi një mekanizëm për të shpjeguar se si speciet shpërndahen nga habitatet e tyre vendase dhe zënë zona të reja.

Që atëherë, biogjeografët kanë vazhduar të zbulojnë mënyrat e shumta në të cilat bimët dhe kafshët shpërndahen në të gjithë botën. Ata gjithashtu zhvilluan një sërë teorish për të shpjeguar këto modele. Një drejtim kryesor i kërkimit është i fokusuar në tektonikën e pllakave, studimin shkencor të lëvizjes dhe ndërveprimit të pllakave kontinentale.

Biogjeografia është studimi se si bimët dhe kafshët shpërndahen në Tokë. Ai fokusohet në shpërndarjen aktuale të organizmave dhe shpërndarjen e tyre historike. Biogjeografët përdorin një sërë teknikash për të studiuar modelet e shpërndarjes, duke përfshirë punën në terren, koleksionet muzeale dhe modelimin kompjuterik.

Ka shumë arsye pse organizmat gjenden në zona të caktuara dhe jo në të tjera. Për shembull, specie të caktuara mund të mbijetojnë vetëm në klima ose habitate të caktuara. Të tjerët mund të kufizohen nga aftësia për t'u shpërndarë në rajone të reja. Gjithashtu, konkurrenca nga speciet e tjera mund të ndikojë se ku gjendet një specie e caktuar.

Duke kuptuar faktorët që ndikojnë në modelet e shpërndarjes, biogjeografët mund të parashikojnë se si ndryshimet e ardhshme, të tilla si ndryshimet klimatike, do të ndikojnë në shpërndarjen e bimëve dhe kafshëve. Kjo njohuri është kritike për përpjekjet e ruajtjes që synojnë mbrojtjen e specieve vulnerabël.

degët e biogjeografisë

biologjia e ruajtjes

Kjo shkencë mbulon karakteristikat gjeofizike që ndikojnë ku jetojnë gjallesat, si dhe faktorët historikë që kanë çuar në shpërndarjen aktuale të jetës. Biogjeografia ka dy degë kryesore: biogjeografinë ekologjike dhe biogjeografinë historike.

  • biogjeografia ekologjike fokusohet në të kuptuarit pse organizmat gjenden në zona të caktuara dhe jo në të tjera. Kjo degë e kërkimit shqyrton tolerancën e organizmave ndaj klimave të ndryshme, kërkesat e tyre specifike për burime dhe ndërveprimet e tyre me speciet e tjera.
  • biogjeografia historike, nga ana tjetër, studion sesi organizmat u shpërndanë në vendndodhjet e tyre aktuale. Kjo degë studion faktorë të tillë si tektonika e pllakave, zhvendosja kontinentale dhe ndryshimi i klimës së kaluar.

Rëndësia e biogjeografisë

Kjo disiplinë është e rëndësishme për të kuptuar diversitetin e jetës në Tokë dhe se si lindi ai diversitet. biogjeografë ata studiojnë shpërndarjen aktuale të qenieve të gjalla, si dhe shpërndarjen e tyre historike. Kjo na lejon të kuptojmë modelet e biodiversitetit dhe se si ndryshimet e kaluara mjedisore i kanë formësuar ato modele. Duke kuptuar biogjeografinë, ne mund të mbrojmë dhe menaxhojmë më mirë biodiversitetin e planetit.

shkencat ndihmëse

Përveç biologjisë dhe gjeografisë, biogjeografia mbështetet nga shkenca të ndryshme ndihmëse që pasurojnë të kuptuarit tonë për modelet dhe proceset që lidhen me shpërndarjen e jetës në Tokë. Këto disiplina plotësuese na ndihmojnë të eksplorojmë aspekte specifike dhe të gërmojmë në fusha të ndërlidhura të njohurive.

Një nga shkencat themelore ndihmëse për biogjeografinë është paleontologji. Kjo disiplinë është përgjegjëse për studimin e fosileve dhe mbetjeve të organizmave që kanë jetuar në kohët e kaluara. Paleontologjia na ofron informacion të vlefshëm për evolucionin e specieve dhe se si ato kanë ndryshuar me kalimin e kohës. Të dhënat fosile janë si dritare në të kaluarën, duke na lejuar të rindërtojmë historinë e jetës në Tokë dhe të kuptojmë se si organizmat janë shpërndarë gjatë miliona viteve.

Një tjetër shkencë ndihmëse e rëndësishme është klimatologji. Klima luan një rol vendimtar në shpërndarjen e gjallesave, pasi specie të ndryshme kanë përshtatje specifike ndaj kushteve klimatike në të cilat mund të mbijetojnë. Klimatologjia na ndihmon të kuptojmë modelet e motit, variacionet me kalimin e kohës dhe se si ato ndikojnë në shpërndarjen e biodiversitetit. Kjo është veçanërisht e rëndësishme në kontekstin e ndryshimit aktual klimatik, pasi na lejon të parashikojmë se si mund të ndryshojnë zonat e përshtatshme për specie të caktuara dhe se si kjo mund të ndikojë në ekosistemet.

Ekologjia është një tjetër shkencë e lidhur ngushtë. Ekologjia studion ndërveprimet midis organizmave dhe mjedisit të tyre dhe se si këto procese ndikojnë në shpërndarjen dhe bollëkun e specieve. Duke kuptuar faktorët ekologjikë që përcaktojnë praninë e specieve të ndryshme në një zonë të caktuar, mund të shpjegojmë dhe parashikojmë shpërndarjen e tyre.

Gjenetike gjithashtu luan një rol të rëndësishëm. Gjenetika e popullsisë na ndihmon të kuptojmë proceset e migrimit, izolimit dhe përshtatjes së specieve në mjedise të ndryshme. Analiza e shënuesve gjenetikë na lejon të rindërtojmë marrëdhëniet evolucionare midis popullatave dhe të përcaktojmë rrjedhën e gjeneve midis tyre, gjë që është thelbësore për të kuptuar se si speciet shpërndahen dhe shpërndahen në hapësirë.

Shpresoj që me këtë informacion të mund të mësoni më shumë për biogjeografinë, objektivat dhe karakteristikat e saj.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.