Për çfarë shërben teleskopi?

Për çfarë shërben teleskopi personal?

Është një shpikje që ka revolucionarizuar astronominë dhe njohuritë për universin. Megjithatë, jo të gjithë njerëzit e dinë për çfarë shërben teleskopi. Mendohet vetëm se është për të bërë vëzhgime rreth qiellit dhe yjeve apo planetëve çfarë është në sistemin diellor. Megjithatë, ka shumë përdorime të tjera.

Për këtë arsye, ne do t'jua kushtojmë këtë artikull për t'ju treguar se për çfarë shërben teleskopi, çfarë rëndësie ka dhe si i ka ndihmuar qeniet njerëzore.

çfarë është një teleskop

Për çfarë shërben teleskopi?

Teleskopët përdoren për të vëzhguar objekte të largëta për shkak të valëve elektromagnetike si drita. Fjala teleskop vjen nga fjalët greke Tele dhe skopein, që do të thotë përkatësisht "larg" dhe "të shohësh". Shumë njerëz nuk e dinë se për çfarë shërben teleskopi.

Prototipi i parë i teleskopit modern u shpik në Holandë në 1608 dhe i atribuohet Hans Lippershey.. Një vit më vonë, italiani Galileo Galilei zhvilloi teleskopin e parë astronomik përthyes, i cili e lejoi atë të vëzhgonte objektet qiellore.

Falë këtij instrumenti, shkencëtari italian zbuloi Rrugën e Qumështit, katër hënat e Jupiterit dhe studioi aspektet e Venusit dhe Marsit. Shumë njerëz besojnë se funksioni kryesor i një teleskopi është t'i bëjë objektet të duken më të mëdha përmes një sërë lentesh zmadhuese. Megjithatë, ky nocion është i pasaktë. Në fakt, funksioni kryesor i instrumentit është të mbledhë dritën e reflektuar nga objekti dhe ta rindërtojë atë në një imazh.

Për çfarë shërben teleskopi?

llojet e teleskopëve

Për shkak të grumbullimit të dritës dhe krijimit të imazheve të zmadhuara, teleskopët përdoren në fusha të ndryshme kërkimi.

Në fakt, instrumentet janë zhvilluar për qëllime të ndryshme. Për shembull, ka radio teleskopë që mund të kapin valët nga hapësira e jashtme dhe t'i përdorin ato në astronomi.

Vëzhgoni trupat qiellorë nga sipërfaqja e tokës

Të dy amatorët dhe profesionistët mund të përdorin teleskopë për të vëzhguar objektet qiellore nga sipërfaqja e Tokës. Është e qartë se diapazoni i instrumenteve profesionale dhe imazhi që rezulton do të jetë më i lartë se instrumentet fillestarë.

Hoy, shumë vende kanë qendra kërkimore me observatorë. Ato janë hapësira që përdoren për të mbledhur të dhëna dhe për të regjistruar ngjarje të caktuara. Observatori më i zakonshëm është observatori. Ata kanë teleskopë të mëdhenj me objektiva me diametër metra, kështu që mund të shohin objekte të largëta.

Disa nga observatorët e njohur janë Observatori Kombëtar dhe San Fernando (në Spanjë), Observatori Mauna Kea (Hawaii), Observatori Roque de los Muchachos dhe Teide (në Ishujt Kanarie), Observatori Ndër-Amerikan Cerro Tololo dhe Observatori Cerro Pachón. (në Kili).

Mbledhja e saktë e të dhënave

Teleskopët përdoren në astronomi si një mjet për mbledhjen e të dhënave. Disiplina përdor teleskopë optikë dhe radio. Teleskopi optik më i famshëm është Teleskopi Hapësinor Hubble (HST). Instrumenti ndodhet në orbitën e Tokës, jashtë atmosferës, në një lartësi prej 593 kilometrash. Kjo pajisje përfaqëson një përparim, sepse mund të sigurojë imazhe pa shtrembërim atmosferik ose turbulenca atmosferike.

Në hapësirën e jashtme, instrumenti mbledh më shumë dritë se sa mundet në sipërfaqen e Tokës, sepse atmosfera thith shumicën e dritës. Që nga fillimi i tij në 1990, Teleskopi Hapësinor Hubble është përmirësuar vazhdimisht përmes misioneve të shërbimit. Pesë nga këto misione kanë për qëllim riparimin e pjesëve të dëmtuara të teleskopit dhe zëvendësimin e të tjerave me teknologjinë më të fundit. Misioni i fundit u zhvillua në vitin 2009.

Në analizën e imazheve dhe dritës

Drita e mbledhur nga teleskopi mund t'i nënshtrohet dy llojeve të analizave: analiza e imazhit dhe analiza spektrale. Zhvillimi i imazhit është një nga funksionet më të famshme të teleskopit. Qëllimi i tij është të gjenerojë një paraqitje grafike të objektit të inspektuar.

Teleskopët tradicionalë përdorin kamera për të mbledhur këto imazhe. Teleskopët modernë nuk përdorin më filmNë vend të kësaj, ata kanë pajisje të integruara për të mbledhur të dhëna në mënyrë më efikase. Këto përparime janë të dobishme për disa arsye. Para së gjithash, fakti që imazhi është dixhital kursen procesin e zhvillimit të fotografisë

Përveç kësaj, imazhet e ofruara mund të ngarkohen drejtpërdrejt në një kompjuter dhe të analizohen më lehtë. Për sa i përket studimit të spektroskopisë, ekziston një teknikë e quajtur spektroskopia astronomike. Kjo teknikë Përdoret për të analizuar spektrin e rrezatimit elektromagnetik.

Ky lloj analize mund të përcaktojë burimin e valëve të dritës. Ai gjithashtu siguron mjete për të përcaktuar përbërjen kimike të trupit të ndezur. Teleskopët yjor janë të pajisur me prizma të vendosura në thjerrëzën objektive për të ndarë dritën për analizën spektrale.

Karakteristikat që lejojnë funksionimin e teleskopit

shpjegimi i teleskopit

Një teleskop ka tre veti themelore: të mbledhë dritë, të prodhojë një imazh dhe të zgjerojë fushën e shikimit të një objekti.

Për shkak të këtyre tre vetive, teleskopët mund të përdoren për të vëzhguar objekte që do të ishin më komplekse (ose edhe të pamundura) për t'u studiuar pa praninë e instrumenteve të tillë.

marr dritë

Teleskopët janë përgjegjës për mbledhjen e dritës së emetuar ose të reflektuar nga objektet e largëta. Për të mbledhur dritën, instrumenti bazohet në përdorimin e një objektivi që mund të jetë një lente (në rastin e një teleskopi përthyes) ose një pasqyrë (në rastin e një teleskopi reflektues).

gjenerojnë një imazh

Nga drita e kapur nga teleskopi mund të formohet një imazh, ajo që shihet përmes lenteve. Në varësi të cilësisë së teleskopit, imazhi që rezulton do të ketë pak a shumë rezolucion. Kjo do të thotë, do të paraqesë pak a shumë mprehtësi.

Zmadhoni objektin e vëzhguar

Shumë njerëz besojnë se qëllimi kryesor i një teleskopi është të zmadhojë objektet. Sidoqoftë, përdorimi kryesor është mbledhja e dritës. Vetvetiu, zmadhimi është një veti e dobishme kur shikoni objekte të largëta si trupat qiellorë.

Sa më e madhe të jetë lentet ose pasqyra e përdorur, aq më e lartë është cilësia e imazhit që rezulton. Kjo do të thotë, detajet dhe qartësia e një imazhi të parë përmes një teleskopi varen drejtpërdrejt nga aftësia e lenteve për të mbledhur dritë.

Për çfarë shërben teleskopi për përdorim personal?

akset e teleskopit

Një nga aspektet themelore për të mësuar se si të zgjidhni një teleskop është sasia e kohës që do të jeni në gjendje të përqendroheni në shikimin e qiellit. Nëse jeni duke bërë vëzhgime të shkurtra, sporadike, Nuk ia vlen të investosh shumë kohë. Nga ana tjetër, nëse do të kaloni shumë kohë duke vëzhguar, është më mirë të keni një teleskop të mirë. Të dalësh në fushë dhe të kalosh disa orë duke vëzhguar nuk është njësoj si të bësh disa vëzhgime të shpejta afër shtëpisë për të parë yjet kryesore.

Supozoni se kalojmë dy orë në këtë hobi. Nuk ka kuptim që një teleskop të ketë shumë pjesë, një montim ekuatorial ose të marrë një kohë të gjatë për t'u mësuar. Këta teleskopë janë mjaft kompleks dhe duhet të instalohen në stacionin hapësinor, sepse ka shumë pjesë. Pra, ne do të marrim shumë kohë për t'i çmontuar dhe montuar ato sepse në fund nuk do të mund ta shijojmë plotësisht vëzhgimin.

Nëse do të vëzhgojmë më pak kohë, duhet të fillojmë më gjatë. Është më mirë të keni një teleskop manual me një montim në lartësi. Në këtë kuptim, marka Dobson është fituesi më i madh në këtë segment.

Nëse preferoni teknikat tradicionale të vëzhgimit ose dixhitale, duhet ta keni parasysh këtë. Disa njerëzve u pëlqen ta përjetojnë astronominë në mënyrën tradicionale, si astronomët e mëdhenj të së kaluarës. Në këtë rast, me një teleskop manual dhe disa tabela qiellore, ne mund të kalojmë vite duke parë qiellin. Disa njerëz preferojnë të mbështeten në teknologji, duke preferuar idenë e përdorimit të teleskopit me telefonin e tyre dhe shikimin e imazheve në një kompjuter.

Ne mund të gjejmë objekte në qiell me dorë ose ta lëmë teleskopin të bëjë të gjithë punën për ne. Problemi me teknologjinë është se ajo mund të jetë një faktor i rrezikshëm. Përdorimi i tij mund të na bëjë të ndihemi më rehat dhe të parandalojmë le të mësojmë qiellin ose nuk dimë ta trajtojmë vetë teleskopin. Nga ana tjetër, teleskopët manualë do t'i bëjnë gjërat më të vështira për ne në fillim, por ne duhet të kuptojmë se kërkimi i një galaktike prej vitesh dritë më vete zakonisht sjell shumë gëzim dhe kënaqësi personale.

Të dyja kombinimet janë të pranueshme, por të vështira për t'u kombinuar në të njëjtin ekip. Nëse ndodh tjetra, ne do të duhet të zgjedhim njërën. Nëse buxheti ynë nuk do të ishte shumë i lartë, do të duhej të përdornim teleskopë manualë. Nga ana tjetër, nëse buxheti ynë është më i lartë, tani mund të zgjedhim të jemi më të rehatshëm.

Për çfarë shërben teleskopi hapësinor Hubble?

Teleskopi ndodhet në skajin e jashtëm të atmosferës. Orbita ku ndodhet është 593 kilometra mbi nivelin e detit. Duhen vetëm rreth 97 minuta për të rrotulluar Tokën. Për herë të parë u vu në orbitë më 24 prill 1990 për të marrë imazhe më të mira me rezolucion më të lartë.

Ndër përmasat e tij e gjejmë me një peshë e përafërt prej 11.000 kg, formë cilindrike, 4,2 m në diametër dhe 13,2 m në gjatësi. Siç mund ta shihni, është një teleskop mjaft i madh, por mund të notojë në atmosferë pa gravitet.

Teleskopi Hapësinor Hubble është në gjendje të reflektojë dritën që arrin në të falë dy pasqyrave të tij. Pasqyra është gjithashtu e madhe. Njëri prej tyre është 2,4 metra në diametër. Është ideal për eksplorimin e qiellit pasi përmban tre kamera të integruara dhe disa spektrometra. Kamerat ndahen në disa funksione. Njëra është të bëni fotografi të vendeve më të vogla në hapësirën ku bazohet për shkak të shkëlqimit të tyre në distancë. Kështu ata përpiqen të zbulojnë pika të reja në hapësirë ​​dhe të ndërtojnë më mirë një hartë të plotë.

Një aparat tjetër përdoret për të fotografuar planetët dhe për të marrë më shumë informacion rreth tyre. Kjo e fundit përdoret për zbuloni rrezatimin dhe bëni fotografi edhe në errësirë ​​sepse funksionon përmes infra të kuqes. Falë energjisë së rinovueshme, teleskopi mund të zgjasë një kohë të gjatë.

Shpresoj që me këtë informacion të mund të mësoni më shumë se për çfarë shërben teleskopi dhe cili është funksioni i tij i vërtetë.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.