Usum solstis

Usum Solstice

Planét Bumi ngurilingan bintang urang, Matahari. Sapanjang jalur na éta ngalangkungan jarak anu béda kalayan éta. Nalika éta ngahontal usum salju solstice éta satuju yén éta téh dinten anu pang pondokna sareng wengi pangpanjangna di beulahan bumi kalér sareng sabalikna di beulahan bumi beulah kidul. Dinten ieu biasana 21 Désémber.

Solstis usum salju mangrupikeun kajadian penting anu nandaan parobihan dina siklus alami sareng astronomi. Sapertos usum solstis usum salju, di beulahan bumi kalér peuting mimiti laun-laun pondok dugi ka solstis usum panas di Juni.

Naon kajadian di solstice usum?

Planet Bumi ngahontal titik dina jalur na dimana sinar Matahari mogok permukaan kalayan cara anu sami langkung serong. Ieu kajantenan sabab Bumi langkung condong sareng sinar Matahari boro-boro dugi ka jejeg. Ieu nyababkeun kirang sinar panonpoé, Ngajantenkeun dinten anu paling pondok dina sataun.

Aya ideu anu goréng di masarakat umumna ngeunaan usum salju sareng usum panas numutkeun jarak ti Bumi sareng Surya. Kahartos yén dina usum panas éta langkung panas kusabab Bumi langkung caket sareng Matahari sareng dina usum salju langkung tiis kusabab urang urang mendakan langkung jauh. Jalur Bumi sakitar Matahari anu katelah tarjamahan ngagaduhan bentuk elips. Dina cinyusu sareng usum salju equinoxes, Bumi sareng matahari aya dina jarak anu sami sareng dina condong anu sami. Nanging, bertentangan sareng kapercayaan anu umum, Bumi langkung caket sareng Surya dina usum salju sareng langkung jauh dina usum panas. Kumaha carana tiasa yén urang langkung tiis dina usum?

Langkung ti posisi Bumi anu aya hubunganana sareng Matahari, naon anu mangaruhan suhu bumi Dengdekkeun sinar panonpoé naék kana permukaan. Dina usum salju, di solstice, Bumi pangdeukeutna ka Matahari, tapi Dengdekkeun na paling luhur di Hémisfér Kalér. Éta sababna nalika sinar naék kana permukaan bumi condong teuing, dintenna langkung pondok sareng aranjeunna ogé lemah, janten aranjeunna henteu panaskeun hawa sareng langkung tiis. Di beulahan bumi beulah kidul lumangsungna sabalikna. Sinar pencét permukaan bumi ku cara anu langkung jejeg sareng langsung sahingga pikeun aranjeunna, dina tanggal 21 Désémber, usum panas dimimitian. Kaayaan Bumi ieu anu aya hubunganana sareng Matahari disebut Perihelion.

Perihelion sareng aphelion. Bumi ngurilingan.

Perihelion sareng aphelion. Bumi ngurilingan.

Di sisi anu sanésna, dina usum panas, Bumi mangrupikeun anu paling jauh tina Surya dina sadaya lintasanana. Nanging, kacenderungan di beulahan bumi beulah kalér ngajantenkeun sinar Matahari ragrag langkung jejeg sareng beulahan bumi kalér sahingga janten langkung haneut sareng dinten na langkung lami. Kaayaan Bumi ieu anu aya hubunganana sareng Matahari disebut Aphelion.

Usum usum salju sareng budaya

Sapanjang sajarah, manusa parantos ngagungkeun solstis usum salju. Pikeun sababaraha budaya, mimiti taun nyaéta 21 Désémber, pas sareng mimiti usum salju. Sababaraha suku Indo-Éropa ogé ngagaduhan pésta sareng ritual pikeun ngarayakeun dinten ieu. Bangsa Romawi ngarayakeun Saturnalia, pikeun ngahargaan déwa homonim, sareng dina dinten-dinten salajengna aranjeunna ngajénan ka Mithra, pikeun ngahargaan déwa cahaya anu diwariskeun ti Persia.

Pikeun tradisi baheula, solstis usum ngagambarkeun kameunangan cahaya ngalawan gelap. Matak panasaran éta hal ieu nalika aya kirang jam cahaya dina usum salju. Nanging, ieu kusabab sabab ti usum salju, wengi bakal langkung pondok sareng pondok, janten, beurang bakal nalukkeun peuting.

Solstice usum Stonehenge

Solstis usum salju ogé nimbulkeun seueur festival sareng upacara pagan. 21 Désémber sohor di Stonehenge kumargi Matahari usum salju solstis ngahiji sareng batu paling penting tina tugu ieu. Dinten ayeuna di Guatemala, usum salju solstis masih dirayakeun ku ritual di "Jogét tina brosur". Tarian ieu diwangun ku sababaraha urang anu baralik sareng jogét di sekitar patok.

Bunderan Goseck urang

Bunderan ieu perenahna di Jérman di Saxony-Anhalt. Éta diwangun ku séri cingcin concentric anu dipaku kana taneuh. Diperkirakeun, numutkeun para ahli purbakala sareng sejarawan di sakurilingna Umur 7.000 taun sareng yén éta mangrupikeun adegan ritual kaagamaan sareng pangorbanan. Nalika aranjeunna mendakanana, aranjeunna sadar yén aya dua panto di bunderan luar anu sajajar sareng solstis usum. Éta sababna ieu nunjukkeun yén pangwangunanna disababkeun ku jinis upeti pikeun tanggal ieu taun.

Stonehenge, Inggris Raya

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun, di Stonehenge solstis usum salju ogé dirayakeun berkat kanyataan yén sinar panonpoé ngajajar sareng altar tengah sareng batu korban. Tugu ieu aya ngeunaan Umur 5.000 taun sareng dipikaterang di seueurna dunya, mangrupikeun adegan anu penting pikeun ritual sareng pengamatan astronomi salami ratusan taun.

Newgrange, Irlandia

Aya gundukan diwangun taun 5.000 tukang katutupan ku jukut sareng dijejeran ku torowongan sareng saluran di belah wétan kalér Irlandia. Ngan dina dinten usum solstis usum, Surya lebet ka sadaya rohangan utama, anu numutkeun sababaraha ahli, nunjukkeun yén strukturna diwangun pikeun miéling tanggal ieu.

Tulum, Méksiko

Di basisir wétan Méksiko, di Semenanjung Yucatan, Tulum mangrupikeun kota pinding kuno anu kagolong ku urang Maya. Salah sahiji gedong anu diwangun didinya aya liang di luhur anu nyababkeun pangaruh suar nalika dinten usum salju sareng usum solstis usum panas pasih sareng éta. Wangunan ieu tetep gembleng dugi ka Populasi Maya murag sareng datangna urang Spanyol.

Naha tanggal usum solstis usum ngaganti ti taun ka taun?

Dinten anu usum dimimitian tiasa lumangsung dina kaping anu béda, tapi teras-terasan sakitar dinten anu sami. Opat tanggal dimana éta tiasa lumangsung nyaéta antara 20 sareng 23 Désémber, duanana kalebet. Ieu disababkeun ku cara sekuen taun anu cocog numutkeun kalénder anu urang gaduh. Gumantung kana naha taun mangrupikeun taun kabisat atanapi henteu sareng gumantung kana lilana unggal orbit Bumi di handapeun Matahari. Nalika Bumi ngadamel révolusi anu tepat di sabudeureun Matahari éta dikenal salaku taun tropis.

Sapanjang abad XNUMX urang, usum salju bakal dimimitian dina sababaraha dinten ti tanggal 20 dugi ka 22 Désémber.

Solstis usum salju sareng perubahan iklim

Variasi alami orbit Bumi, kalebet anu aya hubunganana sareng kabeneran, ngadistribusikaeun, dina waktos anu langkung lami, kajadian radiasi panonpoé dina permukaan bumi.

Precision atanapi ground roll mangrupikeun gerakan puteran anu dilakukeun ku sumbu Bumi. Sumbu ngajelaskeun bunderan imajinér dina rohangan sareng ngambah révolusi unggal 22.000 taun. Naon hubunganana sareng pemanasan global sareng perubahan iklim?

Bumi Precision

Precision Bumi. Sumber :: http://www.teinteresasaber.com/2011/04/cuales-son-los-movimientos-de-la-tierra.html

Salami sajuta taun ka pengker, variasi halus ieu dina sumbu Bumi parantos nyababkeun turunna anu signifikan sareng ningkatna konsentrasi atmosfir metana sareng karbon dioksida. Dipikanyaho yén konsentrasi gas rumah kaca ngaréspon utamina kana variasi nalika usum panas hémisfér boreal, nyaéta waktos taun nalika kutub kalér nunjuk ka Matahari.

Panas usum panas di beulahan bumi kalér ngahontal maksimum na unggal 22.000 taun sakali, nalika usum panas kalér kabeneran sareng lintasan Bumi ku titik anu caket kana Surya sareng beulahan bumi kalér nampi radiasi matahari anu paling sengit.

Sabalikna, usum panas usum panas ngahontal minimum na 11.000 taun engké, pas sumbu bumi tos janten orientasi anu sabalikna. Hémisfér kalér teras gaduh radiasi matahari usum panas minimum sabab Bumi dina posisi na langkung jauh ti matahari.

Konséntrasi métana sareng karbon dioksida naék sareng turun sauyunan sareng parobihan kajadian radiasi panonpoé dina planét Bumi sapanjang 250.000 taun terakhir.

Usum solstis sareng sunbeams

Dina usum salju solstis sinar panonpoé mogok kurang kuat.

Unggal 11.000 taun aya usum salju solstice nyaéta leuwih haneut kumargi kajadian radiasi panonpoé di beulahan bumi kalér langkung ageung sareng, sabalikna, aya solstis usum salju sanés nalika ngarengsekeun puteran presesi, nyaéta leuwih tiis kumargi sinar Matahari sumping langkung condong. Disebutkeun yén konsentrasi gas rumah kaca ningkat sacara alami sabab urang nuju caket kana jaman prékuénsi di mana planét nampi langkung radiasi matahari, tapi urang terang pisan, yén sacara alami, éta moal naék teuing Kusabab kagiatan manusa, suhu rata-rata global ningkat pisan.

Kalayan sadaya ieu anjeun tiasa terang sakedik langkung seueur ngeunaan solstis usum salju sareng patalina sareng budaya dunya sareng sapanjang sajarah.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.