Urutan planét

urutan planét

El tata surya Éta diwangun ku planét sareng astéroid anu muter ngurilingan hiji bintang anu konsistén tina sadayana. Bentangna katelah matahari. Urang sadayana terang planét sareng benda langit anu revolve sacara langsung atanapi henteu langsung di handapeun matahari, tapi aya seueur mamang perkawis éta urutan planét. Nalika urang nyarioskeun susunan planét urang henteu ningali jarak dimana masing-masing badan langit berputar dina panonpoé.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sagala hal anu anjeun kedah terang ngeunaan susunan planét.

Pembentukan tata surya

planét aya

Urang terang yén tata surya diwangun ku sadaya planét anu ngurilingan matahari. Kasohor Éta dibentuk sakitar 4.600 milyar taun ka pengker kusabab runtuhna gravitasi anu lumangsung dina méga molekul raksasa. Kajadian ieu nyababkeun dibentukna milyaran béntang anu sanésna, anu jumlahna masih teu dikenal. Aya seueur ilmuwan anu nalungtik sadaya ciri tata surya pikeun terang susunan planét ogé ciri dasar anu sanés.

Diantara unsur utama anu masihan bentuk sareng kahirupan pikeun tata surya nyaéta planét utami sareng planét minor. Aya sababaraha unsur sapertos stardust, gas antarbintang, satelit, sareng asteroid anu ogé mangrupikeun bagian tina tata surya. Kumpulan unsur-unsur ieu ngabentuk naon anu urang terang Bima Sakti. Bima Sakti diwangun ku milyaran béntang sareng tata surya aya di salah sahiji panangan anu éta disebut Orion.

Diantara ciri utama anu urang ngagaduhan ngeunaan tata surya anu urang ngagaduhan yén panonpoé nyumbang 99% tina total jisim sistem kumargi parantos diaméterna 1.500.000 kilométer. Sésa planét dibagi kana sababaraha jinis anu dikenal salaku planét jero y Planét luar. Aya seueur planét anu gaduh cincin sareng planét dwarf sanés anu aya dina kategori salaku badan langit anu langkung alit. Dina hal ieu, urang angkat ka Pluto dina kelompok Planét leutik.

Unsur penting sanésna dina pembentukan tata surya nyaéta satelit. Éta badan kalayan ukuran anu langkung ageung sareng anu ngurilingan sakitar planét langkung ageung tibatan éta. Planét sapertos Jupiter gaduh seueur satelit atanapi sabalikna, urang gaduh planét urang éta ngan ukur ngagaduhan bulan salaku satelit. Kami mendakan Baraya Saeutik tina satelit anu katelah asteroid kapanggih dina sabuk asteroid. Pusat éta antara Mars y Jupiter. Sabuk ieu diwangun ku beku, cair, objék gas, lebu kosmik, meteoroid sareng komet. Éta ngagambarkeun sésa unsur anu aya dina tata surya.

Tilu kategori urutan planét

urutan planét sareng klasifikasi

Urang badé netepkeun sababaraha kategori anu tartib dumasar kana susunan planét. Pikeun langkung ngartos sistem ieu, para élmuwan parantos mutuskeun pikeun mengklasifikasikan tata surya kana tilu kategori. Hayu urang analisa masing-masing:

  • Kategori kahiji: dina kategori ieu dalapan planét anu ngawangun tata surya dituduhkeun. Kami nunjuk ka planét terestrial sapertos Bumi, Mars, Venus y raksa. 4 planét ieu katelah planét jero. Di sisi anu sanésna, urang gaduh planét anu ngagaduhan satelit anu ngurilingan di sakuriling na Néptunus, Uranus, Jupiter sareng Saturnus. Éta dianggap salaku planét luar.
  • Kategori kadua: ieu anu disebut planet kerdil. Planét kerdil mangrupikeun benda langit anu ogé ngorbit matahari sareng anu bentukna buleud. Nanging, jisim na henteu cekap pikeun tiasa mersihan caket orbit na. Ti dieu alesan nomenclature diturunkeun. Sababaraha planét dwarf anu janten kategori ieu nyaéta Ceres, Eris, Haumea, Pluto sareng Eris. Pluto saacanna dianggap planét kategori munggaran.
  • Katilu kategori: didieu kaasup anu disebut badan minor tina tata surya. Éta sadayana objék sésana anu parantos kami sebatkeun dina kategori sateuacanna. Éta diwangun ku asteroid, sadaya objék anu medar dina sabuk Kuiper, meteoroid, sareng sababaraha komet tiris.

Urutan planét

tata surya

Urutan planét diadegkeun numutkeun jarak dimana aranjeunna ngorbit ngurilingan panonpoé. Kami badé mendakan langkung detil ngeunaan masing-masing na. Urang bade daptar dina urutan anu pang caketna dugi ka jauhna anu ngurilingan matahari. Kami ogé badé nyebatkeun sababaraha ciri utama anu ngagaduhan unggal planét.

  • Raksa: Planét ieu paling caket sareng matahari. Sanaos anu pangleutikna anu sanésna ngagaduhan kamiripan sareng planét urang. Komposisina nyaéta 70% unsur logam sareng sésana silikat.
  • Venus: Posisi nomer dua tina segi jarak ti panonpoé. Vénus dingaranan planet Bumi Dadang sabab mirip pisan. Jisim sareng komposisi lebur taringgulna mirip sareng urang.
  • bumi: Éta anu panggedéna tina planét taringgul sareng kabentuk 4600 milyar taun ka pengker. 71% planét diwangun ku cai. Kanyataan ieu parantos ngabédakeun ciri dasar planét anu aya kaitannana ka anu sanés. Sareng éta cai anu parantos nangtoskeun ayana kahirupan.
  • Mars: Ukuran kadua sadunya tina planét taringgul sareng kaopat jarakna ti matahari. Éta parantos lami dipikaterang salaku planét beureum kusabab warna beureumna di permukaan. Warna ieu disababkeun ku oksida beusi anu nutupan kalolobaan beungeut na.
  • Jupiter: Éta mangrupikeun bagian tina raksasa gas anu dingaranan Déwi Zeus tina mitologi Yunani. Éta parantos 1300 langkung ageung tibatan ukuran Bumi sareng dianggap planét tertua di tata surya.
  • Saturnus: Mangrupikeun planét anu kawéntar di tata surya pikeun cingcinna. Mimiti kapanggih dina 1610 sareng kaseueuran permukaan na diwangun ku hidrogén sareng sésana és.
  • Uranus: Éta planét dianggap salah sahiji anu pangpayunna dipanggihan ku teleskop. Kekhususan suasanana. Na ngahontal suhu -224 derajat Celsius.
  • Néptunus: Éta diwangun ku batu cair, cai, metana, hidrogén, és sareng amonia cair sareng dipanggihan dina taun 1612.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan susunan planét sareng karakteristik tata surya.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.