Panilitian negeskeun usum panas anu pang garingna dina sababaraha abad ka pengker

halodo rongkah

Di Spanyol usum halodo mangrupikeun hiji fenomena alam anu lumayan ngulang deui komo deui di sadaya lingkungan Mediterania. Frékuénsi sareng intensitasna sami dironjatkeun ku akibat tina parobihan iklim sareng, sanaos kagiatan ékonomi sareng sistem alam parantos adaptasi sareng ciri iklim ieu, aranjeunna moal tiasa ngalakukeun éta dina skénario ieu, anu mangaruhan kelestarian.

Kaayaan halodo sareng suhu anu ningkat ieu nyababkeun usum panas anu paling panas sareng garing dina tilu abad ka pengker dina dasawarsa anu katukang. Naon pangaruhna kaayaan ieu?

Langkung panas, kirang cai

pinus kapangaruhan ku usum halodo

Salami dua dasawarsa, anggota grup panilitian Iklim, Cai, Parobihan Global sareng Sistem Pengetahuan Alam Departemen Geografi sareng Tata Ruang aranjeunna ngarekonstruksikeun iklim jaman baheula tina pertumbuhan radial tangkal pangkolotna di Spanyol. Kalayan panilitian ieu aranjeunna hoyong terang kumaha iklimna dina abad-abad sateuacanna sareng tiasa ngira-ngira parahna sareng kamajuan pangaruh parobihan iklim.

Urang kedah tumut kana perhatosan yén seueur parobihan iklim parantos lumangsung sapanjang sajarah, tapi éta henteu gancang sakumaha anu lumangsung ayeuna. Pikeun paningkatan suhu rata-rata sami sareng anu aya ayeuna, jutaan taun kalangkung. Nanging, parobihan iklim ayeuna lumangsung dina skala manusa, nyaéta, ngan dina sababaraha abad.

Inpormasi ieu tiasa didapet ngalangkungan ulikan ngeunaan radial Tumangkal tangkal sapertos pinus. Jurnal Geofisika Panilitian Hurup ayeuna ngumpulkeun analisis conto tina 774 tangkal spésiés Pinus sylvestris sareng Pinus uncinata perenahna di pegunungan Iberia, kumargi panjang catetan iklim instrumental (data anu diukur dina stasiun meteorologi) ngahontal paling saé 100 taun, periode waktos anu cekap pikeun ngaevaluasi kamungkinan ayaanna iklim ayeuna.

Ulikan ngeunaan tumuh tangkal

halodo dina tatangkalan

Atuh kana inpormasi anu dikumpulkeun tina ukuran tumuh tatangkalan, tiasa terang kumaha iklimna mekar. Nalika unggal tangkal naékna kai telat, nyaéta anu paling poék anu dihasilkeun dina tahapan akhir pertumbuhan taunan, tiasa wae ngawangun deui pangaruh tina usum halodo dina usum panas saprak dékade mimiti abad ka-XNUMX.

Pagawean parantos dimimitian ku usum panas abad ka-XNUMX ti saprak éta mangrupikeun awal révolusi industri di mana gas-gas rumah kaca mimiti dipancarkeun ngalangkungan révolusi industri.

Ieu mangrupikeun waktos munggaran anu élmuwan sanggup ngarekonstruksikeun iklim abad ka tukang ku cara kieu. Téhnik disebut Indéks évaporasi sareng Transpirasi Standar (SPEI), dimaksud dina hal ieu dugi ka bulan Juli sareng Agustus. Usum panas beuki garing dugi ka ayeuna, aranjeunna anu nyetél catetan sajarah.

Hal anu diperhitungkeun dina pangukuran ieu sareng anu penting pikeun persiapan hasil sareng kacindekan nyaéta indéks ieu anu dianggo dina pangukuran tumut kana setrés tambahan anu dialaman ku sistem alami upami aya kamungkinan turunna curah hujan anu teu normal, dina kontéks dimana, kusabab pemanasan global, suhu taunan beuki ningkat.

Hasil anu diala parantos ditonjolkeun ku panulis sanés ti Éropa sareng Afrika Kalér, anu ngarujuk kana kakecualian yén usum garing ekstrim anu parantos lumangsung dina akhir abad ka-XNUMX sareng anu lumangsung ayeuna di tukang taun.

Parobihan dina pola atmosfir kusabab parobihan iklim dina skala ageung sareng sanggup ngarobih posisi sareng kegigihan Anticyclone di Azores éta henteu ngijinkeun badai asup ka Spanyol sareng, janten hujan. Salaku tambahan, kajadian kajadian garing anu langkung ageung ieu saluyu sareng hasil laporan panganyarna tina Intergovernmental Panel ngeunaan parobihan iklim.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.