Petrichor

Seungit hujan

Saha anu henteu kantos ngambeu bau hujan anu teu lepat sareng pikaresepeun? Éta mangrupikeun hal anu utamina asup akal urang dina usum gugur kalayan hujan munggaran di siklus hidrologis saatos usum panas. Mangrupikeun aroma anu kawéntar di panjuru dunya sareng dianggap salah sahiji anu pang pikaresepeun sareng anu ngagaduhan sensasi anu saé anu aya. Kusabab kitu, éta parantos dingaranan sareng naon-naon: éta disebat tukang piit.

Dina tulisan ieu kami badé ngabahas ciri-ciri petricor sareng kunaon bau kieu. Upami anjeun hoyong terang langkung seueur ngeunaan ieu, tong hilap tulisan ieu.

Seungitna méga

Seungitna bau hujan

ti Kami teras-terasan panginten naon awan sapertos bau. Urang ningal aranjeunna di langit, lemes pisan sareng endah anu aya dina pipikiran tiasa némpél sareng ngaraosan aranjeunna. Antara anu bénten jinis awan aya sababaraha anu katémbong sapertos katun murni sareng kami hoyong nempatkeun diri dina diri sareng ngalangkungan lautan awan. Nanging, dina kanyataanana, urang bahkan henteu tiasa némpél aranjeunna, sabab éta masih aya titik-titik cai di langit.

Ti saprak cai anu diwangun ku awan henteu raoseun, henteu warna sareng henteu bau, urang henteu tiasa ngarep-ngarep teuing tina bau anu pikaresepeunana. Nanging, nalika hujan, urang ngagaduhan bau anu teu jelas anu mawa urang émutan, nostalgia sareng urang pakaitkeun sareng waktos. Biasana, éta mangrupikeun bau anu langkung accentuated di usum gugur, sabab lahanna langkung garing kusabab hujan ageung atanapi henteu aya di bulan usum panas.

Jelas yén méga sorangan henteu bau nanaon. Pangpangna, kusabab jumlah partikel cai anu diaglomerasi, urang tiasa perhatoskeun bau hanjakal, tapi sakedik pisan, sabab henteu dina tempat anu tertutup dimana bau ieu pekat. Nanging, hujan ngahasilkeun bau. Naha ieu kajantenan?

Alesan pikeun bijil

Petrichor

Kanyataan yén méga henteu bau sapertos naon sareng hujan henteu mangrupikeun masalah kimia. Naon sih bau sanes hujan, tapi bumi baseuh tina hujan. Nalika tetes hujan mimiti turun saatos waktos garing di bumi garing, bau péricor langkung kuat tibatan kantos. Kusabab kitu, éta mangrupikeun bau anu langkung ciri tina usum gugur. Upami hujan langkung sering, urang moal ngaraos bau sakumaha kuatna atanapi sakumaha seringna. Naon deui, upami taneuhna masih baseuh tina hujan terakhir, éta moal bau.

Aya seueur parfum anu, sapanjang sajarah, parantos nyobian néwak éta tanpa hasil pikeun mabokkeun daérah anu béda kalayan bau anu saé ieu. Nanging, ciri ieu kedah dipasrahkeun ka alam sareng dipeunteun pikeun naon éta sareng sanés pikeun naon anu tiasa aya. Upami bau ieu tiasa dipiceun sacara artifisial, éta henteu bakal nimbulkeun campuran perasaan atanapi kapuasan anu ayeuna dilakukeun.

Petricor lahir tina ngahijikeun sababaraha zat anu nimbulkeun bau ieu nalika dicampurkeun. Petricor diwangun ku sababaraha rupa bau, tapi komponén utama anu aya nyaéta geosmin. Mangrupikeun zat anu didamel ku actinobacteria anu aya dina taneuh.

Éta ngagaduhan utamina tilu komponén. Dua diantarana aya di bumi sareng hiji di atmosfir. Nalika tilu komponén ieu disatukan, éta bakal nimbulkeun bau hujan.

Seungit langit sareng bumi

Seungitna hujan

Aya ogé bau anu khas anu lumangsung nalika badai listrik. Éta dihasilkeun kusabab ngabagi molekul oksigén nalika sinar nyerang aranjeunna. Molekul oksigén ieu ngempelkeun deui diantara aranjeunna hasilna dibentukna gas ozon. Sanaos masing-masing bau ieu henteu pikaresepeun pisan, nalika digabungkeun sareng anu hujan, éta ngawangun bau hujan.

Komponén terestrial mangrupikeun sajenis minyak aromatik anu dileupaskeun nalika cai hujan ngahubungi ku aranjeunna. Actinobacteria mangrupikeun hal anu paling mangaruhan ngahasilkeun bau hujan. Bakteri ieu nyicingan taneuh di padesaan sareng daérah perkotaan. Bahkan di daérah laut atanapi lingkungan basisir, urang ogé tiasa mendakan baktéri ieu, kumargi aranjeunna ngagaduhan luas distribusi.

Fungsi baktéri ieu utamina nya éta ngahinakeun sareng nguraikeun zat organik kana zat anu langkung saderhana. Zat anu dirobah ieu dijantenkeun katuangan pikeun pepelakan sareng mikroorganisme sanés. Ayana baktéri ieu dina taneuh teras janten penting pisan pikeun kahirupan sareng pamekaran biota. Nalika actinobacteria ngarecah bahan organik, sababaraha produk sampingan dileupaskeun. Diantarana geosmin, didadarkeun di luhur. Éta mangrupikeun sanyawa alkohol sareng bau anu khas anu tanggung jawab pikeun rasa anu dibumi tina sababaraha sayuran.

Naha éta langkung jelas dina usum gugur?

Petricor hujan

Nalika hujan kirang dina waktos usum panas, actinobacteria kirang aktip. Boh panas sareng usum halodo ngaleuleuskeun aranjeunna. Kusabab kitu, nalika taneuh mimiti beueus ku tetes hujan anu munggaran, kagiatan baktéri anu ngahinakeun zat organik mimiti sumebar deui. Beuki aktip aranjeunna, beuki ku-produk dibuang dina degradasi, janten langkung geosmin dileupaskeun. Sadaya ieu ngandung hartos yén, nalika tetes hujan ngahubungi taneuh, éta bakal ngahasilkeun petricor.

Upami taneuh porous, bau ieu bakal diageungkeun ku aerasi anu langkung ageung sareng sirkulasi langkung geosmin. Petricor dileupaskeun ka atmosfir sareng didaur ulang ku aksi angin dugi ka urang nyandak kana irung urang sareng aktipkeun sadaya indera.

Naha urang resep bau ieu seueur anu hésé dijelaskeun. Jawaban pikeun patarosan ieu teu acan kapendak, tapi éta mangrupikeun masalah uteuk urang. Mangrupikeun jenis épolusi otak éta direspon positip kana bau ieu kusabab éta pepelakan tiasa hasil sareng bakal aya tuangeun kanggo sadayana.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan bau hujan.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.