Kumaha bentuk tsunami sareng naon anu kedah urang lakukeun?

kumaha tsunami dibentuk

Urang parantos ngadangu tsunami sababaraha kali. Ieu gelombang seismik disababkeun ku sababaraha ombak ageung tina gempa bumi. Éta ogé tiasa dibentuk ku longsor, bituna gunungapi atanapi meteorit.

Kami parantos ningali épék serius sareng karusakan anu tiasa disababkeun nalika aya tsunami. Naha urang terang kumaha kabentukna sareng naon anu kedah dilakukeun upami aya peringatan tsunami?

Kumaha bentukna tsunami

tsunami

Luar negeri, gelombang tsunami tiasa panjangna rébuan kilométer sareng sami-sami lega. Ogé, jauh di sagara, ombak tiasa ngumbara sagancang jet, ngahontal 600 mil per jam (ampir sarébu kilométer per jam) sareng, dugi ka basisir, nyiptakeun gelombang langkung ti 30 méter.

Gelombang tsunami henteu kénging jangkungna dugi ka caket ka basisir. Kusabab kitu, kapal anu ngalir di laut luhur henteu tiasa ningali tsunami, kumargi ombak bieu na luhur.

Sanaos henteu sadayana tsunami tungtungna nyababkeun karusakan, éta sadayana berpotensi bahaya, kumargi gelombang anu dimimitian dina 12 inci, ombak anu dihasilkeun ku gempa jero cai tiasa jangkungna 100 kaki aranjeunna ngembang di sagala arah sareng nalika aranjeunna dugi ka basisir aranjeunna jangkungna.

Nalika gempa lumangsung, sabaraha lami pikeun ombak dugi ka basisir? Nya ieu gumantung kana jinis tsunami. Aya dua jinis:

  • Anu kahiji, anu disebut "lokal" atanapi "caket pusatna" anu tiasa diwangun ku lini di caketna sareng anu peryogi ngan sababaraha menit dugi ka basisir.
  • Jinis tsunami anu kadua nyaéta "épisentrum jarak jauh" sareng disababkeun ku gempa bumi ratusan mil jauhna sareng tiasa nyandak ti tilu dugi ka 22 jam dugi ka daérah basisir.

Naon anu kedah dilakukeun nalika aya tsunami?

Pikeun mikawanoh ayana tsunami anjeun kedah masihan sinyal ieu:

  • Di pantai anjeun tiasa ningali kumaha garis basisir surud.
  • Upami anjeun aya di pantai sareng anjeun ngaraos gempa anu berkepanjangan atanapi sanggup ngajaheutkeun jalma, anjeun bakal terang yén tsunami bakal kajantenan.
  • Ngarasa gogorowokan hébat datang ti laut

Nalika sinyal ieu dibéré, anjeun kedah lebet ka daratan, angkat ti basisir sareng naék setinggi mungkin di luhurna.

 

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   walter Gallo cenahna

    Inpormasi anu dikaluarkeun pikaresepeun pisan sareng di luhur sadayana mangrupikeun kanyataan anu kajantenan ngeunaan pemanasan global, sareng seueur jalma anu henteu sadar ancaman anu hébat anu ngabahayakeun kelangsungan hirup di bumi

    1.    Ngeunaan Urang Sunda cenahna

      Naon anu bakal dilakukeun pemanasan global sareng tsunami, anu asalna tékonik atanapi vulkanik.