Laut Tasman

Dinten ayeuna urang badé nyarioskeun perkawis jinis laut anu unik ku sababaraha cara. Nya perkawis tasman laut. Tempatna di beulahan bumi beulah kidul sareng ngagaduhan iklim anu bénten, ogé flora sareng fauna anu seueur pisan. Daérah ieu tiasa jelas diidentifikasi salaku pangkidulna baskom Pasipik sadayana. Tempatna di Basisir Australia sareng Selandia Anyar anu dikumbah ku Laut Tasman.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, formasi, flora sareng fauna Laut Tasman.

Ciri utama

tasman laut

Posisi laut ieu unik, kumargi sadaya daérah ieu nyebrang sababaraha zona iklim. Patarosan anu sanés anu matak nyaéta batas na. Éta mangrupikeun titik paling kidul tina baskom Samudera Pasipik. Upami urang ningali peta, urang tiasa ningali laut ieu salaku inten hébat anu ngahubungkeun buana. Di laut ieu aya seueur terumbu karang, kapuloan sareng élévasi signifikan handapeunna. Pulo Norfolk mangrupikeun titik paling kalér tina wates antara laut.

Laut Tasman mangrupikeun ukuran anu saé sapertos éta legana ampir 3.5 juta kilométer pasagi. Jerona oge. Bagian paling jero laut ieu katelah baskom Tasmania sareng jero na 6.000 méter. Pulo Tasmania anu paling terkenal di laut ieu. Tempatna di hiji pulau di beulah kidul Australia sakitar 240 km.

Sakumna daérah ieu sacara géologis aktip. Seueur ilmuwan anu nalungtik sadaya prosés géologis anu kajantenan di daérah-daérah ieu. Anu paling kasohor ngeunaan Laut Tasman nyaéta kabeungharan kaanekaragaman hayati, boh dina flora boh fauna. Sasatoan unik dipendakan di dieu, anu paling kasohor nyaéta setan Tasmania. Ogé naon anu kedah disebatkeun yén éta ngagaduhan seueur karang karang. Aya daérah anu katelah pulau karang sareng éta batu ageung dibutuhkeun kira-kira 600 méter dpl sareng lébarna sakitar 200 méter.

Populasi pribumi anu unik aya di pulau Tasmania anu dicicingan ku saeutik jalma. Salaku conto, Pulo Lord Howe gaduh populasi ngan 400 jalma. Éta mangrupikeun pulau anu pangkolotna di sadaya laut ieu. Di caket basisir kami mendakan ujung-ujungna mulus sapanjang wilayahna. Di sababaraha perairan basisir aranjeunna aya di handapeun pasir sareng jero batu, liat sareng campuran duanana.

Iklim Laut Tasman

tasman laut

Laut Tasman dipanggihan ku Abel Tasman taun 1640. Maka namina. Teu aya seueur inpormasi ngeunaan sagara ieu taun sateuacan. Jalma-jalma bahkan henteu terang dimana aranjeunna di Australia.

Ngeunaan iklim, urang gaduh variasi di unggal daérah. Sapanjang Laut Tasman nyaéta iklim tropis, subtropis sareng sedeng. Ragam iklim ieu ngamungkinkeun pikeun ngembangkeun flora sareng fauna ageung, ngajantenkeunana janten habitat anu unik. Kaayaan cuaca mangaruhan arus laut anu tiasa dipendakan di dieu. Massa hawa panas anu medar ngalangkungan daérah ieu ngajantenkeun cai dugi ka 26 derajat. Di beulah kidul aya cai anu langkung tiis kusabab caketna ka Antartika. Sababaraha aliran ngagaduhan sakumpulan gunung es ageung sabab suhu turun handapeun nol dina waktos-waktos anu tangtu dina sataun.

Hal anu sami kajadian sareng pasang ombak. Aya gerakan pasang surut anu tiasa ngahontal 5 méter. Éta ogé bénten dina hal rézim badai. Angin anu asalna ti Samudera Pasipik tanggung jawab ayana badai ieu. Ngaronjatna suhu permukaan sagara ngajantenkeun tabrakan hawa haneut dina jumlah anu langkung ageung dina hawa. Nalika hawa panas naék sareng minuhan hawa tiis dina jangkungna, aranjeunna tungtungna kondensasi sareng naékna awan hujan. Kalayan kontras suhu badai anu kuat pisan tiasa nyababkeun anu ngaluarkeun sababaraha bencana iklim.

Utamana kudu dicatet yén antara garis lintang 40-50 derajat dimana aya kamungkinan badai langkung ageung.

Laut Tasman sareng pendudukna

Kami parantos nyebatkeun yén lokasi na ngagaduhan sababaraha zona iklim. Hal ieu nyababkeun pangaruh ka pangeusi daérah ieu. Di daérah kalér aya cukup pemanasan pikeun iklim tropis. Éta tiasa ditingali khususna kusabab ayana jumlah fauna anu langkung ageung. Dina sababaraha spésiés anu urang mendakan, urang ningali hiu, lauk ngalayang sareng seueur mamalia sapertos paus.

Sajumlah ageung spésiés hiu nyicingan Laut Tasman kidul. Bodas hébat anu paling kawéntar. Seueur wisatawan kasieunan sirip masif na. Aya ékspédisi teras-terasan sareng kurungan sareng alat-alat terjun pikeun niténan hiu bodas. Objek wisata ieu penting pisan pikeun panghasilan daérah Laut Tasman. Di sisi anu sanésna, lauk ngalayang ageung ageung, kadang dugi ka satengah meter panjangna. Biasana cicing di perairan anu langkung haneut sareng ngagaduhan 4 sirip. Éta tiasa ucul tina cai dina jarak anu cukup luhur. Panjangna hiber dina permukaan laut gumantung kana kagancangan arus cai.

Upami anjeun hoyong ningali cetaceans di Laut Tasman anjeun kedah angkat ka beulah kalér. Urang tiasa mendakan paus spérma, pais sareng paus sirip. Cetaceans ieu cicing di tempat ieu kusabab sedimentasi zooplankton dina cai. Paningalian Cetacean mangrupikeun kagiatan wisata anu paling populér.

Flora sareng fauna

Akhirna, urang badé nyarioskeun sababaraha spésiés flora sareng fauna. Ganggang pangageungna tuwuh di daérah kalér dimana iklimna langkung haneut sareng sedeng. Arus anu langkung tiis henteu mangaruhan kana seueur pisan lauk. Biasana spésiés sapertos tuna, mackerel, Jorge, sol, sareng sajabana.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Laut Tasman sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.