Supernova

Supernova caang

Di jagad raya hal-hal ogé "maot" dina sababaraha cara, éta henteu langgeng. Bentang anu urang tingali di luhur langit ogé ngagaduhan tungtung. Cara maotna ngabalukarkeun a supernova. Dinten ayeuna urang bade difokuskeun naon ari supernova, kumaha kabentukna sareng naon akibat na aya hiji di jagad raya.

Upami anjeun hoyong terang langkung seueur ngeunaan supernova, ieu tulisan anjeun.

Naon supernova

Supernova

Sadaya supernova ieu asalna di 1604, sareng astronom Johannes kepler. Élmuwan ieu mendakan penampilan bintang anyar di langit. Éta ngeunaan rasi Ophiuchus. Rasi ieu ngan ukur tiasa ningali éta salami 18 bulan. Anu teu kahartos dina waktos éta nyaéta naon anu leres-leres ditingali ku Kepler di langit teu lain ngan ukur supernova. Dinten ieu kami parantos terang naon supernovae sareng kumaha urang ningali éta di langit. Salaku conto, Cassiopeia éta supernova.

Sareng nyaéta supernova henteu sanés mangrupikeun ledakan hiji bintang anu lumangsung salaku akhir tahap kahirupan hiji bintang. Aranjeunna mangrupikeun nagara bagian anu ngaluncurkeun sagala arah anu aya dina bentang. Élmuwan salawasna heran naha béntang ngabeledug ku cara kieu nalika aranjeunna nuju sakarat. Hiji bintang dipikanyaho ngabeledug nalika suluh anu ngahasilkeun énergi dina inti inti béak. Hal ieu nyababkeun tekanan radiasi anu terus-terusan nyegah béntang tina runtuh sareng béntang ngahasilkeun gravitasi.

Nalika ieu kajantenan, éta nyababkeun résidu stellar anu henteu stabil ngalawan gravitasi anu henteu lirén iraha waé. Barina ogé, sapertos seueur hal anu urang gaduh di Bumi anu gumantung kana suluh, hal anu sami kajadian dina hiji bentang. Tanpa suluh éta anu nyoco bintang, éta moal tiasa neraskeun caang di langit.

Aya dua jinis supernova. Jelema anu kabentuk kalayan massa 10 kali lipat tina Surya sareng anu kirang masif. Bentang anu ukuran 10 kali ukuran Matahari disebut béntang masif. Bentang-bentang ieu ngahasilkeun supernova anu langkung ageung nalika tungtungna. Aranjeunna sanggup ngahasilkeun résidu stellar saatos ledakan anu tiasa janten bintang neutron atanapi a liang hideung.

Mékanisme béntang

Gelombang gravitasi

Aya sistem anu sanés anu nyababkeun supernova muncul sareng éta henteu ku ledakan hiji bintang. Éta katelah mékanisme "kanibal". sareng hasilna munculna supernova dimana kurcaci bodas tuang pasanganana, janten tiasa nyarios. Pikeun ieu kajantenan, diperyogikeun sistem binér. Sareng éta nyaéta kurcaci bodas henteu tiasa ngabeledug, tapi ieu teras-terasan tiis sabab béak bahan bakar. Laun-laun janten liang anu langkung alit sareng kirang bercahaya.

Ku alatan éta, mékanisme nyiptakeun supernova ieu meryogikeun sistem binér anu tiasa dicantumkeun gabungan tina dwarf bodas sareng anu sanés. Éta ogé tiasa kajantenan yén inti tina hiji bintang anu parantos dina tahap akhir épolusi ngahakan pendamping na. Dina kasus sistem binér ieu, dwarf bodas anu badé maot kedah nampi perkawis anu diperyogikeun ti pasanganna dugi ka ngabentuk jisim anu tangtu. Biasana, massa éta ngagaduhan wates ukuran anu biasana 1,4 kali ukuran Surya.. Dina wates ieu, disebut wates Chandrasekhar, komprési gancang anu lumangsung di jero ngajantenkeun bahan bakar térmonuklir anu ngawangun supernova hurung deui. Bahan bakar termonuklir ieu henteu langkung sareng campuran karbon sareng oksigén dina kapadetan tinggi.

Hiji-hijina cara pikeun ngalakukeun éta nyaéta béntang anu sanés tiasa mindahkeun massa ka éta, sareng ieu ngan ukur dimungkinkeun dina sistem binér. Nalika ieu kajantenan, béntang anu maot bakal ngabeledug sareng nyandak adina, henteu aya anu salamet. Ieu anu kajantenan taun 1604 sareng bintang Kepler.

Saatos ledakan sistem binér ieu, ngan ukur awan debu sareng gas anu tetep. Dina sababaraha kasus, kamungkinan bintang pendamping anu sanggup ngalih tina situs awal na tetep, kusabab gelombang kejutan ageung anu dibangkitkeun ku ledakan.

Supernova ditingali ti Bumi

Kepler supernova

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sababaraha kali dina tulisan ieu, Kepler tiasa ningali supernova di langit taun 1604. Tangtosna, dina waktos éta, anjeunna henteu yakin naon anu anjeunna ningali. Hatur nuhun kana téknologi anu dikembangkeun ayeuna, urang gaduh alat ukur pangukuran sareng pangamatan anu langkung canggih sareng éfisién jalma urang anu tiasa niténan ledakan bintang bahkan di luar Bima Sakti.

Aranjeunna parantos nyicingan ledakan bintang anu parantos nyiptakeun sajarah sareng anu parantos dititénan tina planét urang. Supernova ieu nembongan saolah-olah éta objék anu katingali anyar sareng ningkat pisan kacaangan. Ieu teras-terasan, dugi ka janten objek anu paling caang di langit. Bayangkeun yén dinten-dinten anjeun niténan jagat raya sareng, ujug-ujug, hiji dinten anjeun ngabayangkeun hiji obyék anu caang pisan di langit. Éta panginten supernova.

Supernova anu diperhatoskeun ku Kepler dipikaterang Éta langkung caang tibatan planét di Sistem tatasurya sapertos Jupiter sareng Mars, sanaos kirang ti Venus. Éta ogé kedah disebatkeun yén kacaangan anu dihasilkeun ku supernova kirang ti anu dihasilkeun ku Surya sareng Bulan. Anjeun ogé kedah tumut-tumut kana kagancangan anu dibutuhkeun pikeun cahaya pikeun ngahontal Bumi sareng terang jarak dimana supernova lumangsung. Upami ledakan ieu lumangsung di luar Bima Sakti, urang sigana bakal ningali ledakan anu parantos kajantenan, tapi gambarna langkung lami pikeun dugi ka urang kusabab jarak dimana urang aya.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan supernova.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.