Naon suasana sareng naha éta penting?

Suasana bumi penting pisan pikeun Bumi

Di planét urang urang tiasa salamet berkat lapisan komposisi gas anu béda-béda di sakuriling Bumi. Lapisan ieu tetep di Bumi berkat gravitasi. Éta ngeunaan atmosfir bumi sareng sesah pikeun nangtoskeun kandelna persis, kumargi gas-gas anu nyusunna janten kirang padet sareng jangkungna, dugi ka praktis ngaleungit sababaraha ratus kilometer ti permukaan.

Suasana ngalaksanakeun sababaraha fungsi pikeun kahirupan di planét sareng upami sanés pikeun urang urang moal ngagaduhan kahirupan sakumaha urang terang. Naha anjeun hoyong terang sadayana ngeunaan suasana?

Komposisi suasana

atmosfir ngagaduhan komposisi anu ngamungkinkeun kahirupan di Bumi

Suasana diwangun ku campuran gas, anu seuseueurna konsentrasi dina homosfir, anu dugi ti taneuh dugi ka 80-100 kilométer jangkungna. Nyatana, lapisan ieu ngandung 99,9% tina total jisim atmosfir.

Diantara gas-gas anu ngawangun suasana, Nitrogén (N2), Oksigén (O2), Argon (Ar), Karbon Dioksida (CO2) sareng uap cai kedah disorot. Penting pikeun terang yén konsentrasi gas-gas ieu bénten-bénten sareng jangkungna, variasi dina uap cai khususna diucapkeun, anu konséntrasi khusus dina lapisan caket permukaan.

Ayana gas anu ngawangun hawa penting pisan pikeun kamekaran kahirupan di Bumi. Di hiji sisi, O2 sareng CO2 ngamungkinkeun ngalaksanakeun fungsi vital sato sareng pepelakan, sareng di sisi anu sanésna, ayana uap cai sareng CO2, ngamungkinkeun suhu di Bumi janten cekap pikeun ayana saumur hirup. Uap cai sareng CO2, sareng gas-gas anu kirang seueur sapertos metana atanapi ozon, anu disebut gas rumah kaca. Radiasi surya tiasa nembus gas-gas ieu tanpa kasusah, tapi radiasi anu dipancarkeun ku Bumi (saatos pemanasan ku tanaga surya) sawareh kaserep ku aranjeunna, tanpa tiasa kabur ka luar angkasa sacara lengkep. Atuh ku ayana pangaruh rumah kaca ieu, urang tiasa hirup kalayan suhu anu stabil. Upami henteu ayana gas-gas ieu anu nahan panas sareng ngahasilkeun épék ieu, Suhu rata-rata bumi bakal aya handapeun -15 derajat. Bayangkeun dina suhu sapertos ampir sapanjang taun, kahirupan moal mungkin di Bumi sakumaha urang terang.

Di atmosfir, kapadetan, komposisi, sareng suhu hawa bénten-bénten sareng jangkungna.

Lapisan suasana

atmosfir diwangun ku lapisan anu béda-béda gumantung kana komposisi, kapadetan sareng suhu na

Suasana dibagi kana sababaraha lapisan numutkeun komposisi, kapadetan sareng suhu na. Ieu ringkesan ringkes ngeunaan lapisan-lapisan suasanana.

Troposfer: Éta mangrupikeun lapisan anu panghandapna, dimana kahirupan sareng fénoméologis météorologi berkembang. Manjang ka luhurna sakitar 10 km di kutub sareng 18 km di katulistiwa. Di troposfir, suhu turun laun sareng jangkungna dugi ka -70º C. Wates luhurna nyaéta tropopause.

Stratosfer: Dina lapisan ieu, suhu naék dugi ka ngahontal -10ºC sakitar 50 km jangkungna. Éta aya dina lapisan ieu dimana ayana konsentrasi maksimum ozon, "lapisan ozon", gas anu ku nyerep bagian tina sinar ultraviolét sareng infra merah ti Surya ngamungkinkeun ayana kaayaan anu cocog pikeun kahirupan di permukaan Bumi. Luhureun lapisan ieu disebut stratopause.

Mesosfir: Di jerona, suhu turun deui kalayan jangkungna janten -140 ºC. Éta ngahontal jangkungna 80 km, di tungtung na nyaéta mesopause.

Térmosfir: Mangrupikeun lapisan anu terakhir, anu dugi ka sababaraha ratus kilométer jangkungna, nampilkeun paningkatan suhu dugi ka 1000 ºC. Di dieu gas-gas gaduh kapadetan anu handap pisan sareng terionisasi.

Naha suasana penting?

suasana ngajaga urang tina meteorit

Suasana urang penting pikeun sababaraha hal. Langkung penting, urang kedah nyarios yén éta perlu. Atuh ka suasanana, kahirupan tiasa ngembangkeun di planét urang, sabab nyerep bagian ageung tina radiasi ultraviolét tina panonpoé dina lapisan ozon. Upami meteor lebet orbit sareng Bumi sareng badé pencét urang, suasanana jawab ngabubarkeun kana bubuk kusabab gesekan anu aranjeunna sangsara nalika kontak sareng hawa. Dina henteuna atmosfir, laju tumbukan objék ieu mangrupikeun jumlah tina rohangan masing-masing kagancangan inersia (diukur tina planét urang) ditambah akselerasi anu disababkeun ku gravitasi Bumi, janten penting pisan pikeun ngagaduhanana.

Sebut ogé kedah didamel kanyataan yén atmosfir bumi teu acan gaduh komposisi anu sami. Salami jutaan taun, komposisi suasanana parantos robih sareng ngahasilkeun jinis kahirupan anu sanés. Salaku conto, nalika suasanana ampir teu aya oksigén, éta gas metana anu ngatur iklim sareng kahirupan anu aya nyaéta methanogén. Saatos mecenghulna cyanobacteria, jumlah oksigén dina atmosfir ningkat sareng ngajantenkeun sababaraha bentuk kahirupan sapertos tutuwuhan, sasatoan sareng manusa.

Fungsi penting sanésna nyaéta magnetosfir. Ieu mangrupikeun daérah suasana anu aya di daérah luar Bumi éta ngajagaan urang ku ngabelokkeun angin surya anu dieusian ku radiasi éléktromagnétik. Éta berkat medan magnét Bumi anu urang henteu dikonsumsi ku badai matahari.

Suasana ngagaduhan patalina hébat dina kamekaran siklus biogeokimia. Komposisi suasana ayeuna kusabab fotosintésis anu dilakukeun ku pepelakan. Éta ogé mangrupikeun anu ngatur iklim sareng lingkungan tempat hirup manusa (di troposfera), ngahasilkeun fenomena meteorologi sapertos hujan (ti mana urang kéngingkeun cai) sareng ngagaduhan konsentrasi nitrogén, karbon sareng oksigén anu diperyogikeun.

Lalakon lalaki dina suasana

manusa ningkatkeun émisi gas rumah kaca

Hanjakalna, manusa nuju nyababkeun modifikasi dina komposisi suasana. Kusabab kagiatan industri, émisi gas rumah kaca sapertos karbon dioksida sareng metana sareng émisi nitrogén oksida anu nyababkeun hujan asam ningkat.

Kanaékan teras-terasan gas bumi ieu disababkeun pamanasan global. Suhu rata-rata di sadaya penjuru planét ningkat, ngaganggu kasaimbangan sadaya ékosistem. Hal ieu nyababkeun parobihan iklim anu dipicu dina modifikasi pola cuaca. Salaku conto, parobihan iklim ningkatkeun frekuensi sareng intensitas kajadian cuaca ekstrim sapertos badai, puting beliung, banjir, usum garing, jst. Siklus fénoména sapertos El Niño sareng La Niña ogé dirobih, seueur spésiés obah atanapi paeh kusabab robih di habitatna, és tina tutup kutub lebur kalayan naékna permukaan laut. , jsb.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, suasanana ngagaduhan peran penting dina kahirupan planét urangÉta sababna urang kedah merangan parobihan iklim sareng mastikeun yén konsentrasi gas rumah kaca janten stabil sapertos jaman baheula, sateuacan révolusi industri.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Gustavo cenahna

    Abdi resep panjelasan ngeunaan parobahan anu béda dina suasana