Dina usum semi taun 2010, paru-paru Atlantik dibolaykeun kusabab kanaékan suhu

paru atlantik

Naha anjeun kantos nguping tina bayah planét, ngarujuk ka Amazon atanapi daérah héjo sanés planét. Daérah-daérah ieu disebat paru-paru, ngarujuk kana kamampuan nyerep CO2 planét sahingga nyumbang kana lingkungan anu langkung bersih sareng langkung séhat pikeun sadaya mahluk hirup.

Salah sahiji bayah planét ieu ayana di daérah Atlantik sakitar Tropika Kanker. Paru-paru ieu mangrupikeun daérah sagara anu ngabébaskeun planét tina bagian ageung émisi CO2 anu disababkeun ku manusa. Naha éta lirén damel di musim semi 2010?

Bayah Atlantik

Sagara tiasa ngahontal nyerep sajumlah ageung CO2 anu urang ngaluarkeun dina kagiatan industri urang sareng cabut tina siklus, tilelepkeun kana haus. Aya kasaimbangan karbon global anu, nalika aya seueur karbon dina atmosfir, éta cenderung ngaleyurkeun dina cai sagara. Naon masalahna sareng fenomena ieu? Nalika seueur teuing CO2 dilebetkeun kana sagara, aranjeunna asem sareng akibatna ngagaduhan seueur pangaruh négatip dina flora laut sareng fauna. Kasus anu paling terkenal nyaéta pemutihan terumbu karang.

Nya, panilitian anu dilakukeun dina nyerep CO2 ku sagara memperkirakan yén aranjeunna sanggup nyerep antara 40 sareng 50% sadaya karbon dioksida anu dipancarkeun ku kagiatan manusa ti saprak révolusi industri. Mesin ieu anu ngabantosan planét tina seueur CO2 ogé ngagaduhan kasaimbangan rapuh anu gumantung, dugi ka ageung, dina suhu global.

nyerep sagara CO2

Aya studi anu ngingetkeun yén satengah abad yén paru-paru laut ieu anu ngabébaskeun urang tina gas rumah kaca ieu sareng ngirangan épék serius sareng akibat dina iklim kaleungitan kakuatan. Majalah Laporan ilmiah, tina grup Alam, diterbitkeun dina 30 Januari 2017, panilitian anu ngingetkeun dugi ka mana kanaékan suhu anu diakibatkeun ku duanana fénoména alam sareng manusa, tiasa nyababkeun sagara angkat tina pemurnian atmosfir dugi ka ngamuatna langkung gas rumah kaca.

Naon anu lumangsung di cinyusu taun 2010?

Kusabab kanaékan émisi gas rumah kaca kana atmosfir, suhu global henteu lirén ningkat taun ka taun. Daérah Atlantik ieu anu dikenal salaku paru-paru laut ngagaduhan peranan anu mendasar: arus katulistiwa kalér sareng Kapuloan Canary lulus, dua unsur gim laut anu ngatur iklim di daérah éta.

Nanging, dina usum semi taun 2010 paru-paru ieu lirén damel kusabab naékna suhu anu luhur kusabab konsékuansi anu ditingalkeun ku fenomena anu sengit El Nino  dina 2009. Nalika éta henteu hasil nalika musim semi taun 2010, éta lirén nyerep sekitar 420 juta ton CO2, nyaéta, 30% tina total émisi gas rumah kaca.

Paru Atlantik

Di cinyusu 2010, pangaruh El Niño sareng osilasi Atlantik Multi-Dekade ngabalukarkeun suhu permukaan sagara di daérah éta pikeun naék 3,4 derajat saluhureun normal sareng yén laju anginna robih, anu ngaganggu dua mékanisme anu ngatur nyerep CO2.

Salaku hasil tina fenomena ieu, mékanisme paru sagara samentawis ambruk, sahingga teu tiasa nyerep 29 juta ton CO2 antara Pébruari sareng Mei. Ogé kedah disebatkeun yén di cinyusu taun 2010 1,6 juta ton gas rumah kaca dikaluarkeun kana atmosfir.

Daérah anu aya parobihan ageung

Parobihan anu paling penting dikonsentrasi di daérah khatulistiwa kalér. Di daérah éta, sagara mancarkeun kana suasana dina sababaraha bulan éta sakitar 1,2 juta ton CO2, nalika anu normal nyaéta nyerep 22,4 juta.

naékna suhu

Tren ningkatna suhu global nyaéta pemanasan cai sagara. Ieu nyababkeun kanaékan intensitas sareng frékuénsi kajadian cuaca ekstrem. Ieu tiasa ngancam kamampuan paru-paru ieu pikeun ngirangan épék CO2 sareng nyerep aranjeunna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.