Solstis sareng ekuinoks

bumi ngurilingan panonpoé

Urang terang yén Bumi gaduh sababaraha gerakan nyaéta gerakan rotasi sareng tarjamahan. Ku ieu urang hartosna yén kusabab gerakan ieu, aya solstis jeung ekuinoks. Ékuinoks mangrupikeun waktos taun nalika panonpoe ayana tepat diluhureun khatulistiwa, janten diposisikan dina luhur zenith. Ieu ngandung harti yén beurang sareng wengi ampir sami lilana. Sabalikna lumangsung ku solstice.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri sareng bédana antara solstis sareng equinoxes.

Naon solstis jeung equinoxes

solstis jeung ekuinoks

Ékuinoks

Anu mimiti aya pikeun terang naon éta solstis sareng equinoxes. Ékuinoks nyaéta nalika panonpoe aya dina katulistiwa sareng siangna sami sareng wengi. Nyaéta, aranjeunna lumangsung kirang langkung 12 jam. Ieu kajadian dua kali sataun, sakitar 20 Maret sareng 22 Séptémber. Ieu saluyu sareng awal musim semi sareng usum gugur di sababaraha daérah.

Upami urang ngabagi planét kana dua beulahan, anu hiji dicaangan ku cahaya panonpoé sareng anu sanésna kabur. Dina hiji urang gaduh siang sareng anu sanésna wengi. Garis pamisahna nembus langsung kana kutub. Ieu kajantenan sabab nalika ekuinoks duanana kutub henteu condong nuju atanapi ngajauhan panonpoé. Éta henteu teras-terasan kajadian dina dinten anu sami. Aranjeunna gaduh margin sababaraha dinten. Ieu kusabab panjang taun henteu salawasna sami. Émut yén unggal 4 taun upami anjeun nambihan hiji dinten deui kana kalénder sabab mangrupikeun taun kabisat. Salami equinoxes, panonpoé aya di salah sahiji dua titik dina bola dimana khatulistiwa langit sareng interslika ecliptic. Ieu pakait sareng bunderan dina pesawat anu sami sareng khatulistiwa. Nyaéta, proyéksi khatulistiwa darat nyaéta bidang langit.

Ékoksin vernal kajantenan nalika anjeunna ngan ukur ngalih ka kalér dina pesawat ékliptika sareng nyebrang khatulistiwa langit. Di dieu urang tingali yén usum semi dimimitian di beulahan bumi kalér. Di sisi anu sanésna, equinox gugur bakal kajadian nalika panonpoe ngalir ngalangkungan katulistiwa langit ka kidul. Éta tandana mimiti ragrag.

Solstis

Solstis mangrupikeun kajadian dimana panonpoe ngahontal titik na pangluhurna atanapi panghandapna sapanjang taun di langit. Dina sataun di Hémisfér Kalér aya dua solstis. Di hiji sisi, urang ngagaduhan solstis usum panas sareng di sisi anu sanésna, solstis usum salju. Anu kahijina lumangsung tanggal 20-21 Juni sareng usum salju solstis dina 22-22 Désémber. Salila duanana solstis, panonpoé aya dina salah sahiji dua garis imajinér di Bumi anu katelah Tropika Kanker sareng Tropika Capricorn. Nalika panonpoé parantos surup ngalangkungan Tropic of Cancer nyaéta nalika usum panas solstis lumangsung sareng dimana tempatna di Tropic of Capricorn, usum salju dimimitian.

Salila solstice munggaran éta dimana kami mendakan dinten anu pangpanjangna dina sataun, sedengkeun anu kadua nyaéta dinten anu pondok sareng wengi anu pangpanjangna.

Solstis sareng ekuinoks usum panas sareng usum salju

posisi panonpoé sareng sinar condong

Usum Panas

Sering panginten dinten éta, anu mimiti usum panas, mangrupikeun usum panas. Tapi éta henteu kedah leres-leres. Atmosfir Bumi, taneuh anu urang jalankeun sareng sagara nyerep bagian énergi tina béntang surya sareng nyimpenna. Énergi ieu dileupaskeun deui dina bentuk panas; kumaha oge, tetep dina pikiran éta Sedengkeun panas dileupaskeun ti bumi lumayan gancang, caina langkung lami.

Dina dinten anu ageung, nyaéta solstis usum panas, salah sahiji ti dua belahan bumi nampi énergi anu paling ageung tina Matahari taun, kumargi langkung caket kana bintang raja sareng, ku alatan éta, sinar béntang anu disebatkeun sumping langkung lempeng. Tapi suhu sagara sareng daratanna masih kirang hampang, kanggo ayeuna.

Solstis sareng ekuinoks: solstis usum

opat musim taun

Planet Bumi ngahontal titik dina jalur na dimana sinar Matahari mogok permukaan kalayan cara anu sami langkung serong. Ieu kajantenan sabab Bumi langkung condong sareng sinar Matahari boro-boro dugi ka jejeg. Ieu nyababkeun kirang sinar panonpoé, Ngajantenkeun dinten anu paling pondok dina sataun.

Aya ideu anu goréng di masarakat umumna ngeunaan usum salju sareng usum panas numutkeun jarak ti Bumi sareng Surya. Maklum yén dina usum panas éta langkung panas kusabab Bumi langkung caket ka Matahari sareng dina usum salju langkung tiis kusabab urang we mendakan langkung jauh. Tapi éta sabalikna pisan. Langkung ti posisi Bumi anu aya kaitannana sareng Matahari, anu mangaruhan suhu planét nyaéta kacenderungan sinar Matahari nyerang permukaan. Dina usum salju, dina solstis, Bumi pangdeukeutna ka Matahari, tapi cara ngadéngékeun na anu pangluhurna di Hémisfér Kalér. Kusabab kitu, nalika sinar naék kana permukaan bumi condong teuing, dintenna langkung pondok sareng aranjeunna ogé lemah, janten aranjeunna henteu panas teuing sareng langkung tiis.

Equinoxes Spring sareng Autumn

Di dieu urang kedah ngabédakeun equinoxes numutkeun hémisfér dimana urang ayana. Di hiji sisi, beulahan bumi kalér, nalika éta téh vernal equinox urang ngagaduhan anu di tiang Dinten beurang kalér bakal 6 bulan, sedengkeun di Kutub Kidul, sapeuting bakal 6 bulan. Kuring ogé kedah émut yén gugur dimimitian di beulahan bumi beulah kidul.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, solstis sareng equinoxes utamina disababkeun ku gerakan bumi anu aya hubunganana sareng matahari sareng suhu sareng kaayaan lingkungan gumantung kana kacenderungan sinar matahari. Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan solstis sareng ekuinoks.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.