Siklus batu

siklus batu

Nalika urang ngobrol siklus batu atanapi siklus sédimén henteu ningali kana sababaraha tahapan anu ngalangkungan sababaraha unsur mineral sareng batuan nalika cicing di kulit bumi. Sadaya fase siklus ngalibatkeun runtuyan transformasi ku cara ngawangun sareng parobahan komposisi. Tungtungna, rupa-rupa transformasi dihasilkeun dina séri waktu sirkular anu diulang dina jangka waktu anu lami.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan siklus batu sareng pentingna.

Naon ari siklus batu na

sédimén siklus batu

Urang kedah émut yén éta mangrupikeun siklus biogeokimia dimana panyimpenan unsur khusus lumangsung dina kerak bumi. Sadaya unsur mineral anu aya mangrupikeun objék tina siklus batu, ogé katelah siklus sédimén. Salaku conto, urang gaduh sababaraha unsur mineral sapertos Éta walirang, kalium, fosfor, kalsium, sareng logam beurat sanésna.

Siklus batu dimimitian ku paparan batu kana unsur-unsur ieu ti jero kulit. Éta ogé tiasa dipanggihan di daérah anu caket kana permukaan. Saatos aranjeunna kakeunaan, aranjeunna ngalaman prosés pelapukan, anu aranjeunna ogé ngalaman érosi ku agén éksternal. Diantara agén éksternal ieu kami ngagaduhan faktor atmosfir, hidrologis sareng biologis.

Sadaya bahan anu ngikis kana waktosna diangkut pisan ku cai, gravitasi nyaéta angin. Sakali bahan na diangkut, éta bakal tetep ayana di tempat anu ngagaduhan prosés sedimentasi. Sedimentasi teu langkung nyaéta prosés dimana déposisi bahan mineral lumangsung dina substrat. Lapisan sédimén akumulasi langkung rébuan taun, janten urang kedah diémutan yén ieu diukur dina skala waktos géologis. Salami jutaan taun ieu aranjeunna ngalaman prosés kompaksi sareng semén anu rumit.

Ieu cara lithification sédimén kabentuk, naha sababna transformasi maranéhna kana batu padet lumangsung. Prosés ieu lumangsung dina bojong jero. Salaku tambahan, dina siklus batu aya fase panengah anu ogé kajantenan kusabab prosés biologis. Diantara fase biologis ieu urang mendakan solubilisasi sareng nyerep ku organisme hirup. Gumantung kana jinis mineral, komposisi sareng zat na, dibarengan ku kaayaan lingkungan di, tiasa nyerep ku pepelakan, baktéri atanapi sato sareng lebet kana wéb tropik. Sakali mineral parantos nyerep, aranjeunna dikaluarkeun deui atanapi dileupaskeun ku pupusna organisme. Ieu kumaha siklusna ditutup.

Ciri utama

erosi angin

Urang bade nganalisis naon ciri utama siklus batuan. Kami terang yén éta mangrupikeun salah sahiji tina tilu jinis siklus biogeokimia sareng ciri utami na nyaéta matrix isolasi dina litosfir. Siklus ieu ngagaduhan disiplin studi nyalira anu disebut sédimologi. Sedimentologi Éta élmu anu tanggung jawab diajar siklus batu sareng pentingna éta dina géologi daérah.

Durasi siklus dicirikeun ku waktos anu diperlukeun pikeun ngalengkepan tahapan anu béda. Waktos ieu biasana panjang teuing pikeun ngukur dina skala manusa. Éta kedah diukur dina jutaan taun ti saprak mineral tetep salami waktos lami kalebet kana batuan. Batu ieu biasana aya di jerona jero kulit bumi. Tekanan anu dilakukeun ku gravitasi sareng bahan sésa mangrupikeun mesin utama pikeun naékkeun awal siklus batuan.

Tahap siklus batuan

Hayu urang tingali naon tahapan anu béda dina siklus batu. Penting pikeun henteu kaleungitan kanyataan yén éta sanés siklon anu tahapanana teras-terasan nuturkeun runtuyan tulisan. Kusabab éta biasana dipangaruhan ku béda-béda variabel sareng faktor, fase tiasa lumangsung atanapi silih gentos sababaraha kali nalika prosés.

Tahap paparan

Ieu mangrupikeun fase dimana batu-batu dibentuk dina jero taneuh bumi anu pasti sareng ngalaman sababaraha prosés musibah. Prosés ieu diringkeskeun dina sagala rupa narekahan, tilep sareng luhurna rupa bumi. Gerakan taneuh ieu utamina kusabab Pelat tektonik sareng gerakanana. Ku cara kieu, batu-batu kakeunaan tindakan sababaraha faktor lingkungan, naha sipatna éfap, atmosfir, hidrologis atanapi biologis.

Bencana henteu ngan ukur produk tina gerakan anu aya diantara arus konveksi tina mantel bumi. Gerakan ieu ogé dihasilkeun ku fenomena vulkanik anu ngalaan batu ku cara anu langkung intens.

Tahap panyusutan

Dina fase pelapukan batu anu kakeunaan ngalaman dékomposisi kana potongan leutik, Ieu pelapukan fisik, atanapi parobahan komposisi mineralogisna, ieu janten pelapukan kimia. Éta mangrupikeun faktor konci dina pembentukan taneuh sareng henteu ngan ukur fisik atanapi kimia, tapi ogé biologis.

Fase érosi

Dina fase ieu urang gaduh aksi angin sareng hujan langsung dina batu. Ieu mangrupikeun produk tina pelapukan anu ogé kalebet taneuh anu kabentuk. Fase érosi ogé ngalibatkeun ngangkut bahan anu parantos dikikis sateuacana. Diserang ku dua agen érosi sapertos angin sareng hujan.

Fase transportasi

Partikel mineral diangkut ku agén ieu, naha éta cai, angin atanapi gravitasi éta sorangan. Éta diangkut jarak jauh, sanaos gumantung kana ukuran aranjeunna gaduh kapasitas beban anu parantos ditetepkeun.

Tahapan sedimentasi sareng akumulasi

Éta diwangun ku déposisi bahan anu diangkut kusabab turunna kagancangan hartosna transportasi sareng pangaruh gravitasi. Éta tiasa a sedimentasi fluvial, pasang atanapi seismik.

Siklus batuan: solubilisasi, nyerep sareng pelepasan biologis

sedimentasi

Nalika pelapukan sadaya bahan batu parantos kajantenan, pembubaran mineral anu dileupaskeun ogé tiasa kajadian. Éta ogé tiasa nyerep ku mahluk hirup. Tutuwuhan didahar ku hérbivora sareng hérbivor ku karnivora. Tungtungna, éta dékomposér anu ngalirkeun mineral kana wéb tuangeun.

Bagian terakhir tina siklus batu nyaéta lithification. Éta kabagi kana pamadatan sareng semén. Litifikasi henteu ngan ukur dibentukna batu anyar. Éta kajadian nalika mineral netep, ngabentuk lapisan anu berturut-turut anu ngumpulkeun sareng nandakeun tekanan anu gedé pisan. Salami dikepung, tekanan anu ditekenkeun ku lapisan sédimén nyaéta kahirupan dina tahapan anu teras-terasan.

Tungtungna, dina fase semén, déposisi zat semén antara partikel-partikel lumangsung. Partikel semén ieu biasana kalsit, silika, oksida sareng sanésna anu tanggung jawab pikeun kristalisasi ngalaksanakeun bahanna. Ku cara kieu, batuan padet dihasilkeun.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan siklus batu.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.