Naha sato tiasa ngantisipasi lini?

ngirim manuk ngalayang

Aya parobihan halus sateuacan lini yén seueur sato tiasa ningal. Leres aya ogé carita ngeunaan oray anu ningalkeun liang na, anjing anu babakan kaleuleuwihi atanapi manuk anu ngapung dinten-dinten bahkan bahkan minggu-minggu sateuacanna lumangsung. Dina kasus ieu, langkung diperdebatkeun yén paripolah ieu kajantenan. Tapi nyatana nyaéta seueur sato anu sanggup ngadeteksi gempa, sababaraha saat sateuacan éta kajantenan.

Nalika aya gempa bumi, geter ngalir kana taneuh dina tingkat anu urang moal sadar sacara sadar. Nanging, jenis geter ieu, anu utami, ngarambat dua kali langkung gancang tibatan anu kadua, anu nyababkeun sadaya karusakan. Sababaraha sato, anu aranjeunna sanggup, nyaéta pikeun ngadeteksi geter primér sateuacan sato sékundér sumping. Selang waktos ieu, sahenteuna dua menit, masihan aranjeunna kamungkinan kanggo ngaréaksikeun sateuacan badé nyaring sumping.

Bukti ilmiah

bangkong warna béda

Panilitian ti Universitas Terbuka di Inggris mendakan bukti. Tegangan anu ngawangun sapanjang Garis lepat gempa ngaleupaskeun partikel muatan listrik. Ieu dikirimkeun ku batu, ngahasilkeun parobahan kimia dina cai taneuh. Dina hal ieu, enya bisa dipikaharti yén bangkong ujug-ujug ninggalkeun balongna sababaraha dinten sateuacana. Conto anu saé pikeun ieu nyaéta lini di L'Aquila di 2009, Italia. Balong tempat manggung bangkong ayana 74km ti gempa bumi. Gempa bumi aya 6,3 dina skala Richter, sareng nyababkeun karuksakan ageung, diantara seueur imah anu hancur pisan.

Asumsi-asumsi sanés anu tiasa disababkeun ku analogi kana naon anu parantos didéskripsikeun nyaéta paripolah manuk sareng kalong. Éta mungkin éta muatan positip mangaruhan médan éléktromagnétik anu dipaké kalelangan sareng manuk pikeun orientasi diri. Tapi teu aya tautan langsung anu parantos dikonfirmasi. Janten kanggo ayeuna, anu paling masuk akal tetep mangrupikeun geter primér anu tiasa katarima ku seueur sato. Éta alesan ilmiah naha aranjeunna tiasa réaksi sateuacan gempa bumi kuat.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.