Satelit buatan

Nalika urang nyarioskeun satelit alam urang henteu ningali kana benda-benda langit anu aya dina orbit dina badan langit anu langkung ageung ukuranana. Nanging, nalika urang tingal satelit ponggawa urang nyarioskeun naon waé objék teu wajar anu ngorbit di sakitar awak langit. Objek ieu biasana ngagaduhan tujuan khusus sapertos langkung ngartos kana jagad raya. Aranjeunna dilahirkeun salaku hasil tina téknologi manusa sareng digunakeun pikeun kéngingkeun inpormasi ngeunaan badan langit anu diteliti. Kaseueuran satelit artifisial ngorbit ngurilingan planét Bumi. Éta penting pisan pikeun kamekaran téknologi manusa sareng ayeuna urang moal hirup tanpa aranjeunna.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sagala hal anu anjeun kedah terang ngeunaan satelit buatan.

Ciri utama

Satelit buatan

Beda sareng naon anu kajadian sareng satelit alam sapertos bulan, satelit ponggawa diwangun ku manusa. Ieu ngalirkeun obyék anu langkung ageung tibatan aranjeunna sabab katarik ku gaya gravitasi. Éta biasana mesin anu canggih pisan anu ngagaduhan téknologi révolusionér. Aranjeunna dikirim ka luar angkasa pikeun kéngingkeun seueur inpormasi perkawis planét urang. Urang tiasa nyarios yén puing-puing atanapi sésa-sésa mesin sanésna, pesawat ruang angkasa anu dikelola ku astronot, stasiun orbital sareng usik antar planét henteu dianggap satelit buatan.

Diantara ciri utama anu urang mendakan objék ieu nyaéta sipatna diluncurkeun ku cara rokét. Rokét henteu sapertos anu sanés sapertos kendaraan sapertos misil, pesawat ruang angkasa atanapi pesawat anu ngadorong satelit ka luhur. Aranjeunna diprogram pikeun nuturkeun rute numutkeun naon anu parantos diadegkeun. Aranjeunna ngagaduhan fungsi atanapi tugas utami pikeun dilaksanakeun sapertos niténan méga, upamana. Kaseueuran satelit buatan manusa éta ngorbit planét urang tetep aya di sakurilingna muter teras-terasan. Di sisi sanésna, urang gaduh satelit anu dikirim ka planét atanapi benda langit anu sanés anu kedah dituturkeun pikeun kéngingkeun inpormasi sareng monitoring.

Kagunaan satelit buatan

Aya sababaraha jinis dasar satelit artifisial anu ngurilingan Bumi: satelit géostasionér sareng satelit kutub. Ieu mangrupikeun anu utami numutkeun kagunaanna. Upami urang hoyong ngadamel peta sareng kéngingkeun inpormasi khusus ngeunaan Bumi atanapi planét sanésna, satelit ieu bakal dianggo. Salaku conto, sistem posisi global anu katelah GPS éta diala berkat jaringan satelit buatan anu ngorbit di planet Bumi. Grup satelit ieu nangtukeun lokasi sareng posisi obyék di planét ngalangkungan sistem telekomunikasi. Sistem ieu ogé kalebet televisi sareng telepon sélulér.

Diantara kagunaan anu kami mendakan satelit buatan nyaéta tujuan ilmiah sareng tujuan terapan. Sababaraha conto kagunaan ilmiah nyaéta diajar luar angkasa, radiasi surya, planét, jst. Conto sanés anu dianggo terapan nyaéta pangamatan meteorologi, spionase militér, sensing jauh sareng télékomunikasi, diantarana.

Kedah diémutan yén jarak di mana satelit géostasionér sareng kutub bénten-bénten. Sababaraha aya dina jarak 240 kilométer, sedengkeun anu sanésna jarakna dugi ka 36.200 kilométer. Masing-masing jinis satelit bakal ngagaduhan kaunggulan sareng karugian anu sanésna gumantung kana panggunaanna. Kaseueuran satelit anu ngalir ngurilingan Bumi tetep dina kisaran 800 kilométer sareng ngumbara kalayan kecepatan sakitar 27,400 kilométer per jam. Kecepatan gancang anu aranjeunna gerak kedahna supados gravitasi henteu narik aranjeunna mundur.

Satelit buatan ieu diwangun ku dua bagian dasar: anteneu sareng catu daya. Anteneu na jawab ngirim sareng nampi inpormasi sual. Sumber listrikna tiasa boh batréna sareng panél surya. Ieu diperyogikeun pikeun mesin pikeun neraskeun fungsina.

Jenis satelit buatan

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, aya dua jinis dasar satelit anu ngurilingan Bumi. Ieu sapertos kieu:

  • Geostasioner: Éta nyaéta jalma-jalma anu ngalih ka arah wétan-kulon luhur Equator. Aranjeunna nuturkeun arah sareng kagancangan rotasi Bumi.
  • Kutub: aranjeunna disebatna sabab ngumbara ti hiji tiang ka tiang anu sanésna dina arah kalér-kidul.

Dina dua jinis dasar ieu urang gaduh sababaraha jinis satelit anu tanggel waler pikeun niténan sareng ngadeteksi karakteristik suasana, sagara sareng massa darat. Éta dianggap ku nami satelit lingkungan. Éta tiasa dibagi kana sababaraha jinis sapertos nyaéta geosynchronous sareng hélikosinkron. Anu kahiji nyaéta anu ngurilingan planét kalayan kecepatan anu sami sareng rotasi Bumi. Detik nyaéta anu ngalirkeun unggal dintenna dina waktos anu sami dina titik anu tangtu di planet ieu. Kaseueuran satelit anu dianggo dina télékomunikasi pikeun ramalan cuaca geosinkronis.

Uing ruang sareng tabrakan

Kami henteu tiasa nolak yén satelit artifisial parantos ningkatkeun kahirupan manusa dugi ka jauh. Nanging, satelit tiasa hancur dina atmosfir nalika mulih. Saatos ngeureunkeun hirup na gunana atanapi parantos ngumpulkeun sadaya data anu diperyogikeun, anjeun gaduh sababaraha pilihan. Éta tiasa balik sareng bubar kana suasana atanapi éta tiasa janten sampah luar angkasa sabab tetep ngorbit awak langit pikeun teu aya gunana. Dina kasus satelit anu handap, éta cenderung bubur asup kana suasana dina bagian anu béda.

Sajumlah ageung satelit buatan anu ngagaleuh planét tanpa kagunaan ageung. Éta sababna susunan satelit ieu disebut junk space. Satelit jieunan anu tiasa dilebetkeun kana orbit penting pisan pikeun kahirupan di masarakat. Ieu nyababkeun pangaruh positip ka papada manusa. Kusabab ieu, urang tiasa ngajalajah planét anu sanés, ngadeteksi meteorit, niténan kahirupan di Bumi sareng kéngingkeun inpormasi ngeunaan variabel iklim titik khusus di planét ieu.

Tina sudut pandang ékonomi sareng komunikasi, aranjeunna ogé biasa nampi sinyal tv, radio, internét sareng telepon. Dinten ieu kami moal tiasa hirup tanpa aranjeunna.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan satelit artifisial.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.