Sabaraha satelit Saturnus?

sabaraha satelit Saturnus gaduh

Saturnus boga loba, loba bulan, sarta maranéhanana datang dina loba variétas. Dina ukuranana, urang boga bulan mimitian ti ngan puluhan méter nepi ka Titan gigantic, nu akun pikeun 96% tina sakabeh materi ngorbit Bumi. loba jalma heran sabaraha satelit Saturnus gaduh.

Ku sabab kitu, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan ka maneh iraha Saturnus boga satelit, ciri masing-masing na kumaha aranjeunna geus kapanggih berkat téhnologi élmu.

ciri planét

sabaraha satelit planét boga saturnus

Hayu urang inget yen Saturnus mangrupa planét kagenep pangdeukeutna ka panonpoé dina sistim tatasurya, ayana antara Jupiter jeung Uranus. Éta planét kadua panggedéna di tatasurya. Diaméterna 120.536 kilométer di katulistiwa.

Ngeunaan bentukna, rada ditumbuk ku kutub. shredding Ieu alatan speed rotasi rada gancang. Cincin katingali ti Bumi. Éta mangrupikeun planét anu paling seueur astéroid anu ngorbit. Dibikeun komposisi gas na sareng seueurna hélium sareng hidrogén, éta digolongkeun salaku raksasa gas. Kusabab panasaran, ngaranna diturunkeun tina dewa Romawi Saturnus.

Hiji planét boga astéroid anu ngorbit ngaliwatan pangaruh gravitasi. Beuki gedé planét, beuki tarik gravitasina jeung beuki loba astéroid nu ngorbit nu bisa nampung. Planét urang gaduh satelit tunggal anu ngurilingan urang, tapi ogé gaduh rébuan fragmen batu anu katarik ku médan gravitasi urang.

Sabaraha satelit Saturnus?

bulan saturnus

Bulan Saturnus dibagi kana grup béda dumasar kana kumaha maranéhna ngorbit planét (jarak maranéhna ngarambat, arah, inclination, jsb). Aya leuwih ti 150 bulan leutik immersed dina cingcin na. (disebut circummollites), babarengan jeung séréal batu jeung lebu nu ngabentuk aranjeunna, sedengkeun bulan séjén ngorbit di luar aranjeunna sarta dina rupa-rupa jarak.

Nangtukeun persis sabaraha satelit Saturnus ayeuna geus tricky. Diperkirakeun boga leuwih ti 200 bulan, tapi 83 di antarana sabenerna bisa dianggap bulan sabab geus dipikawanoh orbit jeung lokasina di luar cingcin. Tina 83 ieu, ngan 13 anu gaduh diaméter anu langkung ageung (leuwih ti 50 kilométer).

Langkung seueur bulan tiasa dipendakan salami mangtaun-taun. Salah sahiji panemuan panganyarna taun 2019 nyaéta tambihan sahenteuna 20 satelit kana daptar éta. Seueur bulan Saturnus nampilkeun bentang anu rada béda sareng anu urang gaduh di Bumi, sanaos sababaraha tiasa ngadukung sababaraha bentuk kahirupan. Di handap, urang bakal mawa anjeun saeutik deeper kana sababaraha leuwih kasohor.

Titan

Titan téh badag, bulan tiris anu beungeutna disumputkeun ku atmosfir kandel emas.. Éta langkung ageung tibatan bulan atanapi malah Mérkurius. Bulan kadua panggedéna di tatasurya sanggeus salah sahiji bulan Jupiter, disebut Ganymede.

Salian ukuranana, éta ogé kasohor salaku hiji-hijina benda langit (salain Bumi) anu ngagaduhan jumlah cairan permanén anu signifikan dina permukaanna. Titan boga walungan, situ, sagara, jeung awan ti mana métana jeung étana endapanana, ngabentuk hiji siklus sarupa jeung cai di Bumi.

Dina sagara gedé, meureun aya wujud kahirupan anu ngagunakeun unsur kimia anu béda ti anu biasa urang biasakeun. Anu kadua, Handapeun cangkang tiris badag Titan, urang kapanggih sagara lolobana cai nu ogé bisa ngarojong bentuk kahirupan mikroskopis sarupa jelema di Bumi.

Enceladus

Fitur anu paling has tina Enceladus nyaéta yén urang tiasa mendakan kolom cai asin anu ageung tina jero sagara subterranean handapeun cangkang tiris na ngaliwatan retakan.

Bulu-bulu ieu ninggalkeun jejak partikel tiris anu junun ngahontal orbit, ngabentuk salah sahiji cingcin Saturnus. Sésana ragrag deui ka permukaan salaku salju., sahingga mungkin pikeun bulan ieu boga beungeut whitest, paling reflective, atawa brightest (albedo) dina sakabéh sistim tatasurya.

Tina conto plumes ieu, bisa dicindekkeun yén, sajaba ku ayana unsur kimia dipikabutuh pikeun kahirupan, meureun aya liang hidrotermal sarupa jeung nu aya di handapeun sagara di Bumi, nu ogé spew cai panas. Ku kituna, Enceladus kamungkinan pisan ngadukung kahirupan.

Rhea, Dione sareng Thetis

bulan ngorbit Saturnus

Rhea, Dione, sareng Tethys mirip pisan dina komposisi sareng penampilan: aranjeunna leutik, tiis (handap dugi ka -220ºC di daérah anu teduh), sareng teu aya hawa (iwal Rhea), sareng awak sapertos bola salju kotor.

Tilu bulan adina ieu muterkeun dina laju anu sami sareng Saturnus sareng sok nunjukkeun wajah Saturnus anu sami. Éta ogé caang pisan sanajan teu saloba Enceladus. Aranjeunna dipercaya dijieun utamana tina és cai.

Sakumaha anu parantos disebatkeun sateuacanna, Rhea sanés tanpa hawa: anjeunna gaduh atmosfir anu rapuh di sakurilingna, pinuh ku molekul oksigén sareng karbon dioksida (CO2). Rhea ogé bulan kadua panggedéna Saturnus.

Iapetus

Iapetus rengking katilu diantara bulan Saturnus. Dibagi kana dua hemispheres béda: hiji caang jeung hiji poék, mangrupa salah sahiji mysteries greatest sistim tatasurya. Éta ogé kasohor ku "bukit khatulistiwa", diwangun ku gunung-gunung luhurna 10 km ngurilingan katulistiwa.

Mimas

Beungeut Mimas katutupan ku kawah tabrakan badag. Panggedena, dina diaméterna 130 kilométer, nempatan ampir sapertilu tina hiji beungeut bulan, mere eta hiji penampilan pisan sarupa Death Star ti Star Wars. Ogé sok boga beungeut sarua Saturnus sarta pohara leutik. (diaméterna 198 km). Éta langkung caket ka Enceladus tibatan ka Enceladus.

Phoebe

Beda sareng sabagéan ageung bulan Saturnus, Phoebe mangrupikeun bulan anu rada taram anu aya dina sistem tatasurya awal. Ieu mangrupikeun salah sahiji bulan Saturnus anu paling jauh, kira-kira 13 juta kilométer ti Saturnus, ampir opat kali leuwih tebih ti tatangga pangdeukeutna, Iapetus.

Ieu revolves sabudeureun Saturnus dina arah nu lalawanan jeung lolobana bulan séjén (jeung umumna ka awak séjén dina sistim tatasurya). Ku alatan éta, orbit na disebut retrograde.

Abdi ngarepkeun inpormasi ieu anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan sabaraha satelit Saturnus sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.