Sabaraha bulan Jupiter gaduh?

bulan planét raksasa

Jupiter nyaéta planét panggedena dina sakabéh sistim tatasurya sarta kaasup kana golongan planét gas. Éta mangrupikeun planét ageung anu dugi ka ayeuna mendakan sajumlah ageung bulan. Sanajan kitu, loba jalma heran sabaraha bulan jupiter boga. Éta ngagaduhan sajumlah ageung sareng formasina cukup keuna.

Ku sabab kitu, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun sabaraha bulan Jupiter boga, kumaha aranjeunna kabentuk sarta sababaraha ciri na curiosities maranéhanana.

Sabaraha bulan Jupiter gaduh?

sabaraha bulan jupiter gaduh sadayana

Panaliti anyar parantos mastikeun yén salami 2020 jumlahna aya 79 bulan atawa bulan alam ngorbit Jupiter diitung. Para ahli ngarepkeun jumlah éta bakal ningkat ku 2021, sabab bulan-bulan anyar parantos kapanggih ti abad ka-2020. Upami anjeun hoyong terang sabaraha bulan Jupiter ti saprak 600, anjeun tiasa maca pangajian ku Edward Ashton dkk. Dijudulan 1 XNUMX kilométer retrograde bulan teratur Jupiter.

Di antara bulan Jupiter, bulan Galilean nangtung kaluar. 4 bulan buleud kapanggih dina 1610 ku Galileo Galilei, anu dianggap salah sahiji bulan pangbadagna dina sistim tatasurya. Aslina, Galileo ngaranna éta Jupiter 1, Jupiter 2, Jupiter 3, jeung Jupiter 4, dina urutan jarak ti planét. (ti pangjerona nepi ka pangluarna). Sanajan kitu, aranjeunna ayeuna dipikawanoh ku ngaran yén Simon Marius engké diusulkeun pikeun bulan Jupiter urang: Io, Europa, Ganymede, sarta Callisto.

Bulan-bulan Galiléa ieu dijelaskeun di handap nyaéta bulan-bulan biasa, nyaéta, kabentuk dina orbit ngurilingan planét, tinimbang kawengku salaku bulan anu henteu teratur.

Io

Io, ogé katelah Jupiter 1 ku pamanggihna, nyaéta salah sahiji ti 4 bulan Galileo, katilu panggedéna jeung pangdeukeutna ka Jupiter (bulan pangjerona) leuwih badag batan bulan Bumi. Diaméterna kira-kira 3.643 kilométer sarta ngorbit Jupiter dina 1,77 poé dina jarak 421.800 kilométer. Bulan ieu mibanda sababaraha ciri:

  • heula, eta boga leuwih ti 400 gunung seuneuan aktif dina beungeut cai jeung aktivitas géologis pisan hébat, nu sabenerna pangluhurna di sakabéh sistim tatasurya. Naon ieu ngeunaan? Utamana alatan panas pasang surut alatan gesekan dijieun ku atraksi antara Jupiter jeung bulan gedé lianna. Hasilna nyaéta plume vulkanik anu tiasa ngahontal jangkungna bahkan langkung ti 500 kilométer, sareng henteu aya kawah anu katingali dina beungeut cai.
  • orbitna Éta dipangaruhan ku médan magnét Jupiter sareng jarak Io ka bulan Galilean Europa sareng Ganymede.
  • Atmosfirna diwangun ku sulfur dioksida (SO2).
  • Éta kapadetan anu langkung luhur tibatan objék séjén dina tatasurya.
  • Tungtungna, éta boga molekul cai pangsaeutikna ti bulan séjén.

Eropa

sabaraha bulan jupiter boga

Europa, atawa Jupiter II, sanajan mangrupa bulan Galilean pangleutikna, kalayan diaméter 3.122 kilométer, mangrupa salah sahiji bulan Jupiter paling dipikaresep. Tapi naha éta jadi pikaresepeun? Bulan dipikaresep hususna ku masarakat ilmiah sabab geus lila nyangka yén handapeun beungeut hérang 100 km és kandel perenahna sagara badag anu nutup di alatan panas dihasilkeun ku inti atom diwangun ku nikel jeung beusi. , nu mungkin hirup. NASA dikonfirmasi dina 2016, sarta sanajan masih euweuh bukti ilmiah, aya harepan yén hirup akuatik bakal ngamekarkeun dina satelit.

Hal séjén anu kudu diperhatikeun ngeunaan Europa nyaéta bulan, kalayan radius orbital 671.100 kilométer, balik deui ka Jupiter dina 3,5 poé. Kacilakaan géologis dina jangkungna leuwih ti 100 méter nunjukkeun yén géologi deet na masih ngora. Saluareun éta, penting pikeun terang yén atmosfirna diwangun ku sumber oksigén abiotik, sareng uap cai mangrupikeun hasil interaksi cahaya sareng permukaan beku.

Ganymede

Galileo nyebatna Ganymede atanapi Jupiter 3 sareng éta mangrupikeun bulan panggedéna Galileo. Kalayan diaméter 5.262 kilométer, Ganymede ngaleuwihan ukuran Mérkurius, planét pangdeukeutna ka panonpoé, sarta ngalengkepan orbit sabudeureun Jupiter 1.070.400 kilométer dina tujuh poé.

Satelit ieu ngagaduhan seueur fitur anu ngabédakeunana tina satelit sanés anu masihan daya tarik anu unik:

  • Di hiji sisi, és bulan silikat boga inti beusi cair jeung sagara interior nu élmuwan yakin bisa ngaleuwihan cai planét urang.
  • Ogé, éta boga médan magnét sorangan, teu kawas batur, nu dipercaya jadi alatan convection dina inti cair na.
  • Salian mangrupa pangbadagna, éta ogé mangrupa bulan Galilean brightest.

Callisto

Callisto atanapi Jupiter IV oge satelit badag, sanajan kirang padet. Diaméterna 4.821 kilométer sarta ngorbit 1.882.700 kilométer ti Jupiter dina 17 poé. Bulan ieu pangluarna tina opat, nu bisa mangaruhan kanyataan yén éta téh paling saeutik kapangaruhan ku médan magnét Jupiter urang.

Sacara géologis, éta nangtung pikeun salah sahiji permukaan pangkolotna sareng gaduh atmosfir ipis anu diwangun ku oksigén sareng karbon dioksida. Dina hal ieu, dipercaya yén Callisto tiasa nyayogikeun sagara cai cair di jero taneuh.

Bulan séjén Jupiter

planét panggedéna di tatasurya

Tina 79 bulan Jupiter, ngan 8 anu biasa. Salian ti 4 satelit Galiléa anu geus kami disebutkeun kaasup kana konstelasi biasa, aya 4 satelit Amalthea (Thebe, Amalthea, Adrastea jeung Metis). Aranjeunna sadayana gaduh hiji hal anu umum, nya éta bulan anu pangdeukeutna ka Jupiter, puteran dina arah anu sami, sareng gaduh kacenderungan orbital anu handap.

Sabalikna, orbit bulan anu henteu teratur nyaéta elips sareng jauh pisan ti planét. Di antara bulan-bulan Jupiter anu henteu teratur kami mendakan: grup Himalaya, Themisto, Carpo sareng Valetudo.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, urang geus nyaho sabaraha bulan Jupiter sarta ciri utama unggal sahijina. Kusabab planét anu ageung, éta tiasa janten host sajumlah ageung. Seueur élmuwan ngaharepkeun yén kahirupan tiasa mekar di jerona. Kuring miharep éta kalayan informasi ieu anjeun bisa leuwih jéntré ngeunaan sabaraha bulan Jupiter jeung naon ciri utamina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.