Rutherford

ernest rutherford

Diantara sarjana anu nyumbang pisan élmu dina sababaraha abad ka pengker Rutherford. Ngaran lengkepna nyaéta Lord Ernest Rutherford sareng anjeunna lahir tanggal 30 Agustus 1871. Anjeunna saurang ahli fisika sareng kimiawan Inggris anu seueur nyumbang kana dunya sains. Anjeunna lahir di Nelson, Selandia Anyar. Salah sahiji kontribusina anu paling penting pikeun élmu nyaéta modél atom Rutherford.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan kahirupan sareng biografi Rutherford.

Rutherford biografi

rutherford

Anjeunna putra Martha Thompson sareng James Rutherford. Bapana mangrupikeun patani sareng mékanika Skotlandia sareng indungna guru basa Inggris. Anjeunna mangrupikeun kaopat ti sabelas duduluran sareng kolotna sok hoyong masihan murangkalih pendidikan anu pangsaéna. Di sakola guru gumbira pisan ku tétéla janten murid anu cemerlang. Ieu ngamungkinkeun Ernest Abdi tiasa lebet kana perguruan tinggi Nelson. Mangrupikeun kuliah sareng cache anu langkung ageung pikeun seueur jalmi berbakat. Anjeunna tiasa ngembangkeun kualitas anu hadé pikeun rugbi anu ngajantenkeun anjeunna kasohor pisan di sakolana.

Dina taun akhirna anjeunna peringkat kahiji dina sadaya mata pelajaran sareng tiasa lebet kuliah di Canterbury. Engké di universitas anjeunna ilubiung dina béda klub ilmiah sareng refleksi tapi henteu ngalalaworakeun kana prakték rugbi na. Mangtaun-taun saurna anjeunna ngagedéan diajar matématika berkat beasiswa anu diala di Universitas Selandia Anyar. Teras anjeunna menonjol pikeun panasaran sareng kamampuan na pikeun méréskeun sababaraha rupa masalah kimia sareng aritmatika. Ku alatan éta, anjeunna tiasa janten murid anu hébat di Cambridge.

Panilitian munggaran

percobaan kimia sareng fisika

Panilitian munggaran Rutherford mimiti nunjukkeun yén beusi tiasa dimuat ku cara frekuensi tinggi. Hasil akademik anu saé na ngamungkinkeun anjeunna neraskeun studi anu beda sareng panyilidikan mangtaun-taun. Di Laboratorium Cavendish Cambridge sanggup ngalaksanakeun praktékna dina arahan anu mendakan éléktron Joseph John Thompson. Prakték mimiti dilaksanakeun ti taun 1895.

Sateuacan mangkat pikeun ngalaksanakeun petualangan investigasi, anjeunna nikah sareng Mary Newton. Sababaraha taun ka pengker sareng berkat karyana anjeunna diangkat janten profésor di Universitas McGill di Montreal. Ieu di Kanada. Mangtaun-taun saurna, nalika balik deui ka Inggris, anjeunna ngagabung sareng tenaga pengajar di Universitas Manchester. Di dieu anjeunna ngamimitian ngajar kelas fisika ékspérimén. Tungtungna Thompson turun salaku diréktur laboratorium Cavendish di Universitas Cambridge sareng Rutherford ngagentos anjeunna.

Salah sahiji frasa anu paling luar biasa pikeun élmuwan ieu nyaéta kieu:

"Upami ékspérimén anjeun peryogi statistik, pastina kedah ngalakukeun percobaan anu langkung saé." Ernest Rutherford

Pamanggihan Rutherford

modél atom

Dina 1896 radioaktivitas parantos kapendakan sareng pamanggihan ieu ngajantenkeun kesan hébat kana élmuwan ieu. Kusabab kitu, anjeunna mimiti nalungtik sareng ngalaksanakeun panilitian ku cara ngalirkeun waktos sareng nyobian ngaidéntifikasi komponén utama radiasi. Anjeunna nunjukkeun yén partikel alfa mangrupikeun inti hélium sareng kaget sadaya jalma dina élmu sareng formulasi tiori struktur atom. Éta tempat modél atom Rutherford asalna. Salaku hadiah, anjeunna kapilih janten anggota Royal Society di 1903 sareng teras janten présidén.

Modél atom ieu dijelaskeun dina taun 1911 sareng engké digosok ku Niels Bohr. Hayu urang tingali naon pedoman utama modél atom Rutherford:

  • Partikel anu boga muatan positip dina jero atom aranjeunna disusun dina jilid anu leutik pisan upami urang ngabandingkeunana sareng total volume atom anu nyarios.
  • Ampir sadaya massa anu ngagaduhan atom aya dina jilid leutik anu disebatkeun. Massa jero ieu disebut inti.
  • Éléktron anu muatan négatip kapanggih muter-muter ngurilingan inti.
  • Éléktron diputer dina kecepatan tinggi nalika aya di sakitar inti sareng éta dilakukeun dina jalur sirkular. Lintasan ieu disebut orbit. Engké abdi badé aranjeunna katelah orbital.
  • Duanana éléktron anu muatanana négatip sareng inti atom anu dieusi positip teras-terasan dijantenkeun berkat kakuatan tarik éléktrostatik.

Sadaya ieu dibuktikeun sacara ékspériméntal sareng diidinan netepkeun susunan diménsi pikeun éksténsi inti inti atom. Ernest ngarumuskeun téori ngeunaan radioaktivitas alam anu aya hubunganana sareng transformasi spontan unsur-unsur. Upami anjeunna cicing salaku kolaborator di konter radiasi berkat karyana dina bidang fisika atom. Kukituna, anjeunna dihormat salaku salah sahiji bapa disiplin ieu.

Hadiah Nobel Kimia

Kontribusi élmu pangaweruh pisan ngabantosan dina Perang Dunya Kahiji. Sareng dimungkinkeun pikeun ngalaksanakeun sababaraha panilitian pikeun deteksi kapal selam ngalangkungan panggunaan gelombang sora. Ieu mangrupikeun prékursor munggaran dina panilitian, sanaos pas di sengketa parantos réngsé, transmutasi jijieunan unsur kimia anu munggaran dilakukeun ku ngabom atom nitrogén salaku partikel alfa. Sadaya karya utama Rutherford masih dikonsultasi ayeuna di perpustakaan sareng universitas di panjuru dunya. Kaseueuran karyana aranjeunna aya hubunganana sareng radioaktivitas sareng radiasi tina zat radioaktif.

Atuh ku élmu anu dicandak dina panyilidikanna ngeunaan disintegrasi unsur-unsur, anjeunna tiasa kéngingkeun Hadiah Nobel kimia dina taun 1908, sateuacan nyebarkeun modél atomna. Unsur 104 tina méja périodik dingaranan Rutherfordium pikeun ngahargaan na. Nanging, kami terang yén henteu aya anu langgeng sareng, sanaos élmuwan ieu masihan kamajuan anu saé pikeun élmu, anjeunna pupus dina 19 Oktober 1937 di Cambridge, Inggris. Titinggal na anu maot dianteurkeun di Westminster Abbey sareng didinya aranjeunna istirahat disamping éta Sir Isaac Newton sareng Lord Kelvin.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, aya seueur élmuwan anu parantos nyumbangkeun seueur pangalaman sareng pangetahuan kana dunya sains sareng, babarengan, aranjeunna ngajantenkeun urang terang langkung seueur. Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan biografi sareng prestasi Lord Ernest Rutherford.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.