Matematika ngaduga pupus ka genep spésiés ku taun 2100

Mangtaun-taun, sajarah planét urang ngalaman parobihan anu hébat. Sababaraha parantos hampang sareng sedeng, sareng anu sanésna kasar pisan sareng agrésif. Sababaraha diantarana parantos aya hubunganana sareng punah tina seueur spésiés. Tapi naha aya waktos nalika seueur spésiés parantos pupus sacara masif? Daniel Rothman, profésor géofisika di Jurusan Élmu Atmosfir sareng Planétis di MIT, Massachusetts Institute of Technology, parantos ngagunakeun matématika pikeun ngajawab patarosan ieu.

Numutkeun kana ramalan, dina taun 2100 sagara bakal nyimpen jumlahna 310 gigaton karbon dioksida. Hiji Gigaton sami sareng 1.000.000.000.000 kilogram (hiji triliun). Éta cekap pikeun memicu kamungkinan pupus masal upami teu aya anu dilakukeun pikeun ngeureunkeunana. Ieu kacindekan yén Rothman parantos ngahontal tempo gangguan karbon dina 542 juta taun ka pengker.

Ngagunakeun matématika pikeun prediksi masa depan

spésiés punah juta taun ka pengker

En analisa 542 juta taun ka pengker, tiasa dititenan 5 punah masal hébat lumangsung. Hiji hal anu aranjeunna sadayana sami nyaéta gangguan karbon ageung. Aranjeunna mangaruhan boh sagara sareng suasanana. Salaku tambahan, sakumaha anu dituduhkeun, gangguan ieu parantos jutaan taun, nyababkeun punah seueur spésiés. Dina kasus spésiés laut, dugi ka 75% diantarana.

Profésor geofisika MIT nampilkeun ka majalah Science Advances, rumus matématika anu anjeunna parantos berhasil ngaidentipikasi ambang bencana. Upami ambang éta ngaleuwihan, kasempetan pikeun kapunahan massal pisan hébat.

Mangrupa réfléksi di jaman ayeuna urang

Pikeun ngahontal kasimpulan ieu, 31 kajadian isotopis ti 542 juta taun ka pengker ditalungtik. Tingkat kritis gangguan siklus karbon sareng gedena na dikaitkeun kana ukuran skala waktu anu alkalinitas sagara sareng perubahan iklim diluyukeun. Ieu mangrupikeun wates pikeun nyegah kaasaman tina dua ieu.

konsentrasi karbon dioksida dina épolusi planét

Nalika salah sahiji dua ambang ieu ngaleuwihan, katitén yén punah ageung spésiés nuturkeun.. Pikeun parobihan dina siklus karbon anu lumangsung dina waktos anu lami, punah lumangsung upami parobihan ieu langkung gancang tibatan kamampuan média nyalira. Hal anu ngagambarkeun naon anu lumangsung di jaman urang. Dimana nilai karbon dioksida caket, sareng iklimna robih dina laju anu gancang, nyarios dina skala waktu.

Kontrasna, pikeun shock anu lumangsung dina skala waktu anu langkung pondok, laju siklus siklus karbon henteu janten masalah. Dina titik ieu, anu aya hubunganana nyaéta ukuran atanapi gedena robahan, anu nangtoskeun kamungkinanana.

Anjog tabuh 2100

Rothman nyarios yén bakal nyandak waktos 10.000 taun pikeun fenomena ieu berkembang pinuh. Tapi éta mungkin pisan yén pas kaayaan na sumping, planét asup ka daérah anu teu dikenal. Éta bener masalah. "Kuring henteu hoyong nyatakeun yén fénoména éta lumangsung dinten énjingna," saurna dina hiji pernyataan. «Kuring nyarios éta, upami éta henteu dikontrol, siklus karbon bakal ngalih kana ranah anu moal stabil deui sareng yén éta bakal kalakuanana dina cara anu bakal sesah diprediksi. Baheula géologis, jenis paripolah ieu pakait sareng punah massal. '

eling-sato6

Panaliti sateuacanna ngerjakeun punah Permian telat. Jaman paling parah dina sajarah Bumi sareng langkung ti 95% spésiésna, ningali pulsa karbon ageung aub. Saprak harita, seueur paguneman sareng réréncangan sareng jalmi anu aya disakurilingna anu ngarangsang anjeunna pikeun ngalakukeun panilitian ieu. Ti dieu, nalika anjeunna nyebatkeun, "Kuring linggih dina hiji dinten usum panas sareng nyobian mikir ngeunaan kumaha carana tiasa diajar ieu sacara sistematis." Naon anu kajantenan jutaan taun ka pengker, nempatan timbangan waktos ageung, dina hal anu ayeuna sigana ngan ukur nempatan sababaraha abad.

Planét urang ngagaduhan kasaimbangan. Naha suhu, iklim, polusi, kadar karbon, jsb. Kasaimbangan, anu robih langkung gancang tibatan anu sateuacanna sigana parantos katara. Naha kuring bakal tiasa lirén? Sareng upami henteu, kumaha urang ngajelaskeun yén kami henteu acan ngeureunkeun anjeunna sareng ningali anjeunna sumping?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.