Pulo panggedéna di dunya

pulo panggedena di dunya

Hal anu paling normal pikeun dianggap hiji pulo nyaéta mikir yén aranjeunna gaduh ukuran anu langkung alit. Sanajan kitu, ieu teu kitu. Di dunya aya pulo-pulo anu ageung pisan anu tempatna pikeun populasi ageung sapertos Jepang. Seueur jalma heran naon éta pulo panggedena di dunya.

Ku sabab kitu, urang badé ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyarioskeun ka anjeun mana pulo panggedéna di dunya, ciri sareng cara hirupna.

Pulo panggedéna di dunya

greenland

Aya sarébu hiji jenis pulo. Béda ukuran, wangun, flora, fauna, iklim sareng géografi. Sareng, sabagéan ageung pulo kabentuk sacara alami, anu sanés, sapertos Pulo Flevopolder sareng Pulo René-Levasseur, mangrupikeun buatan manusa, nyaéta diwangun ku jalma.

Aya pulo di walungan jeung situ, tapi pulo panggedéna aya di sagara. Malah aya sababaraha ahli géografi anu nganggap Australia mangrupa pulo sanajan ukuranana ampir opat kali leuwih ti Greenland. Saterusna, ampir teu mungkin keur nyaho jumlah pasti pulo nu nyicingan planét urang. Éta mana tanpa nyebutkeun yen sagara teu acan pinuh digali. Ayeuna, ngan ukur 30 pulo anu dipikanyaho aya kalayan legana ti 2.000 dugi ka 2.499 kilométer pasagi.

Lima pulo Pulo Baffin, Pulo Madagaskar, Pulo Kalimantan, Pulo Nugini, sareng Greenland sahenteuna sahenteuna 500.000 kilométer pasagi, janten Top1 kami di dieu.

Greenland mangrupikeun pulo panggedéna sareng hiji-hijina di dunya kalayan legana langkung ti sajuta kilométer pasagi. Beungeutna 2,13 juta kilométer pasagi, ampir saparapat ukuran Australia anu kami sebutkeun di luhur.

Dipikawanoh pikeun glaciers masif sarta tundra vast, tilu-suku pulo katutupan ku hijina és lambar permanén aya (mugia bakal aya sababaraha taun deui), kitu ogé Antartika. Ibu kota sareng kota panggedéna, Nuuk, mangrupikeun tempatna sakitar sapertilu penduduk pulo.

Sarta eta kudu dicatet yén nagara ieu téh wewengkon pangsaeutikna Asezare populata di dunya, sarta mayoritas Greenlanders nu Inuit atanapi Eskimo. Sanajan kitu, kiwari pulo téh tujuan wisata populér. Sacara politis, éta mangrupikeun daérah otonom Dénmark, sanaos ngajaga kabébasan politik anu hébat sareng pamaréntahan mandiri anu kuat. Tina 56.000 urang nu hirup di Greenland, 16.000 hirup di ibukota, Nuuk, nu Tempatna 240 kilométer ti pusat Arktik sareng mangrupikeun ibu kota paling kalér di dunya.

Khususna, Nugini (pulo panggedéna kadua) nyaéta pulo pangluhurna di dunya dina jangkungna 5.030 méter dpl sarta mangrupa tempat pikeun puncak pangluhurna di Oséania. Kalayan satengah kulon New Guinea, Sumatra, Sulawesi, sareng Jawa, Indonésia mangrupikeun nagara pulo panggedéna di dunya.

Pulo panggedena lianna di dunya

pulo panggedena di dunya

Nugini

Legana 785.753 kilométer pasagi, Nugini mangrupa pulo panggedéna kadua di dunya. Sacara politis, pulo ieu dibagi jadi dua bagian, hiji bagian mangrupa nagara merdéka Papua Nugini sarta sésana disebut Western New Guinea, anu kaasup kana wewengkon Indonésia.

Tempatna di sisi kulon Samudra Pasifik, kalér Australia, ku kituna dipercaya yén New Guinea milik buana ieu dina waktos anu jauh. Hal anu endah ngeunaan pulo ieu nyaéta nyicingan kaanekaragaman hayati anu ageung, urang bisa manggihan ti 5% nepi ka 10% tina total spésiés di bumi.

Kalimantan

Rada leuwih leutik batan Nugini nyaéta Kalimantan, pulo panggedéna katilu di dunya 748.168 kilométer pasagi sarta hiji-hijina pulo di Asia Tenggara. Sapertos dina kasus saméméhna, di dieu urang ogé mendakan kaanekaragaman hayati anu beunghar sareng sajumlah ageung spésiés, loba di antarana kaancamKawas macan tutul mendung. Anceman ka surga saeutik ieu asalna tina déforestasi parna eta geus ngalaman saprak 1970s, saprak warga dieu teu boga lahan subur pikeun tatanén tradisional sarta geus kapaksa resorted ka nebang jeung ngajual kai maranéhanana.

Tilu bangsa béda hirup babarengan di pulo Kalimantan; Indonésia di kidul, Malaysia di kalér jeung Brunei, hiji kasultanan leutik nu, sanajan ngawengku kirang ti 6.000 kilométer pasagi, mangrupakeun nagara richest di pulo.

Madagaskar

Panginten pulo anu paling kasohor, hatur nuhun kana pilem kartun, Madagaskar mangrupa pulo panggedéna kaopat di dunya kalawan 587.713 kilométer pasagi. Tempatna di Samudra Pasifik, lepas basisir Mozambik, dipisahkeun ti benua Afrika ku Saluran Mozambik.

Leuwih ti 22 juta jalma hirup di dinya, lolobana Malagasi-diomongkeun (basa sorangan) jeung Perancis, hiji koloni nagara nepi ka kamerdikaan taun 1960, jeung nu maranéhanana ngajaga hubungan deukeut nepi ka poé ieu.

Baffin

Pikeun manggihan panungtungan tina 5 pulo pangalusna di dunya, urang kudu balik deui ka tempat urang mimiti, Greenland. Pulo Baffin, bagian Kanada, perenahna antara nagara jeung Greenland, jeung eta boga 11.000 warga di extension na 507.451 kilométer pasagi.

Pulo ieu parantos dianggo salaku pangkalan perburuan paus ti saprak dipanggihan ku urang Éropa dina 1576, sareng ayeuna kagiatan ékonomi utama di pulo nyaéta pariwisata, pertambangan sareng perikanan, kalayan pariwisata ditarik ku tetempoan megah tina Lampu Kalér. .

Naha Australia sanes pulo panggedéna di dunya

australia dina peta

Australia sanes pulo panggedena, lain sabab leutik, tapi sabab sacara geografis lain pulo, tapi buana. Leres, dina tingkat terestrial tiasa dianggap pulo sabab mangrupikeun permukaan terestrial anu dikurilingan ku cai, janten seueur anu nganggap éta pulo. Sanajan kitu, lamun ragrag dina lempeng tektonik sorangan eta dianggap buana. Atoh, upami urang nganggap éta pulo, Éta ogé sanés anu panggedéna di dunya, sabab Antartika mangrupikeun buana pulo anu langkung ageung.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, sabalikna tina naon anu biasana anjeun pikirkeun, aya pulo kalayan ukuran anu tempatna kota sareng populasi anu seueur pisan. Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan pulo panggedéna di dunya sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.