Plankton

Plankton

Tautan dina ranté kadaharan laut dimimitian ku mahluk mikroskopis katelah plankton. Éta ngeunaan awal ranté trofik dumasar kana organisme leutik pisan anu ngalaksanakeun fotosintésis sareng dijantenkeun tempat tuangeun pikeun seueur makhluk hirup laut. Plankton ieu penting pisan pikeun pamekaran ékosistem sareng kahirupan laut.

Kituna, urang bakal bakalan tulisan ieu pikeun nyaritakeun naon ari plankton, kumaha pentingna sareng ciri utamina.

Naon plankton

plankton mikroskopis

Plankton mangrupikeun kelompok organisme anu ngambang ngalangkungan gerakan arus laut. Kecap plankton hartosna ngumbara atanapi vagabond. Kumpulan organisme ieu seueur pisan, rupa-rupa sareng ngagaduhan habitat pikeun cai seger sareng perairan laut. Di sababaraha tempat aranjeunna tiasa ngahontal konséntrasi dugi ka trilyun individu sareng bakalan ningkat dina lautan anu langkung tiis. Dina sababaraha sistim lentik sapertos situ, balong atanapi wadah dimana cai na di tempatang, urang ogé tiasa mendakan plankton.

Aya sababaraha jinis plankton numutkeun diet sareng jinis bentukna. Urang bakal ngabagi antara aranjeunna:

  • Phytoplankton: Mangrupikeun jinis plankton anu sipat sayuran anu ngagaduhan kagiatan mirip pisan sareng pepelakan kumargi aranjeunna kéngingkeun énergi sareng zat organik ku ngalaksanakeun fotosintésis. Éta sanggup hirup dina lapisan fotona cai, nyaéta bagian tina laut atanapi cai dimana nampi sinar panonpoé langsung. Éta tiasa aya dugi ka jerona sakitar 200 méter dimana jumlah sinar panonpoé beuki handap sareng handap. Fitoplankton ieu diwangun utamina tina cyanobacteria, diatoms, sareng dinoflagellates.
  • Zooplankton: Mangrupikeun plankton alam sato anu eupan filoplankton sareng organisme sanés anu aya dina kelompok anu sami. Éta biasana diwangun ku crustacea, ubur-ubur, larva lauk, sareng organisme anu langkung alit. Organisme ieu tiasa dibédakeun gumantung kana waktos hirup. Aya sababaraha organisme anu mangrupikeun bagian tina plankton sapanjang hirupna sareng disebat holoplankton. Di sisi anu sanésna, jalma-jalma anu ngan ukur bagian tina zooplankton pikeun hiji waktos dina kahirupan aranjeunna (biasana nalika tahap larva na) dikenal ku nami meroplankton.
  • Bakteriioplankton: Éta jinis plankton anu diwangun ku komunitas baktéri. Fungsi utama na nyaéta pikeun nguraikeun detritus sareng aranjeunna ngagaduhan peran penting dina siklus biogeochemical tina sababaraha unsur sapertos karbon, nitrogén, oksigén sareng fosfor. Éta ogé nyerna dina ranté trofik.
  • Virioplankton: éta sadayana virus akuatik. Éta biasana diwangun ku virus bakteriofag sareng sababaraha ganggang eukariotik. Fungsi utamina nyaéta pikeun népéreralisasi nutrisi dina siklus biogeokimia sareng ngawangun bagian tina ranté trofik.

Karakteristik mikroorganisme

plankton handapeun mikroskop

Kaseueuran organisme dina plankton ukuranana mikroskopis. Hal ieu ngajadikeun teu mungkin ningali ku panon taranjang. Ukuran rata-rata organisme ieu antara 60 mikron sareng mm. Rupa-rupa jinis plankton anu tiasa aya dina cai sapertos kieu:

  • Ultraplankton: ukuranana sakitar 5 mikron. Éta mangrupikeun mikroorganisme pangleutikna anu kalebet baktéri sareng flagellates alit. Flagellate nyaéta organisme anu ngagaduhan flagella.
  • Nanoplankton: Ukuranana kirang langkung 5 dugi 60 mitres sareng diwangun ku mikroalga unisélular sapertos diatom alit sareng coccolithophores.
  • Microplankton: Aranjeunna gaduh ukuran anu langkung ageung ngahontal antara 60 mikron sareng 1 milimeter. Di dieu urang mendakan sababaraha mikroalga unisélular, larva moluska sareng kopépoda.
  • Mesoplankton: ukuran ieu organisme sareng tiasa ditingali ku panon manusa. Ukuranna antara 1 sareng 5 mm sareng diwangun ku larva lauk.
  • Macroplankton: Ukuranana antara 5 milimeter sareng 10 sentimeter. Sargasso, uyah sareng ubur-ubur kadieu.
  • Megaloplankton: nyaéta organisme anu ukuranna langkung saukuran 10 sentimeter. Di dieu urang ngagaduhan ubur-ubur.

Sadaya organisme anu aya dina plankton ngagaduhan bentuk awak anu béda sareng ngaréspon kabutuhan lingkungan dimana aranjeunna hirup. Salah sahiji kabutuhan awak ieu nyaéta daya apungan atanapi viskositas cai. Pikeun aranjeunna, lingkungan laut kentel sareng nyababkeun aranjeunna kedah ngungkulan résistansi supados tiasa gerak dina cai.

Aya seueur strategi sareng adaptasi anu ngamajukeun cai ngambang pikeun ningkatkeun kamungkinan salamet. Ningkatkeun luas permukaan awak, ngasupkeun titisan gajih kana sitoplasma, héd waja, molts sareng struktur sanésna aranjeunna stratégi anu béda sareng adaptasi pikeun tiasa salamet kana lingkungan laut sareng cai tawar anu béda. Aya organisme séjén

Yén aranjeunna ngagaduhan kapasitas ngojay anu saé sareng éta berkat flagella sareng appéndom lokomotor sanés sapertos kopéoda. Viskositas cai robah sareng suhu. Sanaos urang henteu nunjukkeun diri ku panon taranjang, organisme mikroskopik ngémutanana. Di daérah cai anu langkung haneut viskositas cai langkung handap. Ieu mangaruhan kaapungan individu. Kusabab kitu, diatom mekarkeun cyclomorphosis, nyaéta kamampuan pikeun ngembangkeun bentuk awak anu béda-béda dina usum panas sareng usum salju pikeun adaptasi sareng viskositas cai salaku fungsi suhu.

Pentingna plankton

Sok nyarios yén plankton mangrupikeun unsur penting dina habitat laut naon waé. Pentingna aya dina ranté dahareun. Éta ngeunaan komunitas organisme dimana jaringan trofik antara produser, konsumén sareng dékomposér didirikeun. Phytoplankton sanggup ngarobih énergi panonpoe kana énergi anu sayogi pikeun konsumén boh dina dékomposér.

Phytoplankton dikonsumsi ku zooplankton sareng, kahareupna ku karnivora sareng omnivora. Ieu mangrupikeun predator organisme sanésna sareng dékomposér ngamangpaatkeun bangké. Kieu carana sadayana ranté dahareun timbul di habitat cai. Janten tautan anu munggaran dina sadaya ranté ieu, plankton janten unsur anu paling penting dina sadaya kahirupan laut.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan plankton sareng pentingna dina ékosistem laut.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.