Daérah langit

kumaha ngagunakeun planét langit

Dina kelompok alat anu biasa niténan langit urang ngagaduhan planisphere langit. Ogé dipikaterang ku nami pesawat langit sareng teu langkung ti alat matematik anu fungsina terang langit di luhur cakrawala. Kauntungannana masihan instrumen instrumén sanésna nyaéta anjeun tiasa niténan cakrawala iraha waé sareng iraha waé. taun. Anu ngaheulaan nyaéta astrolabe, sareng sapertos kieu, planisphere langit dirancang pikeun lintang anu khusus.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan bumi langit, kumaha cara dianggo sareng naon éta pikeun.

Naon ari bumi langit

rasi béntang

Nalika urang nyarioskeun perkawis langit bumi atanapi jinis alat matématika éta fungsi pikeun terang langit dina cakrawala. Kauntungannana éta nyayogikeun instrumen anu sanés pikeun niténan langit nyaéta urang tiasa ningali éta iraha waé sareng dinten dina sataun. Alat ieu dirancang pikeun niténan langit tina garis lintang anu tangtu. Dina hal ieu, planisphere nyaéta 37 derajat kalér sareng éta moal cocog pikeun lokasi kalér anu sanés kalayan sikap anu jauh pisan. Teu aya deui anu nyarios yén éta bakal aya gunana upami dianggo di beulahan bumi beulah kidul.

Gelar koréksi na nyaéta gelar di luhur atanapi di handapeun 37 derajat kalér. Nyaéta, éta tiasa dianggo sampurna di Andalusia, Ceuta, Melilla sareng daérah anu sanés wawatesan ogé kota mana waé di dunya anu sami lintangna. Planisfer langit aya dua cakram datar sareng sirkular anu pusatna pangsi dina sumbu anu sami. Dasar alat ieu nyaéta bagan béntang anu nunjukkeun sadaya rasi sareng bentang anu tiasa dititénan di langit. Éta ogé nawiskeun anjeun dugi ka turunna atanapi jarak sudut ka tihang langit kalér. Turunna ieu tiasa dititénan supados terang kapentingan planisphere.

Éta ngagaduhan bagian bola dina pesawat sareng sok nganggap distorsi. Pikeun planét langit, kami milih proyéksi anu ngajaga jarak sudut, sanaos inohong diarahkeun rada langkung gurat. Disk anu sanésna kabentukna opak kecuali jandéla transparan leutik anu ngagambarkeun langit di luhur cakrawala. Tepi kana jandéla mangrupikeun cakrawala langit sareng dimana urang tiasa mendakan poin kardinal. Titik kalér sareng kidul aya sabalikna sareng ngabagi jandéla kana dua beulahan anu sami. Nanging, sistem proyéksi nempatkeun titik kardinal wétan sareng kulon janten henteu sami.

Kumaha cara planét bumi

stargazing

Dina urutan nganggo planét langit urang kedah nganggo bagan latar hideung. Bentang-bentang paling caang di langit anu tiasa ditingali dina lintang ieu digambarkan dina bagan ieu. Sababaraha nami béntang dipidangkeun dina warna anu kayas, nyaéta Bima Sakti Éta ditampilkeun dina warna ungu, garis-garis rasi dina warna beureum sareng nami rasi dina ocher. Warna sanés anu tiasa urang ngabédakeun dina bagan latar hideung nyaéta sistem koordinator khatulistiwa anu dikedalkeun dina warna biru poék, Equator langit dina warna celestial sareng ecliptic dina warna konéng. Éliptika nyaéta jalur panonpoé antara béntang.

Seueur jalma anu heran naha planisphere ngan ukur jalanna kira-kira 37 derajat lintang utara. Ieu alatan lintang ieu rata-rata kota Andalusia sareng kumargi henteu sadayana planispheres ngémutan tina lintang urang, planisitas anu langkung adaptasi ieu parantos dikembangkeun. Éta didamel di Andalusia teras lintang ieu.

Kumaha carana ieu didamel

planisphere langit

Anjeun tiasa ngadamel planét langit kalayan cara anu saderhana. Teu aya sanés ngan ukur cutout sareng anu paling penting nyaéta nyetak kalayan kualitas anu tangtu sareng gaduh kaparigelan anu saé motong kertas nganggo gunting. Urang tiasa nyetak bagan bintang dina lambaran ukuran normal. Disarankeun dilakukeun dina karton bodas atanapi kertas fotografik sahingga ngagaduhan kualitas anu langkung luhur dina panggunaan na. Engké, urang bakal nyetak sisi payun sareng tukang tapi nganggo kardus warna anu hampang. Teras urang tiasa motong ujung gambar janten sababaraha lembar. Di dieu urang bakal kalebetkeun jandéla nyanghareupan payun anu bakal nunjuk urang ka langit.

Salajengna, urang ngalipet tab abu dina nyanghareupan payun sareng urang bakal lebetkeun lem ngalangkungan daérah kulawu. Kami bakal lem bagian payun sareng tukang sareng kami bakal ngantepkeun rupa anu dicitak ka luar. Sakali kami parantos bérés léngkah ieu kami bakal ningali yén kami ngagaduhan jenis amplop. Di luhur kerung sareng di jerona Urang bakal ngenalkeun serat bulat anu dipotong ku samping anu dicetak nyanghareup kana jandéla.

Sakali urang parantos nyiapkeun pembuatan planét langit urang, urang kedah diajar ngagunakeunana ku jalanna waktos. Mimitina éta tiasa ngarugikeun urang langkung, tapi teras urang langkung biasa.

Kumaha carana éta dipaké

Kusabab kami parantos nunjukkeun kumaha nyieun planét langit anjeun sorangan, kami bakal nunjukkeun kumaha anjeun kedah nganggo éta. Dina ujung grafik bintang anu kami hoyong dicitak kami bakal nempatkeun dinten sareng bulan dina sataun. Dina satengah bunderan payunna aya jam ti 18 jam soré dugi 06 jam énjing. Zona mangrupikeun jam lokal sareng sanés jam resmi. Ieu ngandung harti yén waktu surya rata-rata unggal lokalitas gumantung kana koordinat geografis dimana urang ayana. Urang sakirana tiasa nyandak dua jam ti waktos resmi upami urang aya dina waktos usum panas sareng hiji jam upami urang dina waktos usum salju.

Upami anjeun di nagara sanés tapi kalayan lintang anu sami, anjeun ngan ukur kedah terang bédana antara jam resmi na sareng waktos lokalna. Ku cara kieu, anjeun tiasa nganggo planét langit anu sami. Salajengna, anjeun kedah neuteup kalér sareng anjeun kedah émut yén bintang kutub aya di tengah-tengah grafik bintang. Puterkeun sakabéh planisphere supados kalereun jandéla pas sareng cakrawala kalér. Jandéla na kedah salawasna aya di luhur cakrawala sabab ngagambarkeun langit sareng teu aya saurang ogé ti béntang anu ningali kana taneuh. Anjeun kedah milarian kamiripan antara béntang paling caang di langit sareng anu nyorot dina bagan tina posisi anu sami. Ieu kumaha anjeun tiasa, saeutik demi saeutik, ngaidentifikasi bintang sareng rasi anu béda.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan naon waé planét langit sareng kumaha cara nganggona.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.