Planét Néptunus

Planet neptunus

Néptunus éta mangrupikeun planét anu paling jauh ti urang sadayana Sistem tatasurya. Di tukangeunna ngan ukur éta "Pluto Pluto jeung Awan Oort, anu nandaan wates Tata Surya urang. Ieu mangrupikeun planet anu paling jauh tina sadaya raksasa gas (Jupiter, Saturnus y Uranus). Hatur nuhun kana kamajuan élmu sareng matématika éta kauninga tina ramalan dina matématika. Nami na asalna tina déwa Romawi Néptunus sareng éta parantos dingaranan warna biru na sabab Néptunus mangrupikeun panguasa sadaya perairan.

Kalayan tulisan ieu anjeun tiasa diajar sadaya ciri planét Néptunus ogé mendakan sababaraha panasaran khusus. Naha anjeun hoyong terang langkung seueur ngeunaan planét terakhir dina Tata Surya? Upami anjeun teras-terasan maca anjeun tiasa diajar sagala hal.

Data dasar

Néptunus planét anu paling tiis

Néptunus Éta planét pangjauhna sareng kaopat dina buntut raksasa gas. Duanana Uranus sareng Néptunus katelah raksasa tiris sabab suhu na handap pisan kusabab jarakna ti Matahari. Upami urang ngabandingkeun sareng sésa planét, éta mangrupikeun kaopat panggedéna sareng anu katilu dina jisim. Jisim raksasa gas ieu 17 kali dibanding planét urang.

Éta ngagaduhan radius khatulistiwa 24.622 km sareng tempatna jarakna 4.498.252.900km ti Surya. Béda sareng planét urang anu peryogi sakitar 24 jam kanggo muterkeun nyalira (tingali Gerak rotasi), buta es krim ieu ngan ukur 16 jam. Nanging, orbit di sekitar Matahari anu ngahartikeun lilana mangtaun-taun janten anu langgeng. Naon pikeun urang nyaéta sataun (nyaéta sabaraha lami waktos ngurilingan Matahari), pikeun planet Néptunus 164,8 taun.

Disebut buta beku kusabab suhu permukaan rata-rata na nyaéta dina -220 derajat dibandingkeun sareng 15 derajat di planet urang. Janten planét langkung ageung tibatan Bumi, gravitasi permukaan na dina katulistiwa 11 m / s2.

Nalika planét-planét ieu disebat raksasa gas, éta henteu hartosna yén éta diwangun sadayana tina gas. Inti Néptunus didamel tina batu lebur kalayan campuran cai, amonia cair, sareng gas metana. Kelir warna biru sanés kusabab ayana cai dina permukaan, tapi gas atmosfir utamina nyaéta metana.

Widang magnét sareng cincin Néptunus

Cingcin Néptunus

Upami urang analisa medan magnet raksasa beku ieu, urang bakal niténan éta Éta condong sakitar 47 derajat tina poros puteran sareng ngasingkeun 13.500 km ti tengah na. Dina hal ieu, sanés kacenderungan planét anu nyababkeun panyimpangan ieu kajantenan, tapi langkung saé fluks anu aya di pedalaman bahan sareng gas nyababkeun medan éléktromagnétik nyimpang.

Sabalikna tina naon anu tiasa dititénan, Néptunus, sapertos Saturnus, gaduh cincin. Buktina ieu dimeunangkeun ku pesawat ruang angkasa Voyager II nalika, dina 1989, éta berhasil poto planét sareng ngadeukeutan orbit na. Salaku tambahan, éta henteu ngan ukur ngagaduhan cingir ciri, rada gaduh 8 bulan. Ieu mangrupikeun hal anu ngarusak skéma, salami urang nganggap ciri Bumi sakumaha normal. Sanaos dina akhir dinten, teu aya anu normal sareng tos aya, kumargi kami mangrupikeun manusa anu nempatkeun katégori na.

Sanaos sigana aya anu nimukeun, Néptunus gaduh sistem anu diwangun ku 4 cincin anu rada sempit sareng ipis kalayan warna anu handap. Ieu anu ngajantenkeun aranjeunna henteu dikenal sareng ruang lingkup spotting. Cingirna diwangun tina partikel lebu anu parantos suwek mangtaun-taun ti bulan jero. Fragmen ieu parantos rame ku pangaruh gravitasi sareng parantos leupas tina bulanna ku pangaruh meteorit anu langkung alit.

Gas sareng suasanana

Rotasi planét Néptunus

Sakumaha tiasa ditingali, janten buta gas, suasanana mangrupikeun aspek anu penting pikeun diperhatoskeun. Éta tiasa ditingali upami permukaan planét dianalisis ku mata taranjang yén éta aya bintik-bintik anu sami sareng badai anu aya di Jupiter. Nanging, bintik-bintik ieu henteu stabil sapertos di planét anu sanés, tapi éta ngabentuk sareng ngaleungit sakumaha waktosna lami. Ieu ngabantosan urang pikeun nyimpangkeun ayana badai anu intensitas hébat tapi henteu lami.

Manehna boga anu disebut Great Dark Spot kalayan ukuran anu sami sareng planét urang, tapi ngaleungit dina taun 1994. Teras hiji deui dibentuk. Ieu masihan kami ngartos pembentukan badai anu succulent anu lumangsung dina atmosfir. Ogé kedah disebatkeun yén angin anu ngagelebug dina Néptunus dianggap paling kuat ti sadaya planét anu ngawangun Tata Surya. Seueur angin ieu ngagelebug dina arah anu sabalikna tina poros puteranna.

Salaku kanyataan anu panasaran, di daérah caket tempat Great Dark Spot éta angin nepi ka 2.000 km / jam tiasa direkam. Panginten, manusa anu katerap angin éta, bakal maot nyeret sareng pencét ku tekanan hawa.

Dinamika sareng parobihan suasana

Ukuran Néptunus sareng Bumi

Poto planét ieu dina buku sareng dokumén robih mangtaun-taun, sabab éta henteu dijaga dina cara anu sami. Titik-titik anu kabentuk sareng musnah ngarobih morfologi anu urang tingali di planét. Perkawis suhu, suhu parantos handap pisan anu parantos aya di -260 derajat, nalika di Bumi, anu paling handap kacatet nyaéta -90 derajat.

Komposisi atmosfir ngandung hidrogén sareng hélium dina proporsi anu langkung ageung sareng sababaraha nitrogén sadayana. Sakabéh permukaan urang tiasa mendakan daérah kalayan és cai, metana sareng és amonia (Dina suhu handap ieu gas beku). Awan lain uap cai, kumargi teu aya uap dina suhu éta. Éta tina bahan tina méétan beku sareng aranjeunna gancang robih.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Néptunus sareng ciri khas na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.