Mars

Planet Mars

Manusa anu salawasna ngagaduhan perhatian khusus pikeun planét dina tata surya urang. Planét éta nyaéta Mars. Disebut planét beureum pikeun warna na. Mangrupikeun salah sahiji planét munggaran anu tiasa dititénan ngalangkungan teleskop sareng ti tengah abad ka-XNUMX spekulasi dimimitian ngeunaan kamungkinan ayana kahirupan luar bumi. Seueur ilmuwan ngajelaskeun ayana saluran anu dirancang pikeun ngangkut cai anu disangka gunana pikeun peradaban.

Mars mangrupikeun planét anu paling ditiliti sareng ngeunaan anu langkung seueur inpormasi. Naha anjeun hoyong diajar sadayana ngeunaan planét Mars? Dina tulisan ieu kami bakal nganalisis éta lengkep. Terus maca sareng anjeun bakal mendakan sadayana 🙂

Fitur Mars

Kahirupan di planét Mars

Mars kagolong kana opat planét taringgul tina tata surya. Kamiripanana sareng planet urang parantos mangaruhan pisan kana kayakinan kahirupan Martian anu mungkin. Permukaan planét nampilkeun sababaraha formasi permanén sareng topi kutub anu sanésna didamel tina és sajati. Éta diwangun ku lapisan ibun anu panginten didamel tina és garing.

Mangrupikeun salah sahiji planét pangleutikna di tata surya urang sareng ngagaduhan dua satelit: Phobos sareng Deimos. Aya ekspedisi ka Mars ku pesawat ruang angkasa Laut 4. Di jerona, bintik-bintik cahaya sareng poék diawasi, janten para élmuwan ngaduga ayana cai dina permukaan. Ayeuna panginten aya banjir ageung di planét sakitar 3,5 juta taun ka pengker. Ngan sababaraha taun ka pengker, dina 2015, NASA mastikeun bukti-bukti ayana cai asin cair.

Formasi bulan Mars

Ngan raksa planet éta langkung alit tibatan Mars. Kusabab condong sumbu puteran, éta ngalaman musim sapertos Bumi sareng anu bénten-bénten lilana kusabab orbit elips na. Duanana satelit kapanggih dina 1877 sareng teu gaduh cincin.

Tarjamahanana ngurilingan Matahari butuh 687 dinten anu sami di bumi. Mangsa rotasi sidereal na nyaéta 1.026 Bumi dinten atanapi 24.623 jam, ngan rada lami tibatan periode rotasi Bumi. Janten, dinten Martian sakitar satengah jam langkung lami tibatan dinten Bumi.

Struktur géologis

Struktur géologis

Diaméterna nyaéta tina 6792 km, jisim na 6.4169 x 1023 kg sareng kapadetan 3.934 g / cm3. Éta nempatan jilid 1.63116 X 1011 km3. Mangrupikeun planét taringgul sapertos sesa planét-planét. Permukaan darat nampilkeun tanda pangaruh ngalawan awak langit anu sanés. Vulkanisme sareng gerakan kulit bumi na mangrupikeun fénoména anu aya hubunganana sareng suasanana (sapertos badai debu). Sadaya fenomena ieu parantos ngarobih sareng ngarobih permukaan.

Julukan planet beureum ngagaduhan panjelasan anu cukup saderhana. Taneuh Mars gaduh seueur mineral beusi anu ngoksidasi sareng masihan warna semu beureum anu katingalina benten sareng Bumi. Tempat anu seukeut di Mars parantos saé pisan mempermudah pengamatan sareng perhitungan periode ngorbit.

Suasana mars

Tektonik na ngagaduhan posisi nangtung. Aya és kutub, gunung seuneuan, lebak sareng gurun. Salaku tambahan, buktina parantos dipendakan tina érosi anu kuat didera ku kawah anu dieusian ku lebu anu dibawa badai. Éta cacad ku ékspansi sareng kontraksi disababkeun ku parobihan anu kuat dina suhu. Éta tempat ka Gunung Olympus, gunung seuneuan pangageungna dina planét dina Tata Surya, ogé Valles Marineris, salah sahiji canyons panggedéna jeung paling spektakuler anu parantos ditingali ku manusa, kalayan panjang anu sami sareng jarak antara New York sareng Los Angeles (Amérika Serikat).

Suasana Mars

Fakta anu pikaresepeun

Di sisi anu sanésna, urang badé ngariksa sacara suasanana. Kami mendakan suasana anu rada saé sareng lemah. Éta diwangun ku karbon dioksida, nitrogén, sareng argon. Pikeun akurasi anu langkung ageung, suasanana diwangun ku 96% CO2, 2% argon, 2% nitrogén sareng 1% unsur sanés. Sakumaha anjeun tiasa tingali, dina suasana Mars henteu aya oksigén, janten hirup moal tiasa aya sakumaha urang terang.

Ukuran Mars sakitar satengah tina Bumi. Kapal pesawat ruang angkasa munggaran anu misi na suksés disebat Laut 4 (anu tos disebatkeun tadi). Pikeun masihan anjeun ideu ngeunaan waktos anu diperyogikeun pikeun dugi ka Mars ti planet urang, aya jarak 229 juta kilométer.

Data anu pikaresepeun

Rupa bumi di Mars

Ieu mangrupikeun pengelompokan sababaraha fakta anu pikaresepeun ngeunaan planét ieu sareng urang:

  • Hal anu paling caket ka Mars urang di Bumi nyaéta Antartika. Éta mangrupikeun hiji-hijina tempat anu endah dimana anjeun tiasa mendakan daérah gurun kalayan és anu loba pisan.
  • Urang terang yén duanana planét beureum sareng anu urang asalna ti sababaraha guncangan kosmis. Wangun ku astéroid raksasa milyaran taun ka pengker. Fragmen-fragmen ieu anu nyésa tina pangaruh sareng Mars parantos ngorbit dina sistem tata surya salami jutaan taun, dipandu ku gaya gravitasi planét anu sanés. Ieu kumaha aranjeunna réngsé nepi di Bumi.
  • Aya kirang gravitasi di planét beureum tibatan di Bumi. Data ieu panasaran, tapi lumayan atra, kusabab beurat na langkung kirang. Aya 62% langkung gravitasi tibatan di planet urang. Jalma anu beuratna 100 kg di Bumi bakal beuratna 40 kg didinya.
  • Mars ngagaduhan 4 musim sapertos Bumi. Sakumaha kajadian di dieu, cinyusu, usum panas, usum gugur sareng usum salju mangrupikeun opat musim anu ngagaduhan planét beureum. Bédana ngeunaan naon anu biasa urang tingali nyaéta lilana unggal musim. Di Hémisfér Kalér, cinyusu Martian tahan 7 bulan sareng usum panas 6, tapi usum gugur sareng usum salju beda-beda dina waktos waktos alit.
  • Parantos aya parobihan iklim di Mars sapertos anu parantos aya di Bumi.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, planét ieu mangrupikeun salah sahiji anu paling diulik ku masarakat ilmiah pikeun kayakinan yén éta tiasa ngagaduhan kahirupan luar angkasa sareng salaku kamungkinan planét éksposisi pikeun hijrah upami planet urang ngahontal wates éta. Sareng anjeun, naha saur anjeun kahirupan bakal dipendakan di planet Mars?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.