Peta Koordinat

Nalika urang ningali a peta koordinat urang kedah terang kumaha nafsirkeun sabab éta tiasa masihan kami seueur inpormasi ngeunaan tempat-tempat anu digambarkan. Peta ieu nganggo sistem koordinat geografis, nyaéta sistem anu ngarujuk kana titik-titik naon waé di permukaan bumi. Pikeun ngalakukeun ieu, éta nganggo dua koordinat sudut, nyaéta lintang sareng bujur.

Upami anjeun hoyong terang kumaha nafsirkeun peta koordinat sareng kumaha pentingna, ieu tulisan anjeun.

Naon peta koordinat

Peta Koordinat

Peta koordinat nyaéta anu ngagunakeun sistem koordinat geografis sareng dua koordinat sudut: lintang, anu nunjukkeun kalér, kidul alus, sareng bujur, anu henteu nunjukkeun wétan atanapi kulon. Upami urang hoyong terang sudut gurat permukaan bumi anu aya kaitannana sareng tengah bumi, urang kedah sajalan sareng poros puteran na.

Kanggo terang naon éta peta koordinat, urang kedah terang sababaraha konsép dasar. Hal anu pangpayunna nyaéta terang naon sasaruaanana. Ékuador mangrupikeun sirkus imajinér anu jejeg sareng poros puteran bumi. Kituna, éta mangrupikeun bunderan tunggal. Salajengna, Éta ngagaduhan ciri anu utami nyaéta equidistant tina kutub sareng mangrupikeun anu ngabagi planét urang kana dua belahan bumi. Di beulah kalér urang gaduh beulahan bumi kalér, anu diwangun ku hémisfér anu dibentang ti Ékuator ka kutub kalér. Di sisi anu sanésna, urang ngagaduhan beulahan bumi beulah kidul anu mangrupikeun belahan bumi anu sanésna anu mimitian ti Ékuator ka kutub kidul. Di kutub kidul nyaéta Antartika.

Boh kalér sareng kidul Ékuador aya paralel sareng éta mangrupikeun suksesi bunderan anu langkung alit tina Ékuador. Lingkaran ieu atanapi imajinér sareng aranjeunna janten langkung alit nalika caket kana kutub. Jarak antara unggal bunderan sami, janten katelah paralel.

Paralel khusus dina peta koordinat

Koordinatkeun unsur-unsur peta

Urang badé ngajelaskeun naon pararél khusus dina peta koordinat. Anu utama anu urang gaduhna nyaéta tropis kanker sareng tropis capricorn. Dua paralel ieu mangrupikeun anu nandaan titik paling kalér sareng paling kidul tina Equator. Di tempat-tempat ieu dimana sinar panonpoé ragrag nangtung. Nyaéta, éta lintang paling luhur sareng luhur anu matahari sanggup ngahontal dina gerakan taunan anu jelas.

Ku alatan éta, urang terang yén solstis usum panas nyaéta antara 21 sareng 22 Juni. Salami dinten ieu panonpoé nembongan langsung ngalangkungan Tropic of Cancer sareng leres-leres jejeg sareng permukaan Bumi. Di sisi anu sanésna, di tropis Capricorn sinar matahari biasana jejeg sareng permukaan bumi nalika solstis usum salju, sakitar 23 Désémber.

Dua paralel penting sanésna nyaéta Arktik Circle sareng Bunder Antartika. Ieu mangrupikeun anu nandaan titik belah kalér sareng kidul Ékuador dimana panonpoe henteu tiasa surup dina cakrawala atanapi langsung teu meunang naek. Di dieu urang ngagaduhan dinten pinuh tanpa wengi atanapi wengi pinuh tanpa sapoé. Tina bunderan ka arah kutub masing-masing, jumlah dinten sareng ngan ukur nambahan teras turun dugi ka titik dimana kutub nuturkeun 6 bulan gelap sareng 6 bulan cahaya deui. Bunderan kutub sami jarakna sareng kutub sareng tropis Khatulistiwa.

Meridian dina peta koordinat

Aspék penting sanés map koordinat nyaéta meridian. Meridian mangrupikeun semicircles anu pas tina kutub sareng jejeg kana Equator. Entong hilap yén sadaya elemen ieu tina peta koordinasi imajinér. Éta ngan ukur dipaké pikeun netepkeun koordinat dina hiji titik. Unggal meridian diwangun ku dua semicircles, hiji ngandung meridian anu dimaksud sareng anu sanésna meridian sabalikna. Anu wétan ayana di beulah wétan anu dianggap meridian sareng anu kulon aya di belah kulon.

Meridian 0 derajat nyaéta anu nembus Greenwich Observatory ayana di London, janten dipikaterang ku nami Greenwich meridian. Meridian ieu mangrupikeun anu ngabagi bumi kana dua belahan bumi: beulahan bumi wétan atanapi wétan anu perenahna di beulah wétan meridian cenah sareng beulahan bumi beulah kulon atanapi wétan anu ayana di kulon na.

Lintang jeung bujur

Dua elemen ieu penting pisan dina peta koordinat. Naon waé tempat di permukaan bumi tiasa dirujuk pikeun parapatan paralel sareng meridian. Di dieu munculna koordinat lintang jeung bujur. Lintang nyaéta anu nyayogikeun lokasi tempat anu kalér atanapi kidul ti Equator. Éta dikedalkeun dina ukuran sudut anu dibasajankeun 0 derajat dugi ka 90 derajat. Disebut derajat kalér sareng derajat kidul. Upami urang ngubaran garis anu angkat tina titik ka tengah bola, sudut anu dilakukeun ku garis ieu sareng rencana khatulistiwa janten garis lintang titik éta.

Derajat lintang biasana dipisahkeun rata. Nanging, kusabab rata-rata rata anu aya di planét di daérah kutub, éta ngabalukarkeun tingkat lintang janten bénten-bénten.

Di sisi anu sanésna urang gaduh panjang. Bujur nyaéta naon anu nyayogikeun lokasi tempat antara arah wétan atanapi kulon ti rujukan meridian anu dikenal salaku Greenwich meridian. Éta dikedalkeun tina nilai 0 derajat dugi ka 180 derajat, ngarujuk naha éta wétan atanapi kulon. Sedengkeun tingkat lintang pakait sareng jarak anu ampir sami, hal anu sami henteu kajantenan sareng gelar bujur. Ieu kusabab bunderan anu urang ngukur jarak ieu konvergénsi ka arah kutub. Di Ékuador aya gelar bujur anu sami sareng jarak 11132 kilométer sareng Éta mangrupikeun hasil tina ngabagi kuriling Khatulistiwa ku 360 derajat anu gaduh bunderan bumi.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan kumaha peta koordinat diinterpretasi.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.