Peta hujan

Hujan

Dina dunya meteorologi, peta anu ngagambarkeun kaayaan angin, badai, antisclon, jsb., Penting pisan. Pikeun tiasa ngaramalkeun cuacana. Peta cuaca henteu ngan ukur mangrupikeun representasi grapik anu ngabantosan urang pikeun terang nilai-nilai anu ngagaduhan variabel météorologi tertentu di daérah géografis khusus. Diantara sadaya meteorologi, aranjeunna nganggo peta ieu, kusabab panggunaanna nyayogikeun seueur kanyaho sareng gambar anu pikaresepeun ngeunaan sagala kaayaan anu urang tiasa mendakan di atmosfir.

Dina hal ieu urang badé nyarioskeun perkawis hujan atanapi peta présipitasi. Naha anjeun hoyong terang kumaha peta ieu tiasa dianggo sareng kumaha cara aranjeunna ngabantosan ramalan cuaca?

Variabel atmosfir

Peta Isobar

Pikeun milarian terang kumaha kaayaan badé énjingna, ahli meteorologi nalungtik sababaraha variabel meteorologi paling penting anu masihan langkung seueur inpormasi ngeunaan suasana. Salah sahiji variabel anu nyayogikeun langkung seueur inpormasi nyaéta tekanan atmosfir. Di permukaan bumi, tekanan atmosfir dituduhkeun dina peta isobar. Isobars nyaéta garis anu tekanan atmosfirna sami. Maka, dina peta anu tiasa dititénan isébar anu seueur, éta bakal hartosna cuaca anu saé sareng stabilitas suasana.

Di sisi anu sanésna, upami peta isobar ngagaduhan seueur garis, éta hartosna badai atanapi siklon nuju caket. Tapi aya patarosan dina sadayana ieu, naha garis-garis anu tekananna sami nunjukkeun yén badai parantos caket? Hubungan antara tekanan atmosfir sareng kamungkinan présipitasi sapertos kieu. Beuki caket isobar, beuki kuatna angin ngahiliwir sareng, ku sabab kitu, bakal aya langkung henteu stabilitas atmosfir. Ketidakstabilan ieu tiasa nyababkeun hujan sapertos anu bakal urang tingali engké.

Kalayan garis isobar tiasa ogé terang naha angin anu bakal datang bakal langkung haneut, langkung baseuh, upami éta asalna tina Kutub atanapi naha éta ti buana. Upami dina peta isobar kami mendakan daérah anu tekanan atmosfir langkung luhur, "A" ditempatkeun sareng éta ngandung hartos yén aya antislonon. Ieu mangrupikeun daérah stabilitas atmosfir anu hébat, kumargi gerak hawa na ka handap sareng nyegah dibentukna cloudiness. Kusabab kitu, dina jenis kaayaan sapertos kieu sesah pisan pikeun hujan.

Sabalikna, upami tekanan mimiti turun, dina titik anu nilaina ngahontal minimum "B" bakal ditempatkeun sareng disebatkeun aya zona tekanan anu handap. Dina hal ieu bakal aya ketidakstabilan atmosfir anu langkung ageung sareng bakal aya deui kaayaan pikeun hujan ngabentuk. Nalika zona tekanan rendah dibarengan ku langkung seueur cuaca hujan sareng angin anu langkung kuat, éta disebat squall.

Peta hujan sareng payuneunana

Badai

Badai

Dina peta hujan payun ogé ditingalikeun anu kabentuk nalika massa hawa, duanana tiis sareng haneut, patepung sareng nimbulkeun hujan ageung. Di Hémisfér Kalér, dina hiji antisiklon, angin ngahiliwir nuturkeun isobar jarum jam sareng sareng kacenderungan ngalih ti tengah. Urang kedah émut yén angin bakal teras ngalih ka daérah anu kirang tekanan atmosfir.

Di sisi anu sanésna, di daérah tekanan rendah, anginna ngalir jarum jam sareng mana nuju ka tengah tekanan anu handap.

Nalika urang badé ngagambarkeun payuneun peta présipitasi, isobar dianggo pikeun nunjukkeun arah na upami payunna haneut atanapi tiis. Hareupeun tiis diwakilan ku segitiga leutik sareng haneut ku semicircles dihijikeun kana garis anu nutupan sakumna daérah anu bakal nempatan payun.

hareup tiis dina peta

Hareupeunana henteu sanés ngan ukur daérah ageung henteu stabilitas atmosfir dimana dua massa hawa anu dina hawa anu bénten-bénten patepung. Upami massa hawa tiis dugi ka daérah anu hawa langkung luhur, payunna tiis bakal kabentuk. Nalika ieu kajantenan, suhu umum turun sareng présipitasi sering lumangsung dina bentuk hujan atanapi salju. Sabalikna, upami massa hawa ngahontal hiji daérah kalayan suhu anu langkung luhur, payuneun haneut bakal kabentuk. Dina hal ieu, mendung ogé bakal kabentuk, tapi suhu bakal langkung lemes sareng hujan bakal kirang.

Peta présipitasi sanés

Peta Isohipsas

Pikeun kéngingkeun raos cuaca anu saé, meteorologis henteu ngan ukur tiasa ningali peta isobar, tapi ogé ningali kana variabel meteorologi penting anu sanés. Salaku conto, jinis peta sanés anu dianggo nyaéta cuaca anu jangkungna, disebat isohipsas atanapi peta geopotensial. Isohipsas nyaéta garis anu ngahubungkeun titik-titik anu perenahna dina jangkungna sami sareng anu dina tingkatan tekanan atmosfir anu tangtu. Garis-garis ieu aya hubunganana sareng suhu hawa dina lapisan atmosfir. Kira-kira 5.000 méter jangkungna, tekanan atmosfir nyaéta 500 hPa.

Sakumaha didadarkeun di kasempetan séjén, hawa haneut, janten kirang padet condong naék. Nalika ieu kajantenan sareng dina lapisan anu luhur dina atmosfir éta bakal aya dina jisim hawa anu tiis pisan, gerakan hawa vertikal bakal kajadian anu bakal nyababkeun kaayaan henteu stabil anu tiasa aya curah hujan.

dahi haneut

Kaayaan kaayaan teu stabilitas atmosfir ieu lumangsung nalika peta isohipsas nunjukkeun nilai palung atanapi handap geopotensial. Di sisi anu sanésna, upami nilai géopoténsial langkung luhur sareng isohipsas ngawangun jambatan, Éta kaayaan dimana hawa dina jangkungna aya dina suhu anu langkung luhur sareng, ku alatan éta, kaayaan meteorologis langkung stabil sareng sigana moal aya hujan.

NASA sareng peta curah hujan global

hareup tiis kalayan suhu handap

Dina 2015, NASA ngaleupaskeun peta curah hujan global anu diénggalan unggal tilu jam sareng nunjukkeun rézim hujan dina skala global sareng sacara real waktos. Peta curah hujan ieu ngamungkinkeun para ilmuwan pikeun langkung ngartos kumaha badai sareng angin ngalir di sadaya daérah dunya.

Ieu mangrupikeun bagian alit kumaha peta hujan NASA jalan:

Sakumaha anjeun tiasa tingali, peta hujan mangrupikeun komponén anu penting pisan dina ramalan cuaca dina meteorologi.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Onofre Pastrana Ortiz cenahna

    Halo, wilujeng énjing Germán Protillo, kuring mendakan sumbangan anjeun dina Peta Hujan penting pisan, patarosan kuring nyaéta: Di mana variabel langkung disarankan pikeun maca tekanan atmosfir (héctopasik atanapi millibars). Surak

    1.    Portillo Jérman cenahna

      Hai, pangukuran anu paling sering dianggo ku ahli meteorologi sareng ahli fisika nyaéta millibars.

      Hatur nuhun pisan kana koméntar anjeun, salam!