Pasang ombak

Ombak

Sadayana atanapi ampir sadayana parantos nguping pasang surut dina pantai. Mangrupikeun fenomena anu polah sacara berkala sareng mampuh mindahkeun seueur pisan cai lebet atanapi kaluar ti basisir. Gaya anu dilakukeun ku gerakan massa cai sapertos kitu nyaéta aksi gravitasi bulan sareng Surya dina permukaan bumi. Bulan nyaéta satelit anu paling kuat kana pasang surut ieu sareng digabungkeun ku daya tarik Matahari, anu jisimna langkung ageung.

Dina tulisan ieu, urang bakal ngajelaskeun kumaha pasang ombak sareng naon gumantungna. Salaku tambahan, urang bakal nyarioskeun perkawis gelombang pasang sareng kagunaannana dina mancing olahraga. Naha anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis éta?

Kumaha cara aranjeunna jalan

Pasang pasang

Boh tindakan anu dilakukeun bulan di Bumi digabungkeun sareng Matahari, urang kedah nambihan épék anu gerakan bumi sapertos rotasi sareng tarjamahan. Gerakan rotasi masihan kakuatan anu urang kenal salaku sentrifugal. Sanaos seueur kakuatan meta dina ngahasilkeun fenomena ieu, éta henteu diragukeun bulan méré kakuatan anu pangageungna.

Ombak tiasa dianggo sacara siklik. Kusabab butuh waktu 24 jam Bumi pikeun ngurilingan dirina sapinuhna, éta sakali bakal sajalan sareng bulan. Logika nyaritakeun kumaha Ngan ukur kedah aya pasang pasang (pasang pasang) sadidinten. Tapi ieu henteu kitu. Aya dua pasang luhur kalayan siklus 12 jam sareng pasang low (pasang low) di antawisna. Naha ieu kajantenan sareng sanés dorongan logika?

Urang bakal ngajelaskeun step by step. Nalika Bumi sareng bulan ngawangun sistem anu ngurilingan pusat puteran, nyaéta bulan anu narik cai nalika ayana dina posisi anu nangtung sareng, maka, éta naék. Di sisi séjén Bumi Hal anu sami bakal kajantenan kakuatan sentrifugal anu dihasilkeun ku gerakan puter bumi. Pasang pasang ieu anu lumangsung di sisi sabalikna tina Bumi kirang kuatna.

Nanging, dina rupi anu henteu sajajar sareng bulan, sabalikna aya. Gaya gravitasi sareng sentrifugal silih tempas sareng ngahasilkeun pasang surut.

Siklus pasang

Operasi pasang surya sareng bulan

 

Urang kedah mikirkeun gerak Bumi pikeun paham kana siklus ieu. Ku muterkeun sumbu puteranna nyalira, bulan ogé muter ngurilingan Bumi dina tarjamahan. Butuh waktu kira-kira 29 poé pikeun ngarengsekeun orbit na. Kanyataan ieu anu nyababkeun Bumi henteu pas pisan sareng bulan unggal 24 jam, tapi peryogi rada lami (kirang langkung 50 menit). Kanyataan ieu disebat dinten lunar sareng éta anu nandaan siklus pasang surut.

Ku alatan éta, siklus lengkep antara pasang pasang sareng pasang tinggi 12 jam, sedengkeun pasang luhur sareng handap 6 jam. Ieu henteu teras-terasan akurat, sabab planét urang henteu ngan ukur didamel tina cai. Aya permukaan darat kalayan henteu teratur anu mangaruhan pasang surut. Éta ogé mangaruhan géométri pantai, profil jero zona basisir, éta Aliran sagara, angin anu ngajantenkeun dina waktos éta sareng lintang anu urang aya. Kadang tekanan atmosfir ogé maénkeun peranna.

Jenis sareng tabel pasang pasang

Pasang pasang sareng pasang surut

Sakumaha anu parantos urang carioskeun, mangrupikeun daya tarik bulan anu kakuatan paling hébat dina cai. Tapi aya sababaraha jinis pasang pasang. Dina hiji sisi, urang ngagaduhan pasang pasang. Mangrupikeun jinis pasang anu luhur sareng handap anu langkung jelas anu lumangsung nalika bulan sareng Surya dijajarkeun di Bumi. Nyaéta harita nalika duanana kakuatan narik cai kalayan amplitudo anu langkung ageung sareng pasang langkung luhur sareng lemah dibentuk.

Sabalikna ogé leres. Nalika Surya sareng bulan dina sudut anu katuhu, kakuatan anu pikaresepeun langkung alit, janten tindakan gravitasi minimal. Nya dina waktos ieu nalika pasang surut langkung alit sareng disebat pasang surut. Upami sababaraha variabel anu mangaruhan pasang pasang di luhur aya nilai anu hébat, éta gelombang badai.

Méja pasang Éta mangrupikeun kompilasi tina jam pasang sareng pasang pasang. Éta pisan kapaké pikeun ngarencanakeun mancing olahraga. Hatur nuhun kana tabel ieu anjeun tiasa terang waktos dimana pasang luhur sareng lemah ieu bakal lumangsung. Salaku tambahan, kagiatan lauk diperkirakeun ningkat atanapi henteu kamungkinan kéngingkeun néwak.

Ieu conto tabel pasang pasang:

Méja pasang

Naha aya pasang pasang di Laut Tengah?

Peta bulan dina pasang surut

Dibandingkeun sareng laut sareng sagara anu sanésna, pasang pasang luhur sareng handap meh teu dihargaan di Laut Tengah. Ieu kusabab éta laut praktis ditutup. Ngan éta bubuka Selat Gibraltar dimana aya bursa massa cai sareng Samudra Atlantik.

Selat bertindak salaku jenis keran anu nutup aliran cai sareng henteu ngantep pasang surut sapertos anu diucapkeun. Ku kedah ngalirkeun sajumlahing cai sapertos dina jalur anu sempit, naon anu janten sabab aya arus laut anu kuat tapi éta henteu gancang pikeun ngarobih tingkat cai teuing dina naon anu lumangsung siklus.

Salila bagéan ngosongkeun, sabalikna aya. Aya arus kaluar anu cukup kuat anu nuju ka Atlantik. Kusabab kitu, kumargi Mediterania mangrupikeun laut anu cekap alit sareng caket, sanaos pasang surut raoseun di tingkat basisir supados naék atanapi turun séntiméter, meh teu ngarobih navigasi. Leres saha waé anu aya di basisir pantai bakal aya perhatosan parobihan sadidinten. Tapi saluareun éta, henteu janten masalah.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan gelombang naon sareng kumaha jalanna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.