Parobihan iklim parantos ngarobah aliran walungan sareng banjir di Éropa

banjir

Saatos nganalisis ratusan rébu rékaman, parantos dicindekkeun yén banjir di Éropa lumangsung 2 bulan langkung ti 50 taun ka pengker. Éropa Kalér-wétan sareng daérah Atlantik kapangaruhan ku ieu. Sareng kontrasna, daérah Laut Kalér sareng daérah ageung banjir Laut Mediterania lumangsung sabulan satengah engké. Sanaos disparitas ieu "normal" kusabab jinis panyabab anu langsung di unggal daérah, cuaca maénkeun peran utama. Panilitian ngalibatkeun 50 élmuwan anu nalungtik rékor ampir 4.262 stasiun hidrometri.

Salah sahiji hal konci anu parantos dianalisis nyaéta aliran cai walungan. Nganggap titik pangluhurna anu aranjeunna ngahontal, sareng mimitian ti taun 1960. Banjir taunan parantos dititénan di walungan ti saprak éta. Total tina 200.000 rékaman kacatet dina peta, Ngajantenkeun pertandingan anu teu cocog dina 50 taun ka pengker pisan visual sareng jelas.

Kacindekan anu parantos didugikeun tina pangajaran

walungan kembang italia

Professor Gunter Blöschl, panulis utama ulikan, ti Universitas Téknologi Wina, Austria, mastikeun dina kecap-kecap ieu: "Hasilna sacara umum nyaéta, memang, parobihan iklim mangaruhan kana waktos banjir, tapi parantos dilakukeun sacara béda di daérah anu béda-béda di Éropa."

Diantara parobihan anu paling jelas, tiasa dicatet yén diantara daérah anu paling tiis tina buana, sapertos belah kalér sareng wétan, banjir walungan kajantenan dina usum semi sareng usum panas kalayan lebur salju. Di beulah kidul, contona, aliran langkung ageung dina usum salju, nyaéta nalika hujan paling ageung. Kanaékan suhu parantos nyababkeun cair ngalelep sateuacanna. Janten paningkatan aliran di belah wétan-kalér Éropa parantos dugi. Unggal daérah, gumantung kana lahan baseuh, upami éta kalebet di lamping Atlantik, sareng sanésna faktor anu béda, nyababkeun éta parantos dimodifikasi sacara khusus sareng ku cara anu tunggal di unggal daérah.

Parobihan pangageungna kacatet

banjir jalan

Aranjeunna parantos kauninga di Éropa Kulon, sapanjang basisir Atlantik Kalér. Ti Portugal ka Inggris, langkung ti 50% stasiun nunjukkeun sateuacanna sahanteuna 15 dinten banjir. Diantarana, 36% nunjukkeun parobihan langkung ti 36 dinten, dina 50 taun ieu dianalisis.

Hiji buktina anu teu tiasa dibantah anu henteu ngan ukur ngarobih iklim, tapi ogé mangaruhan ékosistem éta nyalira, anu gumantung pisan kana iklim. Sareng ku ieu, daérah tatanén sareng ngahasilkeun énergi ogé kapangaruhan.

Karugian ékonomi salaku akibat tina henteu saimbangna aliran sareng banjir

Panulis panilitian ngajawab yén di sababaraha daérah parantos robih parobihan anu mangaruhan kana séktor anu gumantung kana éta. Sacara global, diperkirakeun jumlah karugian dina sektor pembangkit listrik sareng tanaga jumlahna $ 104.000 milyar sataun. Faktor utama anu mangaruhan paling jalma di sakumna dunya nyaéta banjir. Kusabab tumuhna ékonomi sareng parobihan iklim, karugian ogé diharepkeun bakal terus ningkat maju.

tatanén irigasi

Dampak lingkungan sareng ékonomi tina banjir hartosna yén, di masarakat sareng ékosistem anu parantos diadaptasi pikeun lumangsung dina waktos anu tangtu, aranjeunna ngalakukeunana dina waktos anu sanés. Naon anu tiasa sumping gancang atanapi engké tiasa ngirangan produksi tatanén ku mangaruhan pepelakan anu tangtu. Éta ogé tiasa mangaruhan sakedik cai anu sayogi pikeun tatanén irigasi sareng ngikis taneuh. Parobihan ieu ogé tiasa ngarobih produksi énergi hidrolik atanapi pasokan cai minum pikeun populasi daérah.

Kanaékan suhu umum sacara umum ngabuktikeun yén iklim sapertos anu dipikaterang, sakedik sakedik kedah dirévisi. Fénoména alam teu aya deui kajadian dina pigura waktos dimana éta lumangsung, sareng bencana alam janten langkung sering sareng ekstrim.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.