Parobihan iklim ngajantenkeun usum semi maju pikeun ngelek

spésiés ngarobih wirahma na kusabab perubahan iklim

Parobihan iklim mangaruhan synchrony tina seueur spésiés dina ékosistem. Kusabab parobihan suhu rata-rata global, seueur spésiés hijrah anu ngarobah rute sareng wirahma na.

Ieu lumangsung dina kasus ngelek umum, anu unggal waktosna sumping baheula di cinyusu ka Semenanjung Iberia. Nalika pangaruh tina parobihan iklim sareng suhu global ningkat, ngelek sumping langkung tiheula di Spanyol dina jalur hijrahna.

Rékaman tina Walet Walet

ngelek datang ka Spanyol baheula kusabab perubahan iklim

Saprak tengah abad ka tukang, trend anu ningkat parantos dititénan dina ngelek. Sareng éta unggal waktos aranjeunna sumping langkung tiheula di Spanyol dina usum semi, salami jalur migrasi na. Aranjeunna parantos sumping ka Spanyol nepi ka sabulan ti biasana, atanapi naon anu kedah aranjeunna lakukeun.

Penting pisan pikeun kéngingkeun data ngeunaan kagiatan lapak lumbung supados kéngingkeun kacindekan. SEO / BirdLife's Birds sareng Program Iklim Aranjeunna tanggel waler ngumpulkeun data kadatangan taunan tina ngelek mangtaun-taun, supados engké tiasa ngabandingkeun sareng ngahasilkeun tren éta. Kegiatan ieu diwangun tina ngarékam tanggal mimiti kajadian béda-béda fenomena fenologis, sapertos migrasi manuk, kembangan tangkal almond, awal réproduksi atanapi munculna serangga munggaran. Ieu sababaraha hal anu ngagambarkeun mimiti usum semi.

Spésiés manuk hijrah nyebrang Selat Gibraltar nalika ningali kaayaan anu pikaresepeun

Spésiés manuk hijrah nyebrang Selat Gibraltar nalika ningali kaayaan anu pikaresepeun

Sadaya kagiatan ieu tiasa dilakukeun upami warga ti sadaya penjuru nagara kolaborasi kalayan nyatet kagiatan atanapi masihan inpormasi ngeunaan ngelek. Ti saprak mimiti damel ieu, langkung ti sarébu sukarelawan parantos nyumbang langkung ti 100.000 rékaman ngeunaan kagiatan ngelek.

Blas Molina damel di daérah monitoring SEO / BirdLife sareng parantos ngajelaskeun yén:

"Munculna ngelek munggaran di kota atanapi kota urang, tanggal bango balik ka sarangna, niténan pergeseran munggaran ngahias langit kota atanapi pendengaran mimiti lagu nightingale di kebon sareng tegal walungan rékaman anu dilakukeun dina tanggal ieu. Tapi pentingna perenahna dina waktosna, nyaéta kumaha variasi pola migrasi sababaraha spésiés tiasa ditaksir atanapi naha parobihan iklim mangaruhan aranjeunna "

Hubungan antara cuaca sareng manuk

blackbird ngadamel pacaran di kota-kota

Éta dibuktikeun yén iklim mangrupikeun faktor anu pasti pikeun hijrah sareng paripolah manuk. Kaayaan iklimna nyaéta anu mutuskeun datangna sareng angkatna manuk, reureuh atanapi sateuacanna kembangan atanapi ngagolak serangga. Patali sareng migrasi manuk, penting pisan pikeun memperhatoskeun kaayaan meteorologi anu aya di daérah lalaruan manuk, sapertos Selat Gibraltar.

Éta dina waktos ieu dimana angin wétan tiasa ngahasilkeun langkung reureuh dina datangna spésiés hijrah upami aranjeunna niup kuat. Nu ngelek aranjeunna langkung resep ngantosan meuntas selat éta upami aranjeunna ningali éta kaayaan aranjeunna henteu nguntungkeun. Kaayaan ieu anu ngelek resep ngantosan kaayaan ningkat parantos kajantenan ti minggu kamari, di mana badai hujan sareng angin di Laut Alboran nyababkeun éta walét janten akumulasi di pantai Afrika ngantosan pikeun kaayaan ningkat.

Cinyusu datang mimiti pikeun manuk

japati liar nyiapkeun sayang nalika usum semi sumping

Dina titik ieu taun, kembangan tangkal almond parantos didaptarkeun di beulah kidul sareng seueur tengah jazirah, anu nyandak manuk manuk hijrah anu munggaran, sapertos walet umum, pesawat umum, criallum Éropa atanapi langlayangan hideung, anu ngamimitian ékspansi ka arah kalér, sedengkeun anu sanésna ninggalkeun semenanjung Iberia nuju lintang langkung kalér, sapertos derek umum atanapi soang umum.

Di daérah perkotaan, sababaraha spésiés ngamimitian kagiatan réproduktifna, ngamimitian ngawangun sayang, pacaran spésiés sapertos blackbird, jst. Parobihan iklim nyababkeun spésiés ngarobih "jadwal" na sareng kagiatanana. Salajengna, kagiatan fenologis ieu langkung maju di kota tibatan alam saprak éta bertindak salaku pulau panas.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.