Wabah belalang Naha aranjeunna tiasa dikontrol?

karusakan pepelakan

Di dunya aya seueur spésiés serangga anu sanggup ngalikeun kalayan gancang. Seueur diantara aranjeunna berpotensi janten hama anu tiasa nyababkeun karuksakan serius kana ékosistem sareng nyababkeun masalah pikeun manusa. Salah sahijina nyaéta bala belalang. Éta mangrupikeun salah sahiji résiko anu paling ngarusak sareng ngancam pikeun tatanén dunya. Sareng éta anu aranjeunna tiasa nutupan dugi ka 100 kilométer sapoé sareng ngusap sadaya pepelakan anu dialiwat.

Kituna, urang bakal bakti tulisan ieu pikeun nyaritakeun sagala hal anu anjeun kedah terang ngeunaan bala tina belalang sareng kamungkinan pangendali na.

Ciri utama

bala belalang

Kaserang belalang parantos janten résiko kaamanan pangan di seueur nagara kidul. Sapanjang sajarah, bala tina walang parantos ngahasilkeun kalaparan hébat sareng total punahna masih jauh tina kanyataan. Kusabab kagancangan aranjeunna ngalih sareng sajumlah jalma aya, teu kakantun deui gancang baranahan, Jantenkeun manajemén sareng kontrolna sesah.

Éta parantos mangaruhan sacara signifikan kana kagiatan tatanén mang millennia sareng ngan ukur tiasa sacara efektif dikendali ku panerapan sababaraha ukuran politik sareng ilmiah ti mimiti abad ka-XNUMX. Kira-kira waktos ieu anjeunna mimiti ngirangan karusakan anu disababkeun ku hama serangga ieu. Éta parantos janten salah sahiji hama anu paling ngarusak pikeun kagiatan tatanén. Aranjeunna tiasa hijrah jarak jauh sareng ngancurkeun daérah anu nuju bertumbuh dina milarian tuangeun.. Aranjeunna ngumbara kalayan kecepatan luhur ngaliwat rébuan kilométer aranjeunna angkat kalayan méwah anu hébat.

Kaayaan wabah belalang ayeuna di sababaraha daérah anu planét diulik ku panaliti ti sababaraha paguron luhur. Penting pikeun terang paripolahna dumasar kana waktos pikeun tiasa ngaduga hijrahna. Aya seueur spésiés walang, tapi anu paling parah nyaéta Schizocerca agul-agul. Spésiés ieu mangaruhan langkung ti 50 nagara, sababaraha diantarana masih dina pamekaran. Nagara-nagara sanés anu kapangaruhan ku serangan belalang nyaéta nagara anu henteu ngagaduhan sumber anu cekap pikeun ngatasi karusakan anu disababkeun.

Paripolah sareng biologi tina serangan belalang

Schizocerca agul-agul

Lobsters mangrupikeun serangga anu kagolong kana urutan Orthoptera dina kulawarga Acrididae. Kulawarga ieu kalebet langkung ti 5.000 spésiés anu dipikaterang diantarana sababaraha ratus diantarana aya anu ngahasilkeun karusakan sareng ngan sakitar dua puluh diantarana nyababkeun karusakan parah. Kaseueuran sadaya spésiés ieu hijrah sareng tiasa ngarambat jarak jauh ngahasilkeun hama.

Wabah belalang henteu sanés mangrupikeun manifestasi masif serangga tangtu anu lumangsung nalika lingkungan tempat aranjeunna hirup parobihan tina fase solitér kana fase gregarious. Fase solitér tina hurang badé pakait sareng daérah beternakna. Éta biasana dina waktos hujan sareng nalika tuang tiasa disayogikeun. Wabah belalang dikaluarkeun nalika usum halodo dimimitian sareng dahareun kirang. Ayeuna nalika serangga janten setrés sareng mimiti sacara fisik ngarobih, ngarobih ukuranana, warna sareng bentukna sareng ngawitan hijrah ka situs sanés kanggo milarian tuangeun.

Éta nalika aranjeunna janten sato aktip sareng mimiti ngahasilkeun karusakan dimana-mana. Gampang gerak aranjeunna nyusahkeun pikeun ngendalikeun panyerang ékosistem tatanén anu bénten-bénten. Henteu sadaya serangga sami, tapi nalika melak endog dina usum gugur, éta tetep ngagolér sapanjang usum sareng menetas di cinyusu. Saatos periode anu dugi antara 40-90 dinten, pembuahan sareng endog lumangsung. Nya teras éta jalma dewasa ngegel sareng siklus biologis dimimitian deui.

Unggal endog endog ngajantenkeun 100 poténsi hurang. Diitung yén dina sababaraha waktos aranjeunna tiasa ngahontal 30.000 juta éksemplar.

Kaserang belalang

bala tina belalang di nagara kidul

Kami parantos nyarios yén éta mangrupikeun bala anu sanggup nutupan sakitar 30 juta kilométer pasagi. The Schizocerca agul-agul Éta hama anu paling ngabahayakeun di dunya sareng nampilkeun sababaraha generasi per taun. Rimbun tiasa nyerang daérah éta nutupan 30 juta kilométer pasagi. Ayeuna, aranjeunna seueur mangaruhan Afrika sareng sadayana Asia Tenggara. Éta ogé tiasa hiber di Kapuloan Kanaria dimana aranjeunna tetep aya sababaraha dinten dugi ka ngaleungit.

Kayu anu kedah dipindahkeun ku jinis lobster ieu nyaéta milari tempat anu pas pikeun padumukan. Upami aranjeunna henteu mendakan, aranjeunna ngancurkeun sagala anu aranjeunna mendakan sareng ngalih ka tempat sanés. Perhatoskeun yén hurang badai aya di sadaya buana sareng hama kaluar kasar unggal 3-4 taun. Nanging, upami anjeun gaduh panilitian sareng inpormasi anu didokumentasikeun saé, dipikaterang yén teu aya inséktisida dugi ka ayeuna janten sarana pikeun musnah lengkep.

Anu paling penting nyaéta pikeun terang iraha éta belalang tiasa kajantenan. Upami tempat dimana sato-sato ieu mimiti sumebar mimiti dikawasa, bala éta tiasa direda sareng dikontrol. Salaku conto, di Spanyol dua spésiés dipikanyaho nyerang kebon palawija sareng éta sok muncul dina période anu berturut-turut. Dina waktos ayeuna inséktisida fitosanitér anu disatujuan mimiti dianggo pikeun ngendalikeunana.

Hama di Spanyol

Ogé kedah disebatkeun yén hama belalang di nagara urang sanés masalah anu ageung pisan. Sanaos kitu, jasa agronomis di Spanyol tanggung jawab pikeun ngendalikeun hama sareng terang dimana serangga ieu bakal mekar nalika angkat ti fase solitér kana fase gregarious. Éta tempat anu gampang pikeun maéhan aranjeunna dina sumberna.

Sababaraha panaliti negeskeun yén parobihan iklim tiasa ngarobih kabiasaan hirup sareng mindahkeunna ka daérah anu sateuacanna henteu nyababkeun kajadian serius. Maksad abdi, ieu masih tiasa parah.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan wabah belalang sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.