Kadali iklim

Kadali iklim

Nalika urang nyarioskeun perkawis iklim, urang moal gagal dina émut sadaya faktor anu nangtoskeunana, kumargi iklim mangrupikeun susunan kaayaan atmosfir anu janten ciri daérah géografis. Sét ieu kaayaan atmosfir disebut pangendali iklim. Sareng éta variabel na anu ngajantenkeun aya hiji iklim atanapi iklim anu sanés di dunya.

Dina tulisan ieu urang bade nganalisis sadaya variabel meteorologi anu dikenal salaku pengendali iklim sareng ngajelaskeunana hiji-hiji. Naha anjeun hoyong terang naon faktor anu kaayaan iklim? Baca deui pikeun milarian terang 🙂

Iklim, sistem kompléks

Radiasi surya

Pikeun ngartos sadayana anu aya hubunganana sareng pangendali iklim, perlu mimitian ti dasar yén iklim sanés hal anu gampang dipikaharti. Mangrupikeun sistem anu rumit sareng sesah pisan pikeun diprediksi. Sanaos perkawis cuaca nyarioskeun "gampang" yén énjing bakal hujan sareng di daérah naon anu khusus, éta peryogi diajar anu hadé di tukangeunana.

Anjeun kedah analisa seueur variabel meteorologi sapertos suhu, kalembaban, hujan, angin, tekanan, jst. Entong lieur meteorologi sareng klimatologi. Météorologi nyaéta cuaca anu bakal dina waktos anu ditangtoskeun. Iklim mangrupikeun rata-rata sadaya variabel anu ngawangun sistem sareng anu, ku sabab kitu, anu nangtukeun daérah géografis spésifik.

Kanggo terang iklim hiji daérah, perlu diajar faktor alami sapertos luhurna, lintang, orientasi relief, arus laut, jarak ti laut, arah angin, lilana usum taun atanapi bawana. Sadaya faktor ieu ngahalangan kana ciri hiji iklim atanapi iklim anu sanés.

Salaku conto, lintang nyaéta anu nangtoskeun kacenderungan sinar panonpoé nyerang daérah. Éta ogé nangtoskeun jam siang sareng wengi. Ieu ditangtoskeun pikeun terang jumlah radiasi matahari anu bakal kajadian sadidinten sareng, ku sabab kitu, suhuna. Salaku tambahan, éta ogé mangaruhan lokasi siklon sareng antislon.

Variabel météorologi

hawa di sakumna dunya

Variabel météorologi ngagaduhan fungsina nalika terang iklim hiji daérah. Barina ogé, iklim mangrupikeun akibat tina tindakan tina variabel ieu dumasar kana waktos. Anjeun teu tiasa terang iklim daérah ngan ukur ku ngukur variabelna pikeun sababaraha bulan atanapi taun. Iklim tiasa ditangtoskeun saatos sababaraha panilitian anu dugi ka mangtaun-taun.

Nanging, iklim daérah henteu teras-terasan stabil. Kalayan lumampah waktos sareng, langkung-langkung, ku polah manusa (tingali Pangaruh rumah kaca) iklim di réa daérah parantos robih.

Sareng éta variabel sapertos anu parantos disebatkeun ogé ngarobah dina skala alit sareng sakedik demi sakedik kana waktos. Salaku conto, jangkungna sareng orientasi relief mangrupikeun dua variabel penting anu diperhatoskeun nalika ngajelaskeun iklim. Ieu kusabab kota anu didirikan di daérah anu teduh henteu sami sareng cerah. Atanapi henteu sami upami kota perenahna di daérah anu angin ngagelebug dina arah angin atanapi leeward.

Musim taun ogé maénkeun peran anu mendasar. Di unggal daérah usum-taun taun béda. Gugur tiasa langkung garing dina hiji daérah planét tibatan anu sanés. Seueur ciri iklim anu aya hubunganana sareng arus laut atanapi caketna daérah ka laut.

Zona basisir vs zona pedalaman

zona iklim jero rohangan

Hayu urang pikirkeun kota basisir vs kota pedalaman. Mimitina, suhuna moal rongkah teuing, kusabab laut bertindak salaku régulator termal sareng bakal ngalemahkeun suhuna kontrasna. Anjeun ogé kedah nonton asor. Ieu bakal kirang di daérah daratan anu teu aya basisir. Kusabab kitu, iklim basisir bakal dicirian (kasarna) ku suhu hampang sapanjang taun sareng kalembaban anu luhur. Di sisi anu sanésna, iklim di jero rohangan bakal ngagaduhan suhu anu ekstrim, panas dina usum panas sareng tiis dina usum salju, sareng eusi handap asorna.

Kanyataan yén laut bertindak salaku régulator termal ngandung hartos yén aya bédana panas anu khusus antara cai sareng darat. Ieu nyiptakeun béda suhu anu nyababkeun angin ngahiliwir laut. Salaku tambahan, daérah basisir gaduh kapasitas langkung seueur pikeun ngahasilkeun uap cai sareng présipitasi.

Kontroler iklim sareng katerangannana

daérah basisir

Sanaos henteu didamel, relief mangrupikeun salah sahiji pengendali iklim anu kaayaan daérah géografis. Mangrupikeun jinis relief anu ngahambat asupna massa hawa sareng ngarobih suhu sareng kalembabanna. Nalika aranjeunna tabrakan sareng bentang gunung, aranjeunna naék sareng, nalika tiis, kaluar dina bentuk présipitasi.

Sirkulasi atmosfir umum aya hubunganana sareng iklim hiji tempat. Gumantung kana béda suhu sareng tekanan, urang tiasa mendakan daérah tekanan tinggi sareng tekanan rendah. Nalika aya daerah tekanan tinggi, cuaca umumna stabil sareng nalika tekanan handap biasana hujan.

Salah sahiji pengendali iklim nyaéta mendung. Upami jumlah awan anu aya umumna langkung ageung, éta ngamungkinkeun radiasi surya kirang pikeun lebet sareng suhu na tiasa robih. Cloudiness hiji daérah diukur salaku perséntase dinten katutup per taun. Observatorium samenanjung urang nunjukkeun yén daérah anu paling jelas dintenna nyaéta Andalusia. Sanaos panutup awan ngirangan insolasi, ku ngahalangan radiasi panonpoé, éta ogé ngajantenkeun sesah pikeun niiskeun permukaan.

Halimun ogé tiasa janten salah sahiji pengendali iklim, sanaos langkung kumat. Mangrupikeun fenomena anu cukup sering di daérah gunung anu luhur, lebak sareng cekungan walungan. Upami aya cukup Uap dina hawa, éta kentel kana halimun. Éta lumangsung khususna énjing-énjing.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, pengendali iklim tiasa langkung atanapi kirang nalika nyarioskeun, tapi sadayana nyumbang gandum keusik anu diperyogikeun.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.