Naha anjeun terang…? Panasaran anu pastina anjeun henteu terang ngeunaan planét urang!

ucing kabuka muka

Tiasa waé sababaraha hal ieu anu bakal kami nyilakakeun anjeun parantos naroskeun ka diri sorangan. Éta hal sapertos ... "Naha taun-taun kitu pas?", "Kumaha sababna Bulan sok diposisikan kitu saé?" Cicih ayana gravitasi ... Kumaha carana urang henteu perhatoskeun bédana? Sadayana ngalirkeun jalanna, tapi éta sapertos janten sisikian keusik sareng ngabandingkeun diri ka gunung, urang moal tiasa ningali saluareunana dina waktosna, parobihan parantos aya.

Kusabab kitu, dinten ieu urang bade masihan koméntar kana sababaraha hal-hal anu anjeun pasti henteu terang perkawis planét urang. Aranjeunna pastina bakal ngajantenkeun anjeun gaduh perasaan kumaha transitory sagalana. Tungtungna, urang aya dina rahmat "hal-hal" anu langkung ageung. Hayu urang mimitian ku daptar!

1. Naha anjeun terang yén gravitasi henteu saragam?

budak luncat

Éta henteu sami naon anu anjeun beuratkeun di Rusia sareng anu anjeun timbang di Spanyol. Sanaos alesanna henteu dipikaterang, anu leres nyaéta beurat awak anjeun tiasa bénten-bénten signifikan pikeun wilayah anu anjeun ayana. Salaku conto, Teluk Hudson di Kanada mangrupikeun salah sahiji daérah dimana kirangna gravitasi. Aya tiori ngeunaan, contona, és disimpen dina handapeun permukaan.

Leres, mungkin aya leuwih ti hiji anu mikirkeun indit-inditan di dinya pikeun ngaraosan upami pangaruh Bulan leres-leres kajantenan, sareng tiasa pencét luncat satengah kumalayang dina hawa. Anjeun tiasa nyimpen éta, sabab kaleresan éta variasi ieu ngan ukur 0,005 kali langkung alit. Tapi upami aya anu kurang karep pikeun diet sakedik, anjeun tiasa teras angkat ka Kanada ningali kumaha beuratna sakedik kirang.

2. Naha anjeun terang yén Bumi henteu bulat pisan?

elopsoid geoid

Upami anjeun salah sahiji jalma anu hiji dinten parantos wani ngagambar éta ku kompas sareng ngajantenkeunana sampurna, anu leres éta henteu sapertos kitu. Bentukna Bumi ellipsoid, tapi katingalina siga geoid. nyaéta kusabab kakuatan gravitasi sareng sentrifugal. Sapertos planét anu sanés. Conto anu saé pikeun ningali ieu ku panon taranjang nyaéta Jupiter, anu mangrupikeun anu paling rata. Mangrupikeun raksasa gas anu muterna gancang pisan.

yen ngajantenkeun kutub langkung rata, sareng janten langkung lega di Ékuador.

3. Naha anjeun terang yén puncak Everest sanés titik anu paling jauh ti tengah planet urang?

gunung chimborazo

Gunung Chimborazo

Luyu sareng hal di luhur, Everest, kalayan 8.848 méter na, mangrupikeun titik paling luhur di luhur permukaan laut. Tapi sanés pangdeukeutna ka luar angkasa. Judul ieu dirojong ku Gunung Chimborazo anu aya di Ékuador. Gunung bitu ieu aya di bagian anu "lega" di planét. Pangukuran GPS dikonfirmasi dina April 2016. Titik pangluhurna ti tengah planét nyaéta 6384,4km dibandingkeun sareng 6382,6km Everest. Ampir 2km langkung.

Sistem GPS gaduh margin error 10cm langkung atanapi kirang. Sareng aya data anu aya hubunganana anu parantos kapendak, sapertos papanggihan taun 2001 yén gunung pangluhurna di Éropa, Mont Blanc, henteu ngukur 4.807 méter tapi 4810,4 méter.

4. Naha anjeun terang yén sakumaha mangtaun taun, dinten-lami beuki lami?

jam bumi

Nalika bumi ngawujud 4.500 milyar taun ka pengker, dinten lumangsung ngan 6 jam. Y. karek 620 juta taun ka pengker, hiji dinten lumangsung sakedik langkung ti 21 satengah jam. Dinten, dinten-dinten terakhir 24 jam rata-rata, dinten ningkat 1,6 milidetik unggal abad. Janten pikeun jalma anu bakal datang, poé bakal beuki lila beuki lila.

Katerangan anu dipendakan ku élmuwan pikeun fénoména ieu aya hubunganana sareng gempa bumi anu ageung sareng tsunami anu dialam planét mangtaun-taun, sareng sakedik-sakedik parantos ngalambatkeun periode rotasi na.

5. Naha anjeun terang yén Bulan misah ti Bumi?

tukang hideung bulan

Unggal taun anu kalangkung, Bulan misahkeun 3,8cm relatif ka Bumi. Aya tiori planét kembar pikeun urang anu disebut Theia, sakitar ukuranana sami sareng Mars. Téori ieu nyarios yén nalika Bumi dibentuk, planét ieu ngadat ka urang. Ti dinya, Bulan bakal ngawangun langkung alit sareng urang langkung ageung.

Naha anjeun kantos perhatoskeun yén orbit Bulan di planét urang aya dina waktosna dina rotasi na? Éta anu ngajantenkeun anjeunna teras-terasan nunjukkeun ka urang "rupa" anu sami.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.