Pampero, Zonda sareng Sudestada

Angin Pampas ngagelebug di Argéntina

Dina jaringan arus hawa di sakumna dunya, aya sababaraha jinis angin anu ngahiliwir langkung lokal sareng teras-terasan atanapi langkung sering, gumantung kana kaayaan lingkungan. Dina hal ieu, sirkulasi angin ngahiliwir di daérah Argentina ditangtukeun ku tekanan rendah atanapi pusat siklonik sareng ku dua antislon atanapi pusat tekanan tinggi. Ieu nyababkeun aya tilu angin lokal anu niup di Argentina: El Pampero, El Zonda sareng La Sudestada. Naha anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis angin ieu?

Sirkulasi angin lokal

angin lokal ti Argentina

Angin lokal Argéntina nuturkeun pola anu didamel ku Atlantik Kidul Anticyclone sareng Pasifik Kidul Anticyclone. Kahiji, ngagaduhan pangaruh anu pangageungna di beulah kalereun Walungan Colorado. Anticyclone ieu nyababkeun angin nyebrang Argentina ti Atlantik Kidul, nyebrang Brasil. Biasana, angin anu ngiringan haneut sareng beueus, anu nyababkeun hujan ageung di belah wétan-kalér nagara sareng turun nalika caket ka pagunungan.

Anticyclone kadua, Pasipik Kidul, dimaksudkeun pikeun mangaruhan daérah Patagonia. Angin ieu ogé sarat ku kalembaban sareng asalna tina Pasipik Kidul. Ieu nyababkeun hujan ageung di Patagonian Andes. Salajengna, angin ieu ngagaduhan pangaruh anu kadua: meta salaku panghalang kondensasi, nyababkeun sesa angin sumping ampir garing ka dataran luhur Patagonia.

Di Argentina aya faktor sapertos lintang, relief sareng sirkulasi angin anu ngiringan dina ciri-ciri ragam iklim. Angin lokal ieu anu mangaruhan kana iklim tina zona béda daérah Argentina. Tilu angin lokal utama anu ngagelebug di Argentina nyaéta Pampero, El Zonda sareng La Sudestada.

The Pampero

angin pampero diwangun ku pusat tekanan anu handap

Asal usul ngaran éta balik deui ka datangna mimiti urang Spanyol anu mimiti ka Río de la Plata, anu katarajang angin kencang ti séktor kidul-kulon anu mawa hawa seger sareng garing. Penjajah kuno niténan parobihan cuaca di daérah ieu béda pisan sareng anu kajantenan di Éropa.

Pampero ngagaduhan asal muasalna ka pusat tekanan rendah anu perenahna di dataran tengah sareng barat laut Argentina. Pusat tekanan anu handap ieu paling kuat di usum panas sareng tiasa narik angin ti anticyclone Pasipik Kidul.

Nalika pusat tekanan rendah dihasilkeun, contona nalika suhu ngahasilkeun seueur hawa naékna jangkungna, massa hawa sakitarna coba ganti tempat anu parantos ditingalkeun ku paling saeutik hawa. Ku alatan éta, sagala angin anu aya di daérah Pasifik Kidul ngalir kana pusat tekanan anu handap.

Sakumaha didadarkeun di sateuacanna, angin anticyclone Pasipik Kidul ieu tiis sareng garing, sabab éta janten panghalang sareng kaleungitan kalembaban. Biasana niup dina dinten usum panas sareng suhu sareng kalembaban naék kusabab datangna angin dagang.

Maka, Pampero maju gancang ngalangkungan La Pampa, ngadegkeun hareupeun badai di zona kontak antara dua massa, kumargi aranjeunna ngagaduhan bénten dina hal kalembaban sareng suhu.

Pampero mangrupikeun jisim anu tiis sareng garing, sedengkeun anu sanésna haneut sareng beueus, asalna tina angin dagang. Kontak ieu antara massa anu garing-garing sareng haneut-lembab nyababkeun badai listrik, hujan ageung, bahkan sering hujan es sareng dibarengan ku turunna suhu anu ngadadak. Nalika payun ngaleungit saatos sababaraha waktos, janten tiis sareng garing deui.

Nalika hawa Pampero kaleungitan kalembaban nalika nyebrang gunung, éta ngan ukur tiis sareng garing, éta disebat Pampero seco. Nalika éta nyababkeun curah hujan di payuneun anu disebut tadi, éta disebut Pampero beueus. Upami angin kidul-kulon henteu ngahasilkeun hujan sareng ngahasilkeun badai di darat, maka disebat Kotor Pampero.

Ramalan Pampero

pusat tekanan handap diwangun ku pampero

Pikeun milarian terang nalika Pampero niup, meteorologis ningali sistem tekanan tinggi anu aya di beulah kidul Brasil. Pusat tekanan tinggi ieu nimbulkeun angin anu ngageleger dina Río de la Plata sareng sakumna kalér sareng tengah nagara. Salaku angin ieu niup suhu sareng kalembaban terus ningkat sareng tekananna tinggi.

Angin tiasa lepas antara dua sareng tilu dinten sabab massa hawa tiis sareng garing anu nempatan sadaya Patagonia ngadeukeutan. Sakali waktos ieu ngalirkeun, tekanan mimiti turun laun, sedengkeun asor sareng suhu ngajaga nilai anu cukup luhur). Dina kaayaan ieu, panurunan tekanan dititénan (dugi ka 1.5 hPcal), sareng ujug-ujug éta dititénan ka arah kidul atanapi ka arah kidul-kulon garis méga poék anu maju nuju Río de Plata. Awan-awan ieu nandaan payuneun belah tiis belah wétan-kalér dina 20-30 knot.

Sudestada

sudestada nyababkeun hujan

Sudestada mangrupikeun salah sahiji jinis angin lokal anu ngageleger di Argentina. Asalna kusabab ayana pusat tekanan rendah di basisir Pampean. Nalika pusat tekanan handap ieu diciptakeun, éta narik sadaya angin anu medar di zona tekanan tinggi di Pasipik Kidul.

Sél ieu dina lintasan na nyebrang Patagonia sareng nalika balik deui ka Atlantik ngasupkeun kalembaban deui, anu dileupaskeun nalika deui asup ka buana. Nalika hujan ieu kajantenan, aranjeunna biasana cahaya awét tilu dugi ka lima dinten. Aranjeunna henteu biasana ngalangkungan hujan girimis dina cara anu teras salami dina jangka waktu anu pondok.

Bulan-bulan di mana jenis angin ieu sering aya di sasih April sareng Oktober.

The Zonda

angin zonda di Argentina

Ieu mangrupikeun angin lokal anu ngageleger nalika di séktor wétan ti gunung La Rioja, San Juan sareng Mendoza, pusat tekanan rendah didamel anu narik angin ti Anticyclone Pasipik Kidul. Operasi na sami sareng Sudestada.

Sakali éta asalna, naék sacara progresif nalika ngahontal bentang gunung sareng suhu na turun. Ieu nyababkeun kondensasi kalembaban, ngawangun awan anu naékna présipitasi dina bentuk hujan sareng salju. Teras, dina kecepatan anu tiasa langkung ti 50 kilométer per jam, angin turun ka handap ka lamping wétan, nyababkeun suhu na ningkat kusabab gesekan molekul hawa ngalawan silih nalika dikomprés nalika usum gugur. Janten anjeunna akhirna ngahontal kaki gunung sakumaha angin garing haneut, kalayan suhu caket 40 ° C

formasi zonda

Sanaos angin ieu rada ngaganggu pikeun penduduk, ngajamin pasokan cai teras-terasan pikeun irigasi sareng kagunaan sanés sapertos suplai.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, Argentina didominasi ku tilu angin lokal, anu ngagaduhan ciri anu ngajantenkeun aranjeunna unik sareng tanggel waler pikeun iklim nagara éta.

Tulisan anu aya hubunganana:
Angin. Naha éta kabentuk, jinis angin khusus sareng kumaha ukuranana

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

3 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Enzo Castro cenahna

    Kuring nyerat ka anjeun sareng tujuan pikeun kéngingkeun inpormasi ngeunaan sumber anu dipénta pikeun ciri angin lokal. Inpormasi ieu bakal digunakeun pikeun ngalaksanakeun proyek panilitian anu bakal dilaksanakeun di Escuela Normal Superior Dr Luis Cèsar Ingold. Ngaharepkeun tulus pikeun réspon anjeun. hatur nuhun

  2.   Jose Lucio Nuñez cenahna

    Angin anu aya dina usum panas urang di Paraná, ER, sigana bakal janten Pampero (sanaos kuring henteu yakin pisan). Arah na ti antara kidul sareng kidul-kulon tiasa cocog pikeun mendesain aerasi alami bumi kalima anu ayana di pinggiran kota. Kalayan kecap séjén, ngamungkinkeun angin ngaliwat ka sakumna bumi pikeun ngabantosan ngirangan sensasi termal di jero rohangan.

  3.   Maximiliano cenahna

    Skéma Zonda salah. Hawa mengembang nalika dipanaskeun sareng dikomprés nalika didinginkan. Dina skéma inpormasi ieu dibalikkeun.