Ötzi, lalaki és

Ötzi lalaki és

Salah sahiji rasa panasaran anu urang mendakan ngeunaan évolusi manusa sareng konservasi na nyaéta Ötzi lalaki és. Éta ngeunaan saurang lalaki anu parantos dilestarikan dina mumia sareng anu pupus di 3255 SM. C sakitar umur 46 taun. Mummy anu ditingali berkat ékspédisi dua gunung Jerman di sateuacan Ötzal. Éta dianggap mummy manusa alam pangkolotna di sadaya Éropa sareng parantos kasohor kusabab nawiskeun langkung jéntré ngeunaan manusa anu aya dina Jaman Tembaga.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, pamanggihan sareng panasaran Ötzi the ice man.

Pamanggihan ngeunaan Ötzi the Iceman

Élmuwan parantos tiasa mendakan sabab musabab mayitna. Ieu mangrupikeun kaayaan anu tiris pisan anu lumangsung sapertos kieu sateuacanna anjeunna sanggup ngalanggengkeun dékomposisi mayit sareng mummify éta. Nalika pendaki gunung mendakan mayit ieu aranjeunna yakin yén éta mayit modéren. Rada langkung umum pikeun mendakan sababaraha mayit gunung sanés anu parantos kajebak di gunung ku tiris anu ekstrim. Nanging, éta pulih ku otoritas Austria sareng kajian ngeunaan kencan aslina tiasa dilakukeun.

Awak Ötzi the Iceman diperiksa sacara éksténsif, sinar-x, diukur sareng tanggal. Éta nyababkeun analisa jaringan panghadéna anu tiasa dilestarikan kalayan lumampah waktos. Eusi organ ogé tiasa dianalisis sareng dianalisis dina mikroskop. Dina mayit éta mungkin mendakan sésa-sésa sari anu aya dina papakéanana ti waktos éta. Hatur nuhun kana panilitian ilmiah ngeunaan sekuen génom éta ngungkabkeun yén ieu Lalaki éta ngagaduhan panon coklat, hiji gugus getih O +, Intoleransi laktosa sareng masalah kardiovaskular.

Perkiraan anu parantos dipasihkeun ngeunaan morfologi awak Ötzi iceman nyaéta jangkungna sakitar 159 séntiméter jangkung, beuratna 50 kilo, umurna 46 taun. Hatur nuhun kana sadaya panilitian sareng téknologi modéren, kauninga yén lalaki ieu kaserang panyakit rematik, rongga, parasit peujit sareng panyakit Lyme. Sakumaha anjeun tiasa tingali, berkat kamajuan ilmiah, inpormasi ageung tiasa didapet tina mayit, sanaos bakal lami sapertos ieu.

Inpormasi anu tiasa dipimilik tina sari anu aya dina baju na nyaéta tanduk hideung. Kopi hideung mangrupikeun tangkal anu mekar di Pegunungan Alpen ti bulan Maret dugi ka Juni sareng nunjukkeun éta Ötzi the Iceman pupus nalika usum semi sareng usum panas mimiti.

Analisis ilmiah

Studi ngeunaan Ötzi the Iceman

Élmuwan nyiapkeun sababaraha nganalisa anu jero pikeun mendakan seueur inpormasi sabisa ngeunaan Ötzi the Iceman. Analisis séréal sari, lebu sareng komposisi isotopik tina enamel huntu nunjukkeun yén anjeunna nyéépkeun waktos alitna caket kota Velturno ayeuna.

Dina nganalisis peujit dimungkinkeun pikeun nunjukkeun yén aya dua tuangeun anyar. Salah sahiji tuangeun ieu caket kana 8 sateuacan pupusna. Salah sahiji tuangeun diwangun ku daging chamois, daging kijang beureum, sareng langkung seueur didahar sareng séréal. Séréal ieu sigana dedak olahan tina einkorn dibudidayakan sareng yén éta pasti dikonsumsi dina bentuk roti. Dina peujit ogé dimungkinkeun pikeun mendakan sababaraha siki blackthorn anu plum alit tina tangkal blackthorn sareng sababaraha akar.

Kalayan sari anu tepung munggaran kapendak, dimungkinkeun pikeun nunjukkeun yén éta dikonsumsi di leuweung konifer sedeng-jangkungna. Pollens séjén nunjukkeun ayana gandum sareng kacang-kacangan anu tiasa dipanén ngalangkungan kebon domestik. Ku analisa langkung seueur jumlah sari anu dipendakan, dimungkinkeun pikeun mendakan séréal sari tina tanduk. Éta tiasa dipendakan dina kaayaan anu sampurna sareng aranjeunna ngagaduhan sél utuh di jero. Ieu nunjukkeun yén éta mangrupikeun sari anu seger sareng anu énggal dina impregnated dina waktos maotna Ötzi tibatan Iceman.

Perhatoskeun yén panén dina usum panas akhir sareng citakan dina usum gugur kedah disimpen ti taun payun. Seueur jaringan mummyna rusak ku suhu sareng parobihan akibat tina angkutan awak. Masalah-masalah ieu ngajantenkeun analisis salajengna sesah sareng ngajantenkeun mustahil ngartos jaringan ieu. Seueur inpormasi anu tiasa dicandak tina mumia salami kaayaan konservasi na saé pisan. Parobihan anu sakedik dina kaayaan suhu atanapi lingkungan tiasa nguraikeun jaringan kana tingkat luhur anu teu tiasa dicirikeun.

Ötzi lalaki és sareng tindakan pangénggalna

Hatur nuhun kana pamendak zat anu aya dina mayit, dimungkinkeun pikeun terang tindakan pamungkas Ötzi iceman sateuacan anjeunna pupus. Tina naon anu katingali, lalaki ieu nyobian nyageurkeun hal-hal sapertos potongan anu aya dina pananganna nganggo lumut. Ieu tiasa diverifikasi kalayan sésa-sésa anu aya dina awak. Jalma ieu panginten parantos terang ngeunaan sipat pembekuan tina lumut bog anu tangtu sareng dilarapkeun kana tatu. Kamungkinan, saatos nyeupan tuangeun anu parantos kami sebatkeun sateuacana, bagian tina lukut éta ngahontal sistem pencernaan. Sadaya ieu tiasa janten elemen penting anu diperhatoskeun sabab penting pisan yén lalaki ieu ngagaduhan élmu dasar ngeunaan sipat pepelakan di sakurilingna.

Éta ogé kapendak 68 tato dina pigeulang kénca, 2 dina tonggong handap, 5 dina suku katuhu sareng dua dina suku kénca. Éta mangrupikeun kelompok alit tina garis paralel anu henteu ngawangun pola anu tiasa dikenal. Kanggo terang yén Ötzi lalaki és kaserang rematik di daérah ieu, sinar-X kedah dianggo. Parantos spekulasi yén tato tiasa janten fungsi penyembuhan magis waktos éta. Ieu mangrupikeun jenis akupungtur ayeuna.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Ötzi the ice man.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.