Ningkatna émisi CO2 bakal ngaleuleuskeun muson Amérika Kalér

Bentang hujan

Urang hirup di dunya dimana, sanaos sigana luar biasa pikeun urang, naon anu kajantenan di dieu tiasa aya akibat di bagian sanés dunya. Sajauh cuaca anu bersangkutan, urang parantos nyarios dina a artikel yén sajumlah ageung cai anu dihasilkeun ku leuweung hujan ngatur suhu di panjuru dunya.

Ayeuna, panilitian anu diterbitkeun dina jurnal Nature Climate Change, parantos mendakan yén, ku neraskeun ngaluarkeun karbon dioksida kana atmosfir, muson Amérika Kalér tiasa ngaleuleuskeun. Upami éta kajantenan, balukarna tiasa dramatis.

Naon muson?

Méga hujan

Kanggo ngartos kaseriusan masalahna, urang bade ngajelaskeun naon ari monsun. Muson mangrupikeun angin musiman anu dihasilkeun ku perpindahan sabuk hujan tropis, anu osilasi ti belah kalér Tropic of Cancer ka kidul Tropic of Capricorn dina sataun. Sabuk ieu mawa hujan di beulahan bumi beulah kidul ti bulan Oktober dugi ka Maret, sareng di beulahan bumi kalér ti April dugi ka Séptémber.

Sedengkeun dina hiji bagéan hujan ageung, janten banjir parah, di sisi anu sanésna, sabalikna, usum halodo ngalaman.

Kumaha cara ngahasilkeunana?

Méga ngalangkungan sagara

Éta disababkeun kusabab bumi janten tiis sareng panas langkung gancang tibatan cai. Aya muson usum panas, sareng muson usum gugur. Kahiji dibentuk kusabab kanyataan yén bumi ngahontal suhu langkung luhur dibanding sagara, sahingga hawa naék kana atmosfir nyababkeun badai atanapi daerah tekanan rendah. Angin ngagelebug ti daérah anu tekanan tinggi dugi ka daérah anu tekanan handap pikeun nyobaan sami-sami duanana tekanan, sahingga nyababkeun angin anu kuat anu tiup ti laut. Tungtungna, hujan lumangsung kusabab élégasi sareng hawa tiis di gunung.

Nalika usum gugur sareng usum salju darat langkung gancang, tapi sagara langkung lami pikeun ngalakukeunana, janten suhu tetep luhur. Ku alatan éta, hawa naék nyababkeun daérah tekanan handap dina sagara, sareng angin ngagelebug ti darat ka sagara. Kusabab bédana suhu antara hiji sareng anu sanésna kirang pisan tibatan usum panas, angin anu ngagelebug ti antislon sareng badai henteu teras-terasan.

Naha monsun Amérika Kalér tiasa lemah?

Karbon dioksida

Monsoons peka pisan kana gas rumah kaca, sabab para élmuwan panulis tina diajar Salvatore Pascale, William R. Boos sareng timna. Ngagunakeun modél iklim global, aranjeunna parantos mendakan éta Upami émisi karbon dioksida dua kali, muson Amérika Kalér bakal lemah, khususna di belah kidul Amérika Serikat. Kunaon

Késtabilan atmosfir sareng, janten, konveksi lemah anu disababkeun ku pemanasan seragam permukaan laut sigana janten panyabab réduksi présipitasi.

Jadina, Ukuran adaptasi kedah dilaksanakeun sareng, anu paling penting, langkung saé nganggo sumber cai.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.