Naon anu dilakukeun parobihan iklim di laut urang?

parobihan iklim mangaruhan laut

Sakumaha urang parantos nyarioskeun dina kasempetan anu sanés, parobihan iklim mangaruhan unggal penjuru planét. Sareng tangtosna, éta moal kirang di sagara sareng sagara. Épék dahsyat na ngarobih kaayaan hirup di sadaya lautan planét.

Kanggo ayeuna, pangaruh anu ngajantenkeun pang robahan dina kaayaan hirup di laut nyaéta kanaékan suhu di cai permukaan. Naon anu dilakukeun parobihan iklim di laut urang?

Kanaékan suhu laut

suhu laut naék

Suhu cai permukaan ningkat sareng, fitoplankton, anu jadi dadasar pikeun sadaya kadaharan pikeun ranté tuangeun di laut, teras ngirangan. Fénoména meteorologi sareng parobihan suhu nyababkeun parobihan arus laut.

Kumaha parobihan arus laut mangaruhan spésiés? Basajan pisan, fitoplankton diwangun ku pepelakan mikroskopis anu mekar sareng aya dina cai. Nalika arus sareng pola sirkulasi na robih, tuangeun seueur spésiés anu ngadukungna robih lokasi. Ku cara kieu, aranjeunna maksa spésiésna ngalih sareng ngarobih habitatna, ngagaduhan résiko nyanghareupan jinis prédator anu langkung ngabahayakeun anu sanés sareng maksa nyalira adaptasi sareng kaayaan énggal.

Sadaya ieu nyababkeun langkung négatip pangaruh kana ékosistem laut sareng ngirangan kamungkinan salamet seueur spésiés.

Panilitian ngeunaan perubahan iklim di laut

fotosintésis di laut sareng sagara beuki turun kumargi perubahan iklim

Panilitian parantos ngaidentifikasi genep daérah utama planét anu kedah dijaga upami kahirupan tetep aya di laut. Panilitian dilakukeun ku panaliti Australia, Selandia Anyar sareng Spanyol. Dina raraga nalungtik ciri-ciri ékosistem sareng kumaha parobihan iklim mangaruhan aranjeunna, aranjeunna parantos ngagunakeun data tina konstelasi satelit anu dikumpulkeun dina 30 taun ka pengker pikeun milarian terang kumaha parobihan iklim mangaruhan laut ti sakumna planét.

Hatur nuhun kana kamekaran téknologi, dimungkinkeun pikeun kéngingkeun gambar kumaha parobihan iklim mangaruhan laut di sakumna dunya dina resolusi grafik henteu kahontal dugi ka ayeuna. Sanaos fisika dasar nyarios yén kaayaan dina medium cair tungtungna sami dina unggal tempat, dina lega sagara hal-hal henteu sapertos kitu. Kusabab kitu, pemanasan global henteu sami dina sadaya perairan sareng éta sanés ngan ukur soal lintang.

Pangaruh perubahan iklim di laut

cair nyababkeun parobihan arus laut

Pangaruh anu disababkeun ku perubahan iklim di laut, atanapi sahenteuna anu paling kasohor sareng saharita, nyaéta:

  • Ngahanas cai permukaan
  • Turunna produksi klorofil dina pepelakan
  • Parobihan pola arus laut

Panilitian parantos diterbitkeun dina kamajuan elmu, sareng nunjukkeun dua tren anu bertentangan. Disisi lain, pemanasan cai permukaan henteu liren ningkatna ti saprak 80-an abad ka tukang. Di sisi anu sanésna, konsentrasi klorofil per méter kubik henteu lirén turun ti saprak éta. Pagaweanana ogé parantos ngukur variabel katilu: arus laut, anu tanggung jawab nyebarkeun panas di seluruh planét sareng, ditéang sareng gerakan atmosfir, ogé cuaca meteorologi. Sanaos aya heterogénitas anu hébat, sacara umum walungan laut ieu laun.

Ngagabungkeun sadaya faktor ieu nyaéta kumaha élmuwan parantos tiasa nangtoskeun di unggal daérah sareng tiasa ngukur dampak parobihan iklim dina skala régional sareng lokal. Daérah kutub nyaéta anu ngalaman paningkatan suhu cai anu langkung ageung sareng éta dimana, nalika cai tawar tina lebur janten tindakan, éta ngahancurkeun arus laut. Dina hal kaanekaragaman hayati, boh Atlantik Kalér boh sisi Pasifik kalér ngalaman pemanasan anu pangaruhna kana kaanekaragaman hayati laut masih teu acan ditangtoskeun.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, parobihan iklim mangaruhan sakumna pelosok planét sareng langkung seueur diajar, langkung seueur kasadaran yén épék na nyata sareng aranjeunna henteu liren ningkat.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Maria de los Angeles Quesada Rivera cenahna

    Ngareuwaskeun naon anu lumangsung nepi ka akhir dunya ku seueur panyerang lingkungan