Neanderthal

lalaki neanderthal

El Neanderthal dipikanyaho ku ngaran ilmiah tina homo neanderthalensis Mangrupikeun hominid anu dikembangkeun utamina di Éropa ti sakitar 230.000 taun ka pengker dugi ka 28.000 taun ka pengker. Éta dipikaterang ku nami Neanderthal sareng teu sapertos spésiés séjén tina genus Homo éta parantos ngembangkeun sacara éksklusif sareng parantos cicing di buana Éropa.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan Neanderthal sareng ciri-cirina.

Asalna Neanderthal

neanderthal

Asalna éksklusif Éropa anu bukti parantos dipendakan nunjukkeun yén éta katurunan ti Homo heidelbergensis, anu sumping ka Éropa ti Afrika nalika Pleistosen Tengah. Aya sababaraha dekade yén anjeunna ngagaduhan hubungan, anu sanaos henteu jelas teuing, sareng Homo sapiens dina kontéks evolusi manusa. Aya seueur analisis deposit anu parantos dipendakan sareng aya mamang. Hal anu paling normal nyaéta aranjeunna dua spésiés anu sanés, sanaos sami sareng genus anu sami, hirup babarengan salami periode anu sami.

Sareng ieu spésiés ieu manusa ngagaduhan bénten-anatomis sareng Homo sapiens. Kapasitas uteuk ageung, bahkan langkung ageung tibatan manusa modéren. Ieu salah sahiji alesan naha aya mamang ngeunaan panyababna punah di kalangan ahli. Téori anu paling kawéntar nyaéta tiori anu ngungkabkeun yén aranjeunna kawalahan ku jumlah Homo sapiens éta asalna ti Afrika. Kami terang yén buana ieu mangrupikeun buaian kamanusaan sabab éta spésiés kami anu mecenghul di buana ieu. Saprak harita, karuhun manusa ngalegaan ka sésana planét datang pikeun ngadominasi lengkep. Aranjeunna henteu nyalira dina prosés épolusi.

Ku cara kieu, di Éropa spésiés manusa anu kagolong kana genus anu sami tiasa timbul. Neanderthal ngagaduhan kamampuan pikeun janten spésiésna dominan. Spésiés anu turunna kedah ngarobih habitatna nalika prosés glasiasi. Hal ieu ngajantenkeun aranjeunna kedah hijrah ka kidul kusabab kaayaan lingkungan anu parah pisan. Mangabad-abad aya sababaraha kaayaan isolasi anu nyababkeun kabutuhan adaptasi sareng mekar dina hominid.

Saatos jaman és réngsé, aranjeunna mimiti mirip Neanderthals. Ieu di dieu dimana aranjeunna bakal angkat tina janten spésiés anu sanés sareng anu sanés. Lahir teh Homo neanderthalensis.

Pendakan penduduk

neanderthals

Sanaos ayana panjang, éta henteu kantos gaduh penduduk ageung. Diperkirakeun yén salami 200.000 yén éta hirup di planét, éta henteu ngaleuwihan populasi 7.000 individu. Ieu mangrupikeun penduduk anu alit pisan, kumargi ayeuna kota alit wae gaduh seueur deui padumuk. Momen dimana spésiés ieu ngalaman kamahéran na lumangsung sakitar 100.000 taun ka pengker. Alat-alat anu dipendakan ngamungkinkeun para élmuwan negeskeun yén aranjeunna ngagaduhan kapasitas pangwangunan méntal anu cukup luhur.

Sanaos aranjeunna gaduh sababaraha populasi, dimungkinkeun pikeun mendakan fosil anu sumebar pisan anu ngabuktikeun yén aranjeunna sumebar ka sakumna penjuru buana Éropa. Sababaraha ahli mikir yén aranjeunna tiasa dugi ka Asia tengah. Hubungan antara Neanderthal sareng Homo sapiens kadang-kadang éta bertentangan sareng gagasan épolusi linier. Kanyataanna rada béda. Spésiés manusa tacan ngembangkeun sareng mekar sacara linier.

Rupa-rupa spésiés tina genus ieu parantos ngabagi planét dina daérah anu béda sareng parantos cicing di sababaraha daérah. Neanderthal cicing di Éropa, urang Sapién di Afrika sareng spésiés sanés sapertos Homo erectus ngahontal Wétan.

Téhnik panalungtikan anu parantos dianggo pikeun diajar langkung seueur ngeunaan spésiés ieu ngabantosan pisan kumaha ngungkabkeun kumaha munculna manusa. Éta téhnik analisis DNA. Perlu dipikanyaho yén Sapiens sareng Neanderthals hirup babarengan di Éropa nalika Sapiens angkat ti Afrika. Tapi sakedik anu dipikanyaho ngeunaan hirup babarenganna. Kami terang tina panilitian anu diterbitkeun dina génom Neanderthal éta manusa ayeuna masih gaduh ampir 3% DNA sareng Neanderthal. Ieu ngandung harti yén aya pasangan antara dua spésiés, sanaos dina cara anu khusus.

Punah Neanderthal

kamekaran manusa

Palang antara dua spésiés mimiti langkung lami tibatan panginten anu sateuacanna. Individu tina dua spésiés aya di tempat anu sami kirang langkung 100.000 taun ka pengker. Pupusna Neanderthals masih diperdebatkeun ku sababaraha kalangan ilmiah. Aya sababaraha tiori, tapi teu aya anu tiasa ditetepkeun sakumaha leresna. Data anyar parantos muncul anu sigana ngalangkungan momen anu pasti tina leungitna spésiés ieu.

Diperkirakeun yén aranjeunna mimiti ngaleungit nalika Éropa mimiti tiis teuing, nyababkeun turunna sumber daya alam. Sedengkeun pikeun alesan ngaleungitna, aya sababaraha ahli anu nunjukkeun yén éta tiasa mangrupikeun parobihan iklim anu parantos kami sebatkeun. Aya ahli sanés anu nyarios yén alesan pikeun leungitna Neanderthal panginten janten sabab datangna Homo sapiens. Téori ieu henteu pati diadegkeun sabab urang parantos ningali aya palang antara aranjeunna.

Ku alatan éta, hipotesis paling valid anu pangpayunna anu nyoba ditetepkeun nyaéta jumlah individu urang Sapiens janten 10 langkung luhur tibatan Neanderthal. Ieu disababkeun gelut pikeun sumber daya alam sareng sababaraha panyakit mangaruhan Neanderthal sareng sanés Sapiens. Pikeun ieu kami nambihan pameuntasan antara duanana spésiés anu nyababkeun leungitna anu sateuacanna.

Sababaraha panasaran

Diantara fosil anu parantos dipendakan tina Neanderthals, kami mendakan sababaraha diantarana anu nyayogikeun inpormasi anu cekap pikeun terang ciri fisikna. Aranjeunna diadaptasi kana tiis kumargi aranjeunna kedah salamet di lingkungan anu dicirian ku jaman és terakhir. Ieu nyababkeun aranjeunna kedah adaptasi sareng cuaca anu langkung tiis pikeun salamet. Diantara adaptasi ieu kami mendakan langkung lami sareng pondok. Irung ogé langkung lega janten tiasa néwak bau dina jarak anu langkung ageung.

Aranjeunna henteu menonjol pikeun jangkungna saprak éta jangkungna rata-rata 1.65 méter.

Kuring miharep éta kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Neanderthal sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.