Naon usum salju nuklir?

Kutipan tina pilem «The Road»

Urang panginten parantos nyebatkeun istilah "usum nuklir" dina sababaraha waktos, salaku akibat tina sababaraha kajadian serius atanapi fenomena meteorologi. Salaku conto, naon anu diantisipasi kajadian upami Campi Flegrei supervolcano. Pendinginan dadakan ieu yén planét bakal sangsara bakal aya kasaruaan hébat sareng usum nuklir. Tapi naon benerna?

Jenis usum salju ieu mangrupikeun konsép anu ngalangkungan periode iklim anu dihasilkeun anu bakal tetep saatos perang nuklir. Akibatna bakal dramatis pisan janten fenomena anu disebat "bottleneck" bakal timbul. Sacara kasar, éta mangrupikeun leungit gancang tina bagian total atanapi parsial hiji spésiés atanapi populasi. Kajadian ieu ngahasilkeun naon anu disebut "drift genetik" anu ogé, sacara kontra, ngadorong épolusi spésiés. Mangrupikeun hasil salaku réaksi ranté anu teu aya spésiés anu bakal disalametkeun, sareng anu ngalangkungan manusa bahkan kedah ngalaman riwayatna.

Akibat tina usum nuklir

Pangaruh perang nuklir

Pondokna, usum nuklir mangrupikeun fenomena iklim akibat tina pamakean bom nuklir sacara teu pilih kasih. Pendinginan global éta bakal datangna ti anu gedé pisan awan debu anu bakal naék kana stratosfer. Daérah ieu, jangkungna antara 10 sareng 50 km jangkungna, bakal ngeusian ku bahan anu bakal nyegah jalanna cahya panonpoé. Henteu ngan ukur dina perang sareng bom atom, éta ogé yén supervolcano ogé bakal gaduh pangaruh anu sami kusabab kolom-kolom bahan anu ageung dipancarkeun nuju ka luhurna.

Beda sareng usum salju biasa anu urang tiasa terang, ieu bakal nyababkeun ngirangan asupna sinar matahari. Pikeun mahluk hirup anu ngalaksanakeun fotosintésis, éta hartosna maot total atanapi parsial spésiésna. Hal séjén anu teu tiasa diantisipasi nyaéta, sanaos dipikanyaho yén pangaruhna bakal ngancurkeun, awan lebu tiasa tetep di surga salami mangbulan-bulan. Sabaraha deui, langkung ruksakna ékosistem. Tina maot pepelakan, éta bakal datang saatos dirina, gelombang punah nuturkeun ranté dahareun. Saatos pepelakan, hérbivora bakal sumping, sareng saatos éta karnivora. Tiasa waé gumantung kana gedéna sareng daérahna, hawa anu teu tiasa dirénghap éta nyalira nyababkeun sato maot langsung di daérah. Numutkeun kana sababaraha tiori, fenomena ieu ogé parantos dijelaskeun salaku panjelasan ngeunaan punah dinosaurus ku meteorit anu nyababkeun pangaruh anu sami.

Kumaha cara bottleneck a?

bottleneck biologi

"Botol" mangrupikeun istilah anu dianggo dina biologi pikeun ngarujuk jaman baheula dimana, tina sababaraha kajadian, populasi spésiés parantos seueur dikirangan bahkan dugi ka punah. Alesanna condong ampir sok dibarengan ku bencana anu hébat. Janten nalika sateuacan urang ngagaduhan jumlah penduduk anu ageung kalayan variabilitas genetik anu hébat, ayeuna éta leutik sareng saeutik variabilitasna.

Sadaya ieu nyababkeun pangirangan yén variabilitas pangleutikna ngabalukarkeun a drift genetik, kusabab spéksi sareng evolusi adaptif. Dina masing-masing jaman anu kacatet, parantos kitu. Anu salamet tina bencana ieu, sapertos usum salju nuklir, ngagancangkeun drift genetikna sareng evolusi, sahingga ngahasilkeun jinis spésiés anyar. Kaseueuran (atanapi paling kuat) sipat genetik condong stabil sareng teraskeun, sareng anu paling lemah atanapi minoritas janten punah.

Iraha manusa ngalaman éta?

75.000 taun ka pengker. Katelah musibah Toba, supervolcano ieu anu dipendakan di Indonésia bitu. Ayeuna janten danau kusabab kawah ageung. Diperkirakeun yén spésiés manusa diréduksi janten sababaraha rébu urang. Salaku tambahan, panurunan variabel spésiés sanésna dina waktos anu sami.

Sanaos urang parantos nyarioskeun tentang gunungapi, kusabab hubunganana sareng usum tiris nuklir, bottleneck beda pisan. Nyaéta, aranjeunna henteu ngan ukur tiasa mimitian ti épék iklim, tapi kana bala atanapi epidemi. Salaku conto, bala hideung anu hirup di Éropa Tengah. Atanapi langkung, sapertos bitu, langkung seueur kalaparan sareng panyakit sapertos kajadian di Islandia di ku letusan Danau di 1783.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.