Naon palung

naon palung

Dina sababaraha sistim meteorologi frontal anu ngumbara di luhurna, garis tiasa ditingali dina peta anu tétéla henteu pati dipikaharti ku masarakat umum. Jinis-jinis garis ieu kadang dianggo kaleuleuwihan pikeun ngajelaskeun lapangan hujan sareng tekanan anu diprediksi dina permukaan bumi. Jalur ieu katelah palung. Kaseueuran jalma henteu terang naon palung sareng naon éta ngagambarkeun.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan palung, ciri sareng jinis na.

Naon palung

naon palung dina meteorologi

Aya definisi anu béda dina literatur ilmiah ngeunaan naon anu disebut palung. Urang tiasa nyarios éta éta mangrupikeun daérah anu manjang tina tekanan relatif handap dina permukaan atanapi dina tingkat luhur. Éta henteu umum dikaitkeun sareng sirkulasi anu ditutup, sahingga dianggo ngabédakeunana tina low low. Sabalikna nyaeta dorsal. Definisi ieu langkung mirip sareng konsep palung anu dinamis atanapi barometrik. Dina kasus ieu, cukup pikeun milarian minimum tekanan atmosfir permukaan atanapi jangkungna dimana isolineas déprési henteu caket ngagambar palung.

Babarengan sareng palung konvensional, konsép cai tibalik muncul. Éta nyaéta anu isobar, anu garis-garis tekanan anu sami, aranjeunna nampilkeun orientasi anu béda tibatan kéju normal anu aya hubunganana sareng déprési utama. Palung anu dibalikkeun tiasa nyarios manjangan kalér ti handapeun déprési.

Konsep palung aya hubunganana sareng tekanan atmosfir, suhu atanapi lapangan angin tapi henteu pernah kana curah hujan atanapi meteorologi dina waktos éta.

Jinis palung

hujan ageung

Hayu urang tingali naon jinis palung utama anu aya:

  • Palung barometric. Patalina sareng daérah anu caket dina tingkat anu sami, daérah atmosfir kalayan tekanan hawa anu langkung handap. Éta diwakilan ku isobars atanapi sistem isobars ampir sajajar sareng sakitar bentuk V dina tabel meteorologi, sareng titik cekungan na kana tekanan anu handap.
  • Palung dinamis. Déprési ngabentuk di tukangeun bentang gunung anu ngalir sacara vertikal atanapi ampir nangtung dina angin. Salaku conto, ieu kajadian nalika angin kulon minuhan ranté rupa bumi ti kalér ka kidul.
  • Disiram dina angin wétan. Zona tekanan rendah di zona angin perdagangan, umumna jejeg sareng arus angin sareng ngalih ti wétan ka kulon.
  • Disiram dina angin kulon. Disiram ku angin kulon di tengah lintang, umumna ngalih ka wétan. Sambungan palung ieu dina angin wétan lintang lintang handap pakait sareng angin kulon na jangkungna, di luhur angin wétan lapisan handap.
  • Palung tiis. Palung tekanan udara anu suhu na langkung handap dibanding daérah anu caket.
  • Palung polar. Disiram dina zona kulon circumpolar cukup lega pikeun ngahontal daérah tropis luhurna. Permukaan aya hubunganana sareng lebak tekanan rendah dina angin tropis wétan, tapi angin kulon mecenghul di luhur sedeng. Umumna ngalih ti kulon ka wétan sareng dipirig ku panutup awan anu seueur di sadaya tingkatan. Klaster padet sareng cumulonimbus condong muncul dina sareng caket garis lebak. Hurricanes Juni sareng Oktober di Karibia kulon sering kabentuk di lebak kutub.

Urang tiasa neraskeun ningali sareng nganalisis glosarium tanpa ngagambar kasimpulan anu mantep. Dina sadaya definisi rujukan, istilah spatial atanapi temporal anu ngahubungkeun ayana lebak sareng struktur spasial sareng temporal alit henteu muncul, sanaos ieu sacara implisit dianggap: lebak mangrupikeun struktur subtemporal, anu dina prinsipna henteu nunjukkeun permukaan waktos. Pikeun ngartos naon anu dimaksud déprési, urang bakal ngabahas sababaraha rangkay awal.

Sistem payun

Fronts jelas jelas diskontinuitas spasial sareng temporal antara massa hawa anu lumangsung dina lintang tengah sareng aya hubunganana sareng ribut extratropical. Kasarna, dimensi spasial bujur na sareng siklus hirup na ngajantenkeun ragrag dina skala anu disebut meteorologis. Répréséntasi grapik na kawéntar sareng gampang dikenalkeun.

Kami gaduh payun anu ditetepkeun sacara jelas, nyaéta teu aya hubungan antara dua massa hawa anu ngagaduhan ciri meteorologis anu béda dina hal suhu, kalembaban, angin, jst. Hareup anu paling umum dina tingkat meteorologis dimimitian ngagaduhan struktur tilu diménsi, janten diskontinuitas ngahontal tingkat sedeng, contona dugi ka 700-500 hPa. Fronts klasik (fronts tiis, fronts haneut, sareng front occlusive) henteu langkung ti mékanisme anu atmosfir ngadistribusikaeun gradién nangtung sareng horisontal suhu sareng kalembaban antara lintang tropis haneut sareng subtropis sareng lintang kutub tiis. Éta aya hubunganana sareng badai extratropical atanapi siklon sareng ngagaduhan dimensi iklim. Hareupna aya hubunganana sareng parobahan iklim anu ciri.

Upami sistem payun henteu aya réfléksi dina permukaan, payun payun jangkung. Dina sababaraha kasus, struktur positip ieu ngagaduhan simbol hareupna nyalira, sanaos sababaraha ngagambar aranjeunna salaku palung.

Palung sareng garis ketidakstabilan atmosfir

Dina kaayaan anu tangtu, palung digambar salaku unsur anu aya hubunganana sareng struktur présipitasi non-frontal bulan anu paling panas, anu dasarna diwangun ku foci konvektif anu mekar siang wengi. Déprési hipotésis ieu anu digambar dina peta cuaca dimaksudkeun pikeun ngadukung lapangan awan, hususna lapangan hujan anu diprediksi atanapi dianalisis, anu sering diinterpretasi salaku garis parobahan meteorologi atanapi buruk kusabab konveksi. Intina nyaéta, sakapeung garis henteu stabil ieu dirojong ku dips anu sangat dinamis sareng termal sareng puncak suhu tingkat handap, anu sadayana tiasa nyiptakeun lingkungan anu kondusif pikeun konveksi. Dina pengertian ieu, déprési sering ditarik di tukangeun garis panutup hujan / awan, anu aya hubunganana sareng perubahan iklim anu aya hubunganana sareng konveksi sareng badai.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan palung naon sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.