naon muara

bagian walungan

Di lingkungan darat aya rupa-rupa ékosistem anu nyampur cai tawar anu asalna ti walungan jeung cai asin anu asalna ti laut. Ékosistem ieu katelah muara. Sanajan kitu, loba jalma teu nyaho naon muara. Éta ékosistem campuran anu tanggung jawab pikeun nyampur pita cai tina walungan sareng laut. Awak cai ieu dikurilingan ku daérah darat anu ngabentuk basisir sareng kabuka ka laut.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan Anjeun naon kamar locker, ciri na pentingna.

naon muara

naon muara

Estuaries mangrupa ékosistem jeung pangungsian pikeun loba spésiés tutuwuhan jeung sasatoan. Organisme ieu gumantung kana ékosistem ieu pikeun salamet, tuang sareng baranahan. Rupa-rupa muara digolongkeun dumasar kana daérah aliran cai. Cai ieu dugi ka sagara, teluk, teluk, laguna, kebon atanapi kanal. Estuaries nyampur cai tawar tina terusan jeung cai asin ti laut. Konflik ieu cai tina salinitas béda ngakibatkeun turbidity tinggi.

Kiwari muara dipaké salaku wewengkon kadang dipaké pikeun tujuan rekreasi, wisata jeung ilmiah. Salah sahiji ciri utamina nyaéta yén éta mangrupikeun salah sahiji ékosistem anu paling produktif di sakumna pangeusina. Di dieu loba zat organik dihasilkeun tina gizi taneuh dibawa ku walungan jeung, di sisi séjén, ti gizi dibawa ku sagara.

Salaku sistem semi-tutup, nyaéta bursa bahan ti sababaraha ékosistem tatangga. Sacara umum, aranjeunna mangrupikeun daérah anu deet pisan, anu hartosna cahaya tiasa gampang nembus cai. Kusabab kaayaan lingkungan ieu, laju fotosintésis di muara rada luhur. Sadaya ieu nyumbang kana produksi primér anu saé. Ogé kudu inget yén loba spésiés konsumsi manusa hirup di muara, kayaning crustacea, moluska jeung lauk tangtu.

Salah sahiji kamampuan muara nyaéta pikeun nahan cai anu ageung sareng nyegah banjir. Éta ogé ngabantosan nyegah karusakan garis pantai nalika badai. Ku alatan éta, maranéhna ogé pohara penting dina manajemen populasi. Dina sababaraha kasus, aliran walungan mawa leuwih cai, ngabalukarkeun sédimén jeung polutan diganti. Hatur nuhun kana arus anu langkung kuat ieu, cai tetep beresih.

Kumaha aranjeunna dibentuk

naon muara jeung ciri

Estuaries campur jeung cai tawar pikeun ngabentuk muara salaku cai laut ngalir tina cai laut nalika pasang tinggi. Lajeng, dina air surut, cai tawar ngocor ka sagara. Ieu ngakibatkeun rawa badag di wewengkon.

Estuaries diwangun ku campuran cai tawar jeung uyah ngabentuk ékosistem béda, dimana spésiés tutuwuhan jeung sasatoan endemik wewengkon ieu datangna babarengan. Estuaries mangrupakeun zona transisi dimana awak cai papanggih batur deukeut sagara. Aranjeunna biasana cai haneut sareng ékosistem spésifik sorangan.

Rawa mindeng ngabentuk, tapi Di wewengkon tropis urang ogé bisa manggihan mangrove, nu leuwih rawa-rawa. Aranjeunna gaduh ékosistem anu rupa-rupa. Urang bisa manggihan leuwih atawa kurang muara jero, jeung wewengkon marshy atawa taringgul.

Faunana rupa-rupa, sarta tempat-tempat ieu nyumbangkeun zat organik pisan ka planét anu ukuranana sabanding jeung leuweung atawa jukut. Habitat satwa anu penting pisan kabentuk di daérah ieu, sareng Éta ogé fungsina salaku filtration cai.

Ékonomi seueur daérah basisir museur di sekitar muara kusabab populasi lauk, kerang, atanapi ganggang anu beunghar. Éta tempat populér pikeun pariwisata, ningali manuk pisan umum di wewengkon ieu, sarta aranjeunna tempat dedicated ka pangaweruh ilmiah jeung atikan.

tipe muara

Aya sababaraha jinis estuari gumantung kana sababaraha ciri utama. Unggal jenis muara ditangtukeun ku hubungan antara jumlah cai dina walungan salila pasang jeung jumlah cai pasang sorangan. Ti dieu urang tiasa mendakan sababaraha jinis muara:

  • Muara Uyah: Éta kabentuk nalika aya langkung seueur cai di walungan tibatan di laut. Ku cara kieu urang gaduh campuran sareng lapisan transisi ipis antara cai walungan di luhur sareng ngaganjel pasang di handap.
  • Estuari anu stratifikasi luhur: Dina jenis muara ieu, jumlah cai tawar anu asup langkung ageung tibatan cai laut, tapi henteu saloba. Kaayaan ieu nyababkeun campuran cai antara awak cai anu béda-béda ahirna ngabentuk lapisan luhur anu langkung asin nalika gelombang mawa cai laut ka permukaan. Nalika dua cai nyampur, aranjeunna ngabentuk lapisan.
  • Muara stratified enteng: Muara dimana volume cai walungan leuwih leutik batan cai laut. Dibandingkeun duanana, salinitas cai di dieu geus robah drastis. Dina lapisan luhur, salinitas robah, kitu ogé lapisan handap. Ieu alatan arus kacida gancangna.
  • Muara campuran vertikal: Dina tipe kamar locker ieu, volume cai tawar praktis teu signifikan dina hubungan volume tides. Di dieu predominance umum pasang locker kalawan salinitas seragam predominates. Kusabab boro aya bursa cai, teu aya parobahan dina salinitas. Aya ogé euweuh lapisan nangtung dina kolom cai.
  • muara sabalikna: Ngarujuk kana jenis muara anu henteu disayogikeun ku walungan. Ieu sabab aya di daérah anu tingkat évaporasi anu luhur. Évaporasi nyababkeun konsentrasi salinitas langkung luhur. Ogé, alatan leungitna cai, eta tilelep alatan ngaronjatna dénsitas sabab leuwih asin.
  • Muara intermiten: aranjeunna tiasa tina hiji jinis atanapi anu sanés, gumantung kana curah hujan anu aya dina waktos éta. Ieu di dieu dimana, gumantung kana jumlah hujan dina unggal moment, aya pilihan béda. Upami aranjeunna langkung luhur, dasar walungan bakal mawa langkung seueur cai.

Muara flora jeung fauna

satwa muara

Muara diwangun ku rupa-rupa flora jeung fauna. Seuseueurna spésiés tutuwuhan nyaéta akuatik. Reed, reed jeung baguio nonjol. Ékosistem anu diwangun ku mangrove tiasa dipendakan di seueur muara. Ieu mangrupikeun spésiés tangkal anu tahan pisan kana kaayaan cai asin. Éta diadaptasi kana taneuh baseuh sareng aya kira-kira 70 spésiés bakau. Mangrove bodas, hideung, beureum jeung kulawu nonjol.

Bagian tina vegetasi pakait sareng mangrove nyaéta lamun. Anjeun ogé tiasa mendakan daérah dataran ganggang sareng seueur fitoplankton. Sedengkeun pikeun fauna, aya ogé rupa-rupa sato. Anu paling pinunjul di antarana nyaéta zooplankton, sabab sinar panonpoé nembus cai saé pisan.. Zooplankton ieu ngadahar lauk estuarine, khususna herring, sardines sareng teri. Aya ogé sajumlah ageung moluska, crustacea, mamalia, manuk sareng sababaraha réptil.

Estuari tiasa asalna dina iklim naon waé, boh tropis, sedeng atanapi tiis, gumantung kana lintang tempatna. Tapi, kusabab karakter basisirna, iklimna dipangaruhan ku massa sagara. Ku kituna, sanajan di wewengkon tiis, iklim teu ekstrim saperti di pedalaman.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan naon muara sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.