Naon cinyusu

cinyusu

Di dunya aya sababaraha jinis panyimpenan cai tawar. Salah sahijina nyaéta cinyusu. Seueur diantara aranjeunna dianggap tempat suci dina budaya kuno tertentu. Aya sumber anu disebarkeun di saluruh dunya sareng masing-masing ngagaduhan ciri anu unik. Kaseueuran aranjeunna ngagaduhan ciri anu umum sareng nyaéta cai na ngagaduhan tingkat kasucian anu luhur.

Dina tulisan ieu kami badé ngajarkeun anjeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan cinyusu, ciri sareng jinisna.

Naon cinyusu

cinyusu cai dijagaan

70% lahanna nyaéta cai. Unsur penting ieu pikeun kahirupan némbongan di sababaraha nagara bagian sareng disebarkeun dina sababaraha fitur geografis. Cai ieu tiasa dipendakan di sagara, situ, walungan, sareng éta ogé tiasa dibekukan dina glasier. Nanging, cai ogé nyumput dina taneuh, di akuarium atanapi kolam bawah tanah. Ngartos jinis sumber ieu bakal ngabantosan urang ngartos naon cai mancur na dimana cai anu ngalir tina na asalna.

Cai cinyusu asalna tina aliran cai tina taneuh atanapi antara batu sareng naék ka permukaan. Sababaraha cai semi seep tina hujan, salju, atanapi batu beku pikeun ngabentuk cai panas. Kusabab kitu, aliran sababaraha sumber bakal gumantung kana usum sareng hujan, nyababkeun cinyusu anu disababkeun ku rembesan laut garing nalika usum hujan anu handap. Sabalikna, jalma anu seueur lalu lintas tiasa dianggo pikeun nyayogikeun penduduk lokal. Asalna cai semi nyaéta anu ngamungkinkeun urang netepkeun sababaraha jinis.

Karakteristik cai cinyusu nyaéta cukup murni pikeun dianggap pas pikeun dikonsumsi manusa. Ieu kusabab cai diala langsung tina waduk bawah tanah. Anu disebut akuifer ngagaduhan peran pelindung alami pikeun nyegah cai tina kacemar ku sumber cai anu sanés (sapertos walungan atanapi sagara).

Nanging, cai ieu tunduk kana kontrol kualitas anu ketat pisan sahingga tiasa dikonsumsi. Pikeun ékstraksi sareng komérsial cai semi, perusahaan kedah didaptarkeun dina Pendaptaran Kabersihan Pangan Umum anu dikelola ku AESAN (Badan Spanyol pikeun Kasalametan Pangan sareng Gizi). Sanaos kitu, Spanyol masih gaduh seueur perusahaan khusus kanggo cai botolan. Di Castilla y León nyalira, langkung ti 600 juta liter cai spring dibotolan unggal taun, anu ngagambarkeun ngan ukur 10,5% produksi nasional.

Jinis cinyusu

tempat alam sareng cai

Tilu jinis mata cai tiasa dibédakeun: perennial, intermitittent and artesian spring. Dina perennial cai asalna tina jero handapeun tabel cai (zona jenuh), dimana aliran cai lumangsung teras-terasan.

Dina cinyusu saliwat cai nembongan nalika tingkat cai caket kana tingkat cai taneuh; ku alatan éta, cai na ngan ngalir nalika tingkat cai taneuh ngahontal tingkat na pangluhurna, nyaéta nalika usum hujan. Tungtungna, Cinyusu Artésian mangrupikeun cinyusu buatan manusa. Éta diwangun salaku hasil pangeboran sumur anu jero, sareng tingkat cai taneuhna langkung luhur tibatan taneuh.

Ayeuna, kusabab kagiatan manusa, akumulasi cai bawah tanah atanapi akuifer nuju parah kapangaruhan. Eksploitasi cai laut anu kaleuleuwih henteu kéngingkeun waktos anu diperyogikeun pikeun hirup-nyalira, anu janten panurunan jumlah cai anu aya.

Sajaba ti éta, overexploitation tina cai taneuh mangaruhan pisan kualitas na. Upami kaayaan ieu teras-terasan, urang panginten kedah ningali ieu akuifer anu mulia garing. Ahli di daérah ieu parantos ngingetkeun yén pangirangan sumber cai bawah tanah anu sayogi aya pikahariwangeun, nempatkeun résiko pikeun jutaan jalma di sakumna dunya.

Konsumsi cai

cai séhat

Urang kedah terang yén cinyusu ngagaduhan ciri unik anu ngajantenkeun ékosistem alit kalayan nilai biologis tinggi. Hayu urang tingali naon kaayaan khususna:

  • Éta tempatna di lamping gunung sareng handapeun canyons atanapi struktur anu sami. Laut maranéhanana ogé tiasa muncul dina handapeun.
  • Éta diciptakeun nalika embung bawah tanah dieusian akibat tina panyusupan cai. Cai ieu asalna tina curah hujan anu réa di daérah.
  • Cinyusu tiasa duanana permanén atanapi ephemeral gumantung kana jinis rupa bumi sareng batu anu ngawangunna. Batuna tiasa nyaring langkung seueur atanapi kirang tina cai. Anjeun ogé kedah nganalisis jumlah cai anu ditampi tina waduk anu resurfaces.
  • Sumber cai panas ogé dianggap salaku mata cai. Hiji-hijina aspék diferensial nyaéta cai tiasa ngaleuwihan 40 derajat suhu.

Dina raraga meakeun cai tina cinyusu, prosés pangubaran cai kedah dilaksanakeun heula. Nalika cai cinyusu ngahontal pepelakan perawatan anu dikumpulkeun sareng / atanapi sasari tina lingkungan alam, prosés konvérsi dimimitian. Mimiti, partikel panggedéna dikaluarkeun ngalangkungan saringan keusik. Dina tahap salajengna, cai ngaliwat saringan karbon, dimana klorinna dikaluarkeun ku nyerep, sahingga cai langkung murni. Engké, prosés UV diaktipkeun pikeun ngabersihan cai dina milarian kamungkinan mikroorganisme atanapi baktéri.

Flora sareng fauna

Springs sanés daérah anu ngagaduhan kaagaman biologis anu pangageungna. Cai abadi biasana janten habitat tina sababaraha rupa lauk cai tawar, kalebet trout. Sababaraha amfibi sareng réptil tetep lami di dinya, mamalia sareng manuk tiasa sumping nginum cai, nyegerkeun diri atanapi nyoco. Serangga langkung umum di lingkunganana.

Sumber cai anu langkung ageung tiasa ngadukung rupa-rupa bentuk kahirupan. Anu sanésna, kusabab konsentrasi karbon dioksida atanapi mineral dina cai na, henteu tiasa ngadukung kahirupan lauk atanapi sato sanés, tapi aranjeunna tiasa ngagaduhan baktéri sareng mikroorganisme sanés. Upami perkawis vegetasi, éta tiasa dikurilingan ampir ku sagala jinis, kalebet leuweung sareng padang rumput, sabab éta henteu unik pikeun bioma atanapi ékosistem.

Kuring miharep éta kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan naon anu dimaksud spring sareng pentingna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   eureun cenahna

    Pangetahuan ieu anu sacara umum urang henteu terang penting pisan sareng pikaresepeun, kuring ngajak anjeun pikeun terus ngeuyeuban diri ku élmu ieu Ibu Alam anu urang kedah lestarikan pikeun generasi anyar ...