Naon ari satelit

bulan

Pasti anjeun kantos nguping bulan janten satelit. Nanging, henteu sadaya jalma terang pisan naon ari satelit. Ieu kusabab aya satelit anu alami sareng buatan. Masing-masingna ngagaduhan ciri sareng fungsi anu béda-béda sareng kedah diajar sacara misah.

Kusabab kitu, dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan naon anu dimaksud satelit, naon ciri na sareng naon pentingna masing-masing éta.

Naon ari satelit

naon ari satelit buatan

Satelit tiasa gaduh dua definisi gumantung naha urang ngarujuk kana bagian alami atanapi bagian ponggawa. Upami urang ngarujuk kana bagian alami, urang bakal nyarioskeun perkawis langit langit opaque anu ngurilingan planét primér. Kadua, Satelit buatan mangrupikeun alat anu disimpen dina orbit di sakuliling Bumi pikeun tujuan ilmiah, militér atanapi komunikasi.

Jinis satelit

naon ari satelit

Satelit alam

Satelit alami mangrupikeun benda langit anu henteu diciptakeun ku manusa anu ngorbit orbit anu sanés. Ukuran satelit biasana langkung alit tibatan awak langit anu teras-terasan ngurilingan. Gerakan ieu disababkeun ku kakuatan pikaresepeun anu dilakukeun ku gravitasi objék anu langkung ageung dina objék anu langkung alit. Éta sababna aranjeunna mimiti damel teras-terasan. Nya kitu ogé pikeun orbit bumi anu aya hubunganana sareng matahari.

Nalika urang nyarioskeun satelit alam, éta ogé sering disebat nami umum satelit. Kusabab urang nyebat bulan urang bulan, bulan anu sanés tina planét sanés diwakilan ku nami anu sami. Unggal urang nganggo kecap bulan, éta ngarujuk kana awak langit anu ngorbit badan langit sanés dina sistem tatasurya, sanaos tiasa ngorbit planét kerdil, sapertos planét batin, planét luar, sareng bahkan benda langit alit sapertos asteroid.

Sistem tatasurya Éta diwangun ku 8 planét, 5 planét dwarf, komet, asteroid sareng sahenteuna sakitar 146 satelit planet alami. Anu paling kawéntar nyaéta bulan urang. Upami urang ngamimitian ngabandingkeun jumlah bulan antara planét jero sareng planét luar, urang bakal ningali bédana anu gedé. Planét jero gaduh sababaraha atanapi henteu satelit. Di sisi séjén, planét sésana, disebut exoplanét, gaduh sababaraha satelit kusabab ukuranana ageung.

Teu aya satelit alami anu didamel tina bénsin. Sadaya satelit alami didamel tina batu padet. Hal anu paling normal nyaéta aranjeunna henteu ngagaduhan suasanana nyalira. Kusabab ukuranana alit, awak langit ieu teu ngagaduhan suasana anu merenah. Ngagaduhan suasana nyababkeun sababaraha parobihan dinamika tata surya.

Henteu sadaya satelit alami ukuranana sami. Kami mendakan yén sababaraha langkung ageung tibatan bulan sareng anu sanésna langkung alit. Bulan panggedéna diaméterna 5.262 kilométer, disebut Ganymede, sareng kagolong Jupiter. Teu heran, planét pangageungna dina tata surya ogé kedah ngagaduhan bulan anu panggedéna. Upami urang analisa lagu na, urang bakal mendakan lagu éta angger atanapi henteu teratur.

Sedengkeun pikeun morfologi, hal anu sami bakal kajadian. Sababaraha objék buleud, sedengkeun anu sanésna henteu normal bentukna. Ieu kusabab prosés latihanna. Ieu ogé kusabab kagancangan na. Objek anu ngabentuk gancang nyandak bentuk anu langkung henteu teratur tibatan anu bentukna langkung lambat, sapertos lintasan sareng periode waktos. Contona, Butuh waktu kira-kira 27 poé pikeun bulan ngurilingan Bumi.

Satelit buatan

Éta mangrupikeun hasil tina téknologi manusa sareng dianggo pikeun kéngingkeun inpormasi perkawis benda langit anu diulikna. Kaseueuran satelit buatan manusa ngurilingan Bumi. Éta penting pisan pikeun kamekaran élmu manusa sareng téknologi. Dinten ieu kami moal tiasa ngalakukeun tanpa aranjeunna.

Béda sareng satelit alam sapertos bulan, satelit artifisial diwangun ku manusa. Aranjeunna ngalih ngurilingan objék langkung ageung tibatan dirina sabab ditarik ku gravitasi. Éta biasana mesin anu rumit pisan sareng téknologi revolusioner. Aranjeunna dikirim ka luar angkasa kanggo kéngingkeun seueur inpormasi ngeunaan planét urang. Urang tiasa nyarios éta puing atanapi puing mesin sanésna, pesawat ruang angkasa anu dimangpaatkeun ku astronot, stasiun orbital, sareng usik antar planét aranjeunna henteu dianggap satelit buatan.

Salah sahiji ciri utama objék ieu nyaéta sipatna diluncurkeun ku rokét. Rokét henteu sapertos anu teu langkung ti jinis kendaraan, sapertos misil, pesawat ruang angkasa, atanapi kapal terbang, anu tiasa ngadorong satelit ka luhur. Aranjeunna diprogram pikeun nuturkeun rute numutkeun rute anu parantos ditangtoskeun. Aranjeunna ngagaduhan fungsi atanapi tugas anu penting pikeun direngsekeun, sapertos nitenan awan. Kaseueuran satelit artifisial anu ngurilingan planét urang teras-terasan muterkeun di sakurilingna. Kadua, kami gaduh satelit anu dikirim ka planét atanapi benda langit anu sanés, anu kedah dilacak kanggo inpormasi sareng monitoring.

Anggo sareng fungsina

géostasioner

Bulan meta dina pasang surut sareng siklus biologis seueur organisme. Aya dua jinis satelit alami:

  • Satelit alami biasa: Éta mangrupikeun awak anu ngurilingan awak anu langkung ageung dina pengertian anu sami sareng éta ngurilingan matahari. Nyaéta, orbitna ngagaduhan raos anu sami sanaos hiji jauh langkung ageung tibatan anu sanés.
  • Satelit alami henteu teratur: didieu urang tingali yén orbit jauh pisan ti planétna. Katerangan pikeun ieu panginten latihan aranjeunna henteu dilaksanakeun caket ka aranjeunna. Upami henteu, satelit ieu tiasa ditangkep ku tarikan gravitasi planét khususna. Meureun aya ogé asal anu ngajelaskeun jauhna planét ieu.

Diantara satelit buatan kami mendakan hal-hal ieu:

  • Geostasioner: aranjeunna anu ngalih ti wétan ka kulon luhur khatulistiwa. Aranjeunna nuturkeun arah sareng kagancangan rotasi bumi.
  • Kutub: Éta disebat sabab ngalegaan ti hiji kutub ka tiang anu sanésna dina arah kalér-kidul.

Diantara dua jinis dasar ieu, urang gaduh sababaraha jinis satelit anu tanggel waler pikeun niténan sareng ngadeteksi ciri-ciri suasana, sagara sareng daratan. Éta disebut satelit lingkungan. Éta tiasa dibagi kana sababaraha jinis, sapertos géosinkronisasi sareng sinkronisasi surya. Kahiji nyaéta planét anu ngurilingan Bumi dina kecepatan anu sami sareng laju rotasi Bumi. Jumlah detik nyaéta jumlah detik anu ngalirkeun dina hiji titik di bumi dina waktos anu sami unggal dinten. Kaseueuran satelit télékomunikasi anu dianggo pikeun ramalan cuaca mangrupikeun satelit géostasi.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan naon anu disebut satelit sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.