Iklim ngagaduhan peranan anu pasti dina tumiba Kakaisaran Romawi

Turunna suhu anu seukeut tiasa ngagaduhan peran penting dina hasil Kakaisaran Romawi. Ieu dikumpulkeun ku panilitian anu dilakukeun ku élmuwan ti proyék "Parobihan Global Kapungkur". Panilitianana dikumpulkeun sareng dimuat dina majalah geoscience alam. Sareng sanés ngan ukur dina peradaban Romawi kuno, tapi seueur deui peradaban sapanjang sajarah.

Éta panasaran sabab, sering pilem sareng kabodoan alami pikeun henteu hirup di jaman baheula, ngarah urang mikir yén réorganisasi peradaban kuno disababkeun ku seueur faktor séjén. Henteu biasana sadar yén, iklim ngagaduhan pangaruh langsung pisan ka sadaya mahluk hirup. Dina kasus kami, kami henteu janten pengecualian. Sanaos sering aya kacenderungan pikeun mopohokeun peran panentu yén cuaca anu aya dina unggal waktos.

Anu nyababkeun sareng akibat tina tiis

salju jaman salju

Mangsa ti saprak éta tanggal aya antara Maséhi 536, sareng 660. Pangaruh tina panyamanan ieu tiasa karaos di daérah anu lega pisan, anu nyababkeun pergolakan politik, transformasi sosial sareng bahkan runtuhna karajaan ti Éropa ka Asia, sareng bahkan bagéan daérah Arab. Umur és anu tahan lami ieu dibawa ku bitu ageung sagala rupa gunung seuneuan. Anu mimiti di 536, anu kadua di 540 sareng tungtungna di 547.

Pendinginan iklim anu dihasilkeun ku gunung seuneuan éta alatan épéksi ageung partikel leutik, aerosol sulfat. Ieu asup kana suasana ngahalangan sinar panonpoé. Prosés meungpeuk anu nyegah sinar panonpoé tina lebet ngaliwatan réfraksi na parantos ditalungtik ayeuna pikeun nyayogikeun solusi pemanasan global. Di bagéan Universitas Harvard ogé aya proyek geoengineering anu disebut Scopex nargétkeun cooldown ngahaja ngagunakeun téhnik ieu.

Épék anu sanés anu dialaman nyaéta bala tina pandemik Justaniano anu sumebar ka Laut Tengah antara taun 541 sareng 543. Éta dugi ka Konstantinopel sareng tanggel waler pikeun ngarebut jutaan jutaan jalma bahkan abad ka saatosna. Naon anu diajarkeun ka urang, yén peran iklim, parantos ditangtoskeun dina épolusi peradaban urang bahkan dina jaman anu kawilang anyar.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.