Iraha manusa mimiti mangaruhan iklim?

Stasion listrik nuklir

Sanaos parantos aya parobihan iklim, anu urang alami ayeuna parantos parah kusabab aktivitas manusa. Langkung seueur urang nyicingan planét biru leutik ieu, janten paménta pikeun… sagala rupa (tuangeun, perumahan, jst.) Beuki ningkat. Sadaya ieu ngagaduhan pangaruh anu luar biasa dina iklim, anu langkung haneuteun bumi urang, nalika és lebur sahingga nyababkeun naékna permukaan laut anu laun tapi tetep.

tapi, Nalika urang ngamimitian ngarobih kasaimbangan iklim?

Dina taun-taun ayeuna, sareng khususna dina 16 taun ayeuna, catetan suhu anu penting pisan parantos rusak. Ayeuna, ampir unggal bulan raksa naék langkung tibatan kuduna. Nanging, numutkeun ka ulikan anu disiapkeun ku American Geophysical Union anu diterbitkeun dina jurnal ilmiah Geofisika Research Letters, masalahna muncul dina 1937. Dina taun éta, suhu luhur pakait sareng parobihan iklim. Teras muncul anu sanésna, nyaéta: 1940, 1941, 1943-1944, 1980-1981, 1987-1988, 1990, 1995, 1997-1998, 2010 sareng 2014.

Panaliti sadar yén seueur panggunaan aerosol industri masker pangaruh anu dipiboga ku manusa dina iklim, kusabab pangaruhna tiis. Tapi dimana waé urang ningali urang bakal mendakan tanda-tanda perubahan iklim, anu ngajantenkeun urang gaduh planét anu beuki haneut.

Pencemaran hawa

Tim nalungtik fenomena météorologi anu ngaleuwihan kisaran kerentanan alam, sareng nyimpulkeun yén dina genep taun ka pengker aranjeunna parantos keuna rékaman penting, khususna di Australia, ti saprak aya di beulahan bumi beulah kidul, di tengah laut, éta ngajauh tina pangaruh kulkas tina konsentrasi luhur aerosol.

Aerosol dina konsentrasi luhur ngagambarkeun langkung panas, anu balik ka luar angkasa, tapi geuwat dikaluarkeun tina atmosfir, haneutkeunana mulih. Dampak ieu parantos dititénan di Éropa tengah, Amérika Serikat tengah, Asia Wétan, Inggris tengah sareng Australia. Di sadaya daérah ieu, kecuali Australia, aya période anu pikasieuneun dina taun 70an, panginten akibat aerosol.

Héran, leres henteu?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.