Naha tangkal henteu naék tina méter tangtu jangkungna?

danau pyrenees

Naha anjeun kantos perhatoskeun éta ti jangkungna tangtu tatangkalan henteu deui tumuh. Upami anjeun petualangan sareng anjeun ogé ngagaduhan kasempetan pikeun aya di gunung anu luhur, anjeun bakal tiasa mastikeun éta. Aya hal anu biasana narik perhatian, tangkal "diteukteukan" tina jangkungna tinangtu. Kadang-kadang bédana nyaéta progresif, urang tiasa ngagambar langkung atanapi kirang garis imajinér anu jangkungna paling hésé pikeun aranjeunna. Dina waktos anu sanésna bédana anu jelas sareng matak janten garis anu pas siga anu nyegah ayana tangkal ti dinya. Saolah-olah aya kajadian anu ujug-ujug.

Fénoména ieu katelah wates arboreal atanapi wates leuweung langkung umum. Sareng sanaos ditampi sacara umum yén éta lumangsung di daérah pagunungan anu luhur, kaleresan éta sanés hal anu ngan ukur mangaruhan jangkung. Urang tiasa mendakan wates leuweung gumantung kana daérah dunya dimana urang ayana. Sareng sanaos urang bade ngajelaskeun sababna, urang tiasa ningali éta henteu ngan ukur mangaruhan tangkal, tapi sacara ékosistem umum.

Naha éta lumangsung?

iklim alpine colorado

Mimiti, alesan utama nyaéta ékologis. Faktor anu relevan pisan sapertos anjeun parantos nyimpulkeun nyaéta jangkungna, pikeun naon anu dibutuhkeun. Ti dieu, urang tiasa ngarecah faktor jawabna:

  1. Suhu: Gumantung kana suhuna, flora tiasa dipilih antara hiji jinis atanapi jinis anu sanés. Dina kasus anu mangaruhan urang, suhu biasana handap pisan janten seueur tangkal anu teu tiasa adaptasi sareng éta.
  2. Asor: Dina kalembaban anu langkung handap, urang gaduh bentang anu langkung garing. Beuki luhur kalembaban, beuki seueur pepelakan.
  3. Komposisi taneuh
  4. Kurangna tekanan dina hawa: émut yén langkung luhur, tekanan turun.
  5. Lokalisasi: Kanggo garis alas alpine, urang mendakan luhurna handap nalika urang ngadeukeutan kutub. Sabalikna, jangkung luhur nalika urang ngalih. Salaku conto, Swédia anu dina 68ºN garis Alpine aya 800 méterna. Norwégia, jam 61ºN urang gaduhna dina 1.100m. Andorra, 42ºN dina 2.300m. Pegunungan Alpen Jepang, jam 39 isN nyaéta jam 2900. Nugini, 6ºS jam 3.900.

Ngeunaan poin 5, ieu tiasa bénten-bénten ngémutan faktor-faktor sanés anu parantos kami ngajelaskeun. Tapi pikeun masihan anjeun ideu umum kumaha pangaruh lintang, sababaraha conto parantos dicirian. Urang tiasa ngagaduhan kasus tundra contona, dina tingkat laut? Leres, didieu urang tiasa parios deui di Islandia.

laut tundra Islandia

Émut yén ieu mangaruhan henteu ngan ukur jangkungna, tapi ngémutan sadaya poin anu dijelaskeun. Sanés mangrupikeun hal anu khusus anu sok kajadian sacara global sareng kaayaan anu sami, éta global, sareng akibatna sareng kaayaan masing-masing daérah. Dina hal ieu, di Islandia, urang ngagaduhan daérah pagunungan anu ngora pisan, éta mimiti berkembang 20 juta taun ka pengker. Éta mangrupikeun daérah vulkanik anu cukup, rada tiis, sareng caket pisan kana tiang kalér.

Jangkungna sareng ékosistem

Tatangkalan, flora, sasatoan. Jangkungna sacara langsung mangaruhan sadayana. Dina cara nu sami urang henteu acan ngokolakeun puncak gunung Himalaya, sato ogé kapangaruhan pisan ku jangkungna.

Di luhurna, urang mendakan peran invertebrata. Serangga sapertos lalat, bangbung, bed bug, sareng sajabina, Urang tiasa mendakanana di tingkat gunung anu luhur. Di sisi séjén, vertebrata kaleungitan ayana. Gumantung kana dimana urang ayana, tangtosna, urang tiasa mendakan endemisme anu tangtu, nyaéta spésiés anu aya di daérah-daérah anu tangtu, sapertos sababaraha kijang, jinis kambing atanapi marmot, tapi anu paling umum nyaéta réptil, sapertos salamander, manuk, atanapi sababaraha kalong. .

gunung luhur

Di luhurna, kaayaan hirup anu langkung ekstrim sareng langkung kasusah pikeun adaptasi. Urang tiasa ngabayangkeun usum tiris anu keras, sareng henteu seueur kanyamanan sapertos urang caket luhur anu handap atanapi di basisir. Tapi upami anjeun resep inspirasi anu sumping sareng mendakan diri dina katenangan, hawa bersih anu inspirasi, sareng anu paling penting, nikmati pandangan lega anu megah anu ditawarkeun ku alam ... Gunung anu luhur mangrupikeun impian sareng tempat anu saé, sakumaha anu parantos aya pikeun jalma réa.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Ana cenahna

    Halo sumber pustaka inpormasi * Kalembaban: Langkung handap asor, urang ngagaduhan bentang langkung garing. Beuki luhur asor, beuki seueur vegetasi ???