Naha gunung bitu?

naha gunung bitu jeung bahaya

Gunung seuneuan sareng letusan mangrupikeun hal anu dipikasieun ku manusa sapanjang hirupna. Biasana cilaka pisan sareng, gumantung kana jinis letusanna, éta tiasa ngancurkeun sakumna kota. Aya loba jalma anu heran naha gunung bitu.

Ku sabab kitu, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun naha gunung bitu, naon ciri na jeung bahaya bitu ieu.

komposisi gunung seuneuan

ngalir lava

Sanajan katingalina tengtrem dina beungeut cai, jeroeun gunung api téh mangrupa naraka anu sabenerna. Fissures na pinuh ku magma panas nu kaduruk sagalana di jalur na ngandung gas berpotensi toksik leyur di dinya.

Urang ngarujuk kana lava kapanggih di bojong gunung seuneuan salaku magma.. Disebut lava lamun kaluar. Dina bagian salajengna, urang bakal ngajelaskeun sacara rinci naon lava dijieunna sareng naon jinis lava anu aya.

Sajaba ti éta, lava diwangun ku mineral tipe silikat anu bitu tina gunung seuneuan dina suhu antara 900 jeung 1000 ºC. Gumantung kana eusi silika (SiO2), urang tiasa mendakan dua jinis lava:

  • Lava Cairan: Cai mibanda kandungan silika low. Jenis lava ieu kirang kentel sarta ngalir gancang.
  • Lava asam: Aranjeunna beunghar silika. Aranjeunna mibanda viskositas luhur sarta ngalir lalaunan.

Salian silika, lava ogé ngandung gas larut. Ieu utamana uap cai jeung, mun extent Lesser, karbon dioksida (CO2), walirang dioksida (SO2), hidrogén sulfida (H2S), karbon monoksida (CO), asam hidroklorat (HCl), hélium (He), jeung hidrogén ( H).

Leungit, anjeun kudu sadar yén komposisi kimia lava bisa rupa-rupa gumantung kana jenis magma sarta aktivitas vulkanik, jeung deui, tipena béda lava bisa ngabalukarkeun bitu pisan béda, sakumaha urang ngajelaskeun handap.

Naha gunung bitu?

kimia gunung seuneuan

Teu katingali ku panon manusa, magma ngumpulkeun di jero gunung. Siga seuneu ngagedur, ngalebur batu-batu di sabudeureunana. Nalika cukup magma ngawangun nepi, éta mimiti néangan hiji jalur ngewa sarta mimiti ngaléngkah ka beungeut cai.

Nalika magma naék ka daérah pangluhurna gunung seuneuan, ngancurkeun batu jeung nyieun hiji overpressure nu deforms taneuh. Gas leyur dina magma dileupaskeun alatan retakan dina batu. Ieu kalebet: uap cai (H2O), karbon dioksida (CO2), walirang dioksida (SO2), sareng asam hidroklorat (HCl).

Jenis bitu vulkanik

Jenis bitu gumantung kana bentuk jeung ukuran gunung, kitu ogé babandingan relatif gas, cair (lava) jeung padet dileupaskeun. Ieu mangrupikeun jinis ruam anu aya sareng ciri-cirina:

Letusan Hawaii

Aranjeunna ciri khas magma cair komposisi dasar (utamana basaltik) jeung has sababaraha pulo samudra kayaning Kapuloan Hawaii, ti mana maranéhna meunang ngaranna.

Éta bitu tina lava cairan pisan sareng sakedik gas, ambéh maranéhanana henteu gampang ngabeledug. Mansions gunung seuneuan biasana gently sloping tur ngawangun tameng. Magma naék gancang sarta aliran lumangsung intermittently.

Bahaya anu ditimbulkeun ku jenis letusan ieu nyaéta aranjeunna tiasa ngarambat jarak sababaraha kilométer sareng nyababkeun kahuruan sareng ngaruksak infrastruktur anu aranjeunna tepang.

Letusan strombolian

Magma biasana basaltik sareng cairan, naek umumna lalaunan jeung dicampurkeun jeung gelembung gas badag nepi ka 10 méter luhur. Aranjeunna sanggup ngahasilkeun ledakan périodik.

Aranjeunna teu umum ngahasilkeun plumes convective, sarta lebu pyroclastic, nu ngajelaskeun lintasan ngamuk, disebarkeun di lingkungan pikeun sababaraha kilométer sabudeureun pipa. Aranjeunna biasana teu pisan telenges, jadi bahaya maranéhanana low, sarta aranjeunna sanggup ngahasilkeun congcot lava. Letusan ieu lumangsung di gunung seuneuan di Kapuloan Aeolian (Italia) jeung Vestmannaeyjar (Islandia).

Letusan Vulkan

Ieu letusan anu rada ngabeledug disababkeun ku ngabuka blokir saluran vulkanik anu diblokir ku lava. Ledakan lumangsung unggal sababaraha menit atawa jam. Éta umum di gunung seuneuan anu ngaluarkeun magma komposisi sedeng.

Jangkungna kolom teu kudu ngaleuwihan 10 kilométer. Aranjeunna biasana rashes-resiko low.

Bitu Plinian

Éta letusan anu beunghar gas anu, nalika leyur dina magma, nyababkeun disintegrasi kana piroklas (batu apung sareng lebu). Campuran produk ieu ngantunkeun sungut kalayan tingkat naékna anu luhur.

Rashes ieu bitu terus, boh dina jumlah jeung laju. Aranjeunna kalebet magma siliceous anu kentel pisan. Contona, bituna Gunung Vesuvius dina taun 79 Masehi.

Éta resiko tinggi sabab kolom bitu multiplies sarta ngahontal jangkung hébat (malah di stratosfer nu) sarta ngabalukarkeun lebu fallout signifikan anu mangaruhan radius aktif pisan badag (rébuan kilométer pasagi).

Surtseyan bitu

Éta letusan ngabeledug magma nu berinteraksi sareng jumlah badag cai laut. Letusan ieu nyiptakeun pulo anyar, sapertos bituna Gunung Sulzi di Islandia kidul, nu ngawangun pulo anyar dina 1963.

Kagiatan bitu ieu dicirikeun ku ledakan langsung, nu ngahasilkeun awan masif uap bodas jeung awan hideung piroklas basaltik.

Letusan hidrovolcanik

Salian ti letusan vulkanik jeung plinian geus disebutkeun (nu campur cai sigana dikonfirmasi), aya sipat lengkep submerged séjén (nyaéta, maranéhna boga kontribusi saeutik bahan beku) anu disababkeun ku naékna magma.

Éta mangrupikeun ledakan uap anu diciptakeun dina batu luhureun sumber panas magma, kalawan épék dahsyat alatan deflagration sarta aliran leutak.

Sabaraha lami letusan vulkanik tiasa lumangsung?

Sakumaha anu urang tingali ayeuna, hese ngaduga kumaha kalakuan gunung seuneuan. Sanajan kitu, sangkan prediksi maranéhna salaku akurat mungkin, volcanologists ngawas karbon dioksida jeung sulfur dioksida émisi.

Lini ogé bisa nunjukkeun yén magma naék ngaliwatan kerak bumi.. Ku ngulik sinyal-sinyal ieu, para ilmuwan tiasa nyarios yén kagiatan vulkanik nuju lumangsung.

Sedengkeun pikeun lilana letusan, éta gumantung kana jumlah magma nu ngandung, nu hese uninga sabab kantong bahan magma bisa jadi nyoco deui bahan nu naek ti lapisan handap planét. Hiji-hijina sumber daya pikeun para ahli pikeun ngaduga lilana letusan nyaéta pikeun ngulik catetan géologis sareng letusan saméméhna.

Naon anu lumangsung nalika lava tina gunung seuneuan nepi ka laut?

naha gunung bitu

Sanyawa béda leyur dina cai laut, kaasup natrium klorida (NaCl) jeung magnésium klorida (MgCl2). Ogé émut yén éta sakitar 20 ºC.

Sahingga nalika lava meets brine nu, runtuyan réaksi kimiawi lumangsung kalawan konsekuensi mawa musibah. Henteu ngan aya awan masif gas dihasilkeun, utamana asam hidroklorat (HCl) jeung uap cai (H2O). Saterusna, shock termal ngabalukarkeun vitrification tina dip casting. Ku solidifying jadi gancang, hiji ledakan bisa lumangsung.

Salaku tambahan, gas anu disebut tadi tiasa bahaya pikeun manusa. Pangaruh anu paling umum nyaéta iritasi kulit, panon sareng saluran pernapasan.

Ditungtungna, gunung seuneuan mangrupikeun bagian tina bentang darat, sareng urang kedah diajar hirup sareng aranjeunna, naha urang resep atawa henteu. Ku alatan éta, perlu pikeun maksimalkeun pungsi ngumpulkeun pangaweruh ngeunaan komposisi gunung seuneuan jeung réaksi kimia nu lumangsung salila bitu vulkanik.

Dina hal ieu, pangaweruh ilmiah sareng pamekaran téknologi mangrupikeun sekutu urang. Urang kedah nganggo inpormasi anu aranjeunna masihan ka urang pikeun ngadeteksi kumaha sareng kunaon gunung bitu sareng ngahindarkeun bahaya anu ditimbulkeunana sabisa-bisa.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.