Moméntum sudut

moméntum sudut

Dina fisika, moméntum diulik salaku moméntum sudut. Jumlah gerakan sudut ieu dilarapkeun dina gerak rotasi, anu ngajantenkeun momentum pikeun gerak translasional. Moméntum sudut nyaéta kuantitas vektor anu utamina dicirikeun ku rotasi partikel ku cara titik atanapi obyék anu diperpanjang di sakitar sumbu anu ngalangkungan titik.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan momentum sudut kagunaan na dina fisika.

Naon moméntum sudut

luhur sudut moméntum sudut

Nalika urang nyobian ngitung tina sababaraha obyék anu aya dina gerakan sakitar sumbu éta teras-terasan kedah ditangtukeun sumbu rotasi kalayan merenah. Urang badé ngamimitian ngukur ku titik matéri massa m, moméntum sudut ditulis ku singkatan L. Moméntum liniér nyaéta p sareng posisi partikel anu aya hubunganana sareng sumbu anu ngalangkungan titik anu tangtu O nyaéta r.

Kieu carana kami ngitungana ku cara ieu: L = rxp

Réaktor anu hasil tina produk vektor jejeg kana pesawat anu diwangun ku vektor-vektor anu milu. Ieu ngandung harti yén arah indera anu tiasa dipendakan ku aturan tangan katuhu pikeun produk silang. Moméntum sudut diukur dina hijian kg per méter pasagi / detik. Ieu diukur numutkeun sistem hijian internasional sareng henteu ngagaduhan nami khusus.

Definisi moméntum sudut ieu paling raos pikeun awak anu diwangun tina seueur partikel.

Jumlah gerakan sudut

skater muter

Kami nganggo moméntum sudut partikel titik pikeun ciri kaayaan puteran titik atanapi awak anu tiasa diubaran sapertos kitu. Émut yén ieu kajantenan nalika diménsi awakna diémutan dibandingkeun sareng lintasan gerakanana. Patali sareng vektor moméntum sudut anu aya hubunganana sareng titik anu ditangtoskeun sareng moméntum linier partikel titik anu ngalir salaku kuriling nyaéta moméntum sudut.

Pikeun kasus partikel anu gerak dina kuriling, sudutna 90 derajat. Ieu kusabab kagancangan moméntum sudut sok tangent ka kuriling sahingga jejeg sareng radius.

Nalika urang nyarioskeun moméntum sudut urang ogé nyarios ngeunaan momen inersia. Ieu henteu langkung ti naon anu dijelaskeun iraha awak kaku gaduh inersia tina awakna sorangan ngalawan rotasi sakitar sumbu anu tangtu. Momen inersia ieu henteu ngan ukur gumantung kana massa awak, tapi ogé jarak tina awak éta sorangan kana poros puteran. Ieu tiasa langkung ngartos upami urang mikir yén, pikeun sababaraha obyék, langkung gampang muterkeun kalayan hormat ka anu sanés dina sumbu anu sami. Ieu gumantung kana formasi sareng struktur obyék éta nyalira.

Pikeun sistem partikel, momen inersia dilambangkeun ku hurup I sareng diitung ku rumus ieu:

Abdi = ∑ ri2 Mi

Di dieu urang terang yén anu kasohor m mangrupikeun bagian leutik tina jisim sareng r nyaéta jarak anu awak ngagaduhan sumbu puteran. Awak bakal diperpanjang sareng diwangun ku sababaraha partikel, maka total momen inersia na mangrupikeun jumlah sadaya produk antara massa sareng jarak. Éta gumantung kana géométri anu dipiboga ku aranjeunna, kasimpulanana robih sareng janten integral kana bédana. Konsép momen inersia raket patalina sareng moméntum sudut hiji obyék atanapi lengkep.

Momen sudut sistem partikel

ucing murag kana sampéanna

Urang badé ngémutan sistem partikel anu diwangun ku massa anu béda sareng anu muterkeun nuturkeun hiji kuriling dina waktos anu sami dina pesawat xy, masing-masing ngagaduhan kagancangan linier anu aya hubunganana sareng laju sudut. Ku cara kieu, total sistem tiasa diitung sareng dirumuskeun ku jumlah ieu:

L= ∑ ri2 Mi

Awak manjang éta tiasa dibagi kana irisan masing-masing ku moméntum sudut anu béda. Upami sumbu simétri objék anu dimaksud saluyu sareng sumbu z moal aya masalah. Sareng ieu kusabab kanyataan yén aya poin anu teu aya dina pesawat xy, janten komponén anu ngabentukna sareng anu jejeg sumbu cenah dibatalkeun.

Hayu urang tingali ayeuna nalika éta beda-beda. Normalna, nalika kakuatan bersih sumping ngalawan awak atanapi partikel, moméntum tinangtu ieu tiasa robih. Salaku konsekuensi, jadi bakal moméntum sudut.

Di sisi anu sanésna, konservasi lumangsung nalika éta variasina méteran torsi anu aya. Upami torsi éta nyaéta nol, moméntum sudut teras-terasan dilestarikan. Hasil ieu masih valid bahkan dina kasus awak henteu lengkep kaku.

Conto moméntum sudut

Sadaya ieu parantos seueur tiori sareng teu tiasa dipikaharti kalayan saé tanpa conto praktis. Hayu urang tingali conto praktis tina moméntum sudut. Mimiti urang gaduh skating inohong sareng olahraga sanés anu aya giliran. Nalika skater mimiti péngkolan, anjeunna ngalegaan pananganna teras ngaleutikan urang kana awak urang pikeun nyebrangan sampéanna. Hal ieu dilakukeun pikeun ningkatkeun pidangan ngarobahna. Iraha awak osilasi terus, éta ngontrak. Hatur nuhun kana kontraksi ieu tiasa ningkatkeun kagancangan rotasi na. Ieu disababkeun kanyataan yén kanyataan sanggup ngontrak panangan sareng suku ogé ngirangan momen inersia. Kusabab moméntum sudut dilestarikan, laju sudut ningkat.

Conto sanésna naha ucing badarat dina sampéan. Sanaos henteu ngagaduhan gerakan anu mimiti, éta pastikeun gancang nyarios kadua suku sareng buntutna pikeun tiasa ngarobih inersia rotasi sareng tiasa murag tina sampéan. Nalika aranjeunna maneuver giliranana, moméntum sudutna nolol kusabab rotasi na henteu teras-terasan.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan éta.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.