Modél GFS

Modél GFS Éropa

Manusa éta salawasna ngagaduhan cita-cita hoyong terang cuaca sareng ngaduga éta. Hatur nuhun kana kamekaran téknologi, aya modél komputer anu béda anu ngabantosan perkawis naon anu badé dilakukeun ku cuaca dina sababaraha dinten saatosna. Dinten ieu urang badé nyarioskeun Modél GFS. Mangrupikeun salah sahiji modél pangpentingna sareng anu ngagaduhan patalina sareng pangageungna di dunya.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan modél GFS, ciri sareng pentingna.

Naon modél GFS

Modél GFS

Inisial saluyu sareng Sistem Ramalan Global. Dina basa Spanyol hartosna salaku sistem larangan global, sanaos langkung dikenal ku akronim anu sanés. Mangrupikeun jinis modél matematika numeris anu dianggo pikeun ramalan cuaca. Éta parantos didamel sareng ayeuna dianggo ku Administrasi Samudera Nasional sareng Atmosfir Amérika Serikat. Mangrupikeun modél matematika anu diénggalan salami 4 kali sapoé. Gumantung kana data anu diala tina variabel meteorologis anu béda, prediksi tiasa didamel dugi ka 16 dinten sateuacana.

Perlu dipikaterang yén prediksi ieu henteu lengkep dipercaya kumargi dinamika atmosfir tiasa gampang dirobah. Karakteristik suasana sareng cuaca anu aya gumantung kana nilaina seueur variabel dina waktos anu sami. Kaseueuran variabel ieu sacara langsung dipangaruhan ku jumlah radiasi matahari anu mangaruhan planét urang. Numutkeun kana jumlah radiasi panonpoé sareng sésana tina variabel anu dirobih dimimitian ku suhu sareng rezim angin.

Éta tiasa ditampi yén ramalan modél GFS henteu nawiskeun kaandalan tinggi saatos 7 dinten. Bahkan tiasa disebatkeun saatos 3-4 dinten éta henteu leres-leres akurat. Kaseueuran lembaga sareng agénsi meteorologi nasional ngaluarkeun hasil anu paling tina modél ieu, utamina anu langkung ti 10 dinten saurna.

Modél prediksi cuaca numeris

Pikeun tiasa prediksi cuaca, peryogi sababaraha modél numeris. Modél numeris ieu nyandak nilai tina variabel atmosfir sareng ku cara persamaan rumit kaayaan variabel ieu tiasa dipikaterang dina waktos anu caket. Aya 4 modél numeris prediksi cuaca anu paling sering dianggo di sakitar planét:

  1. Sistem Ramalan Terpadu tina Pusat Éropa pikeun Prakiraan Cuaca Sedeng.
  2. Multiskale Lingkungan Global Modél Kanada.
  3. Sistem Prédiksi Atmosfir Global Operasional Angkatan Laut tina Angkatan Bersenjata AS.
  4. GFS (Sistem Ramalan Global).

Ieu model anu paling sering dianggo pikeun prediksi météorologi dina istilah sedeng sareng dina skala sinopis.

Modél GFS Éropa

rentang hawa

Sakali urang terang peran modél ramalan cuaca sapertos kieu, urang kedah ngadasarkeun diri kana bédana anu aya di sababaraha bagéan nagara di dunya. Khususna, anjeun kedah ningali modél GFS Éropa. Sareng éta modél kieu Éta ngagaduhan seueur manpaat tibatan kontén paling luhur anu diciptakeun ku pamaréntah Amérika Serikat Amérika. Upami urang ayeuna ngabandingkeun duanana modél, éta debat anu bakal aya tungtungna. Duanana ngagaduhan ciri anu saé pisan sareng ngaduga cukup caket. Teu aya tés obyéktif anu dilakukeun ku perusahaan anu damel sacara mandiri pikeun nangtoskeun mana tina dua modél anu pangsaéna pikeun tiasa prediksi cuaca.

Sanaos dua modél sanés anu unggul langkung ti anu sanés, kaseueuran spesialis di lapangan milih modél Éropa. Salah sahiji bédana utama antara modél ieu sareng anu Amérika nyaéta téknologi na. Éta ngagaduhan sistem komputer anu langkung canggih sareng mahal anu ngamungkinkeun aranjeunna dianggo ku cara anu langkung éfisién. Kalayan téknologi anu langkung canggih ieu, proyéksi atmosfir anu langkung pas, disaluyukeun sareng résolusi langkung luhur kahontal.

Kaseueuran ahli nyarios yén modél GFS Éropa langkung saé tibatan Amérika Serikat dina hal simulasi data. Argumen anu aranjeunna anggo nyaéta yén éta langkung lengkep sareng éta nyayogikeun inpormasi anu langkung seueur diverifikasi. Pikeun masihan conto sahingga bédana antara modél Éropa sareng Amérika tiasa ditingali, Éropa nyaéta sanggup ngalaksanakeun 50 kana simulasi suasana per siklus ramalan, sedengkeun Amérika Kalér ngan ukur tiasa ngajalankeun 20 simulasi dina hiji waktu.

Model GFS di Spanyol

modél ramalan cuaca

Aya ogé modél ramalan cuaca ieu di nagara urang. Modél ieu ngajalankeun masing-masing modél na dina sababaraha bagian. Hayu urang tingali naon bagian ieu:

  • Anu kahiji dilakukeun ku resolusi anu langkung luhur sareng langkung saé tibatan biasana nepi ka 192 jam, anu sami sareng 8 dinten kalayan peta unggal 6 jam prediksi.
  • Bagéan séjén prediksi ngagaduhan résolusi anu langkung handap. Sareng ngan ukur ngalangkungan antara 204 sareng 384 jam, anu janten 16 dinten kalayan peta unggal 12 jam. Sakumaha anu diarepkeun, prediksi ieu ngagaduhan résolusi anu langkung handap, sabab ngalangkungan sababaraha dinten, éta moal tiasa dilakukeun kalayan akurasi anu sami.

Di daérah Spanyol modél ieu biasana dianggo sakitar 4 kali sapoé pikeun tiasa ngira-ngira prediksi jangka pondok ogé. Éta tiasa disebatkeun yén dianggo dina jam 0, 6 12 sareng 18 jam. Ngeunaan pembaruan peta anu tiasa ditingali pikeun ningali hasil ramalanana, éta dilaksanakeun sacara real waktos tina 3:30, 9:30, 15:30 sareng 21:30 UTC.

Kedah diémutan yén jenis modél ramalan meteorologis ieu ngagaduhan kakurangan kusabab variabel atmosfir henteu ngagaduhan operasi anu tetep. Kituna, urang ningali éta seueur laporan cuaca lepat sareng ramalan kumargi épolusi atmosfir henteu gampang pisan diprediksi. Sababaraha pola sapertos pembentukan badai atanapi antislon tiasa rada saderhana. Nanging, prediksi kapindahan massa udara ieu langkung sesah pikeun diprediksi.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan modél GFS, ciri sareng pentingna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.